Saturday, January 28, 2012

bile hati dah suka - perigi cari timba?

Assalammualaikum

   Hangin dol bile tertekan timeline kat fb tu. Sumpah ase nak maki. Adohai. Tak pelah layan aje. Lantak kau lah. Meh nak update. Sory tak update sebab balik kampung. Oklah bercerita pasal bila hati dah suka & jatuh cinta. Nak2 pade perempuan ye. Laki tu lain lah cite.



   Ape korang buat bile korang suke & jatuh cinta hati kat sorang laki tu? Pilihan

  • diamkan je
  • pegi luahkan kat membe2
  • direct bagitau terus kat laki tu
  • kias kat laman sosial macam fb blog twitter
   Sini daku nak share dengan korang 1 cite. Its up to u for being judge me after read all of this. Yang daku kate daku suke kat someone hari tu kan act daku dah pun bagitau die yang daku suke die. Bagi daku "bile kite suke bagitau, nak terime atau tak & ape yang die nak buat lepas dah luahkan terpulang pade die". Mesti ramai yang tak setuju kan. Sebab :
  • nampak desperate
  • perigi cari timba
  • tak tau malu
  • gedik
    Those alasan kat atas buat kite tak berani nak luahkan kan. Atas alasan malu. Daku ade tanye sorang kawan laki daku ni.
" wei ape pendapat ko klu pompuan suke kat sorang laki ni?"
" normal. tapi jangan ko yg mulekan sebab nanti die kate ko gedik"

" kak, salah ke kite bagitau seseorang tu kite suke die?'
" lebih baik terus terang dri terus pendamkan. Terpulang pade dy nak terime @ tak yg penting kite dah luahkan"

   Sorang pendapat laki & pompuan. Isu perigi cari timba. Daku ade terbace kat 1 artikel. Bace lah sekali :

“Wahai rasulullah apakah engkau berhajat kepada aku?” lalu ketika menceritakan hadith ini maka menyampuklah anak perempuan Anas ra dengan mengatakan sungguh kurang malu perempuan itu dan buruk akhlaknya, lalu dijawab oleh Anas ra : “Sesungguhnya dia itu (perempuan yang menawar diri) lebih mulia dan baik darimu kerana dia mencintai nabi salallahualaihiwasalam dan menawar dirinya demi kebaikan”.  (lihat hadith sahih dalam riwayat Bukhari no 5120 , Nasaie dan Ibn Majah).

Sumber dari sini dan 1 lagi artikel dari sini 



   Lepas bace korang nilai lah sendiri & pikir lah sendiri. Bagi daku tak salah asalkan kite sendiri tak tergedik2 terkinja2 kate " eh awk, sy sukew awk la. Jomlah kite kapel". Yang tu memang gedik nyah. Cume bagi daku berterus terang dengan kata2 yang sesuai. 

   Oh ape yang akan laki tu pikirkan bile kau luahkan perasaan kat die? 
  • minah ni berani gila
  • gedik doh minah ni!
  • semua yang buruk
   For guys, tak semua pompuan yang meluahkan perasaan kat laki tu semuanya kau anggap " terhegeh2 muke tak malu de". At least dorang ade jugak intention luahkan bukan takat tergedik2 manje2 nak bia laki tu tau yang die suke laki tu. Betul tak? Mind set tolong tukar please.

   So girls, kalau hati dah suka tapi still tak de keberanian nak bagitau laki tu takut kene reject ke ape ke doalah pade Allah. Luahkan segalanya kepada Dia semoga dipermudahkan. Ok semua. Terpulang pade pendapat masing2. Bai!

malu itu sangat berharga bagi perempuan. Tetapi malu akan lebih berharga dengan terpeliharanya harga diri

23 comments:

  1. Xfaham nape msh ada mentaliti gitu.. dunia dh maju.. kang xbgtau,jd andartu la.. xpun bini no.2 3 atau 4.. parah.. cm kn la berlapik cr nk ckp tu.. jgn terlalu trus terang..


    Eh,pnjng lak komen..

    ReplyDelete
  2. gtau je. setel. kalau dia pon malu2 gak, sampai kiamat la. =D

    ReplyDelete
  3. okeh! memang pocket suka post ni:D
    so sila lah beranikan diri utk menyatakan chenta kepada sang lelaki,
    jangan dok jual mahal sangat sampai sang lelaki pung jadi tak larat nak usaha :D

    heheheh

    ReplyDelete
  4. sangat suka !!!
    oshin baru buat benda yg sama mcm fara awal bulan aritu hahaha
    siyes malu giler lepas tu walaupun just mesej je bagitau kat dia...tak tau la ape yg dia pk...

    ReplyDelete
  5. lelaki yang narrow minded akan fikir perempuan tu gedik. ;)

    ReplyDelete
  6. i follow you...
    follow me back okey...
    nice entry n blog yg superb! A+..
    http://sabryoppa.blogspot.com/
    http://shaberry92.blogspot.com/
    okey follow jangan x follow...
    budak baru belajar...

    ReplyDelete
  7. herm.. kalau ada jodih tidak kemana ? boleh gitu?? hihi ;D

    ReplyDelete
  8. waa..maknanya ko dah terus terang kat dak tu la..jawapan die?

    ReplyDelete
  9. agree. tp rsnya,semua org yg alami benda camni nak express perasaan masing2. just berani or tak je. lantak p la laki tu nak cakap apa ke,nak malu ke apa. kalau berani,semua tu takde hal.
    *just my 2 cents.hihihi

    ReplyDelete
  10. Serius, saya tak berani. Saya hanya akan respon bila tak bertepuk sebelah tangan. Huhu. Apa-apa pun, serah kepada takdir je :)

    ReplyDelete
  11. meh meluahkan...... hehe tak rugi pon

    ReplyDelete
  12. kalau pendam je...sampai bila pun tak tahu jawapannya kan...:D

    ReplyDelete
  13. Saya sokong cara farah, yang penting lakukan dengan cara yang betul..memang, kita tak tahu ape lelaki tu pkir..tapi, bila lelaki tu org yg berbudi bahasa and kenal budi bahasa kita, tak mungkin dia akan anggap perempuan yang meluahkan tu buruk sangat kan, dia pasti pertimbangkan ;)..eh, maaf pnjg komen walhal first time komen sini..selamat berkenalan..:D

    ReplyDelete
  14. klu malu sgt mcmne org nk tau kita suka kat dia,xde salahnyer kita yg luahkan dulu..

    ReplyDelete
  15. Bukan bgtau direct pun kan. Kias2 jugak laa. Tp dye still phm :)

    ReplyDelete
  16. em bg namee tak salah pun. kakak namee mengurat suami dia gak dulu. tp ok je. takdehal pun :)

    ReplyDelete
  17. skang, dh xdenya title perigi car timba. kalau dah suka, bgtaw je. karang melepas. hee :D

    ReplyDelete
  18. yeah...saya rasa lega dan lebih tenang after cakap terus kat dia...

    tapi ada aku keah dia terima ke tak ?? haha, asalkan hati aku ni tak serabut sudah

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi