Wednesday, January 4, 2012

8 kesilapan yang selalu blogger terlepas pandang

Assalammualaikum..

   Before jawab exam malam ni daku nak update kejap. Sempat kan kau jah. Of kos. Lately banyak cite2 berita yang kureng sedap kite dengar & bace kan. Yang tukang sebarkan sape? Blogger & media jugak. Tapi korang penah terpikir tak once korang dah jadi siyes blogger korang ade 1 tanggung jawab yang sangat besar. Atas ape? Kepade siape?

  " seorang blogger disaman 5 juta atas sebab menjatuhkan maruah"
" penulis blogger dikecam orang atasan"

   Nampak tak? Korang bijak2 boleh paham kan. yes memang lah kite nak suke2 kononnye nak kongsi information dengan semua blogger lain lah ape semua tapi ade tak korang pikir akibatnye? Ok lah sini daku amik contoh kisah si Amalina budak pandai tu. Kite tak tau lagi sahih ke tak perkara tu & kite sedap2 je sebarkan. Kau tahu tak kite terdedah pade 2 dose? 
  1. memfitnah ( kalau berita tak betul)
  2. membuka aib
   Honestly im not good at all in those agama's thing but at least kite boleh pikir kan. Ape gune belaja agama zaman sekolah dulu. Ha kau mukaddimah punye panjang. Meh tengok ape kesilapan tu


  • sesedap hati sebarkan hak privacy orang lain 
Tak payah tengok jauh kau search je name amalina terus kelua macam2. Tak cukup dengan tu pasal kisah artis lagi.
  • hentam menghentam jadi hobi- trend blogger
Asal salah sikit terus hentam. Siap promote entry kat grup lagi pampang tajuk besar2 "blogger jahanam". Ace kalau kau kat tempat dia sayang.
  • terlalu menunjuk
Tak kisah dari segi ape. Asenye daku penah cite pasal ni. Dari segi personal kau, semua lah. Kau tayang. Kau banggakan. 
  • post berita yang tak betul
Contoh macam artis & kisah2 berkaitan agama. Isu sensitif tu. 
  • pemujaan
Terlalu tersangat adore akan seseorang itu sampai sanggup nak berubah nak jadi macam die. Contoh? "i nak jadi cantik macam Maria,Aaron, Siti Saleha." Dari elok penampilan sehingga terbelalak mata. Opss. Terlalu agung2 kan pon susah jugak.
  • bikin orang dengki
Post pasal kekayaan kau, semua. Bikin orang dengki. Then nanti mulelah buat entry ngadu " sedih ade orang kutuk2 sy hukhuk." Yang kau jaja sangat tu pasal ape. Salah sendiri kan
  • bikin gaduh
Nak tegur tapi silap cara. Tu lah die. Kite nak tegur pun kene tengok dulu diri kite. 
  • penipuan
Nak2 dalam iklan. Contest ke GA ke. Ape2 jelah.


   Thats all dari daku. Ni sume dari pandangan daku je. Bukan nak kate " ohh aku hebat". tapi untuk perkongsian. Nak kate diri ni baik sangat on tak jugak. Dah namenye manusie selalu je buat silap kan. Peoples do make mistakes. So? No wonderlah. Even daku pon ade je buat silap. Tapi masing2 ingat kan diri masing2 lah.


   Silap kite kite betulkan. Nampak silap orang lain kite cuba untuk tegur. TAPI. Tegurlah secara berhemah ye darling. Bukan " hoi kau ingat kau tu baik sangat ke yang nak tegur2 orang. Kau bukan perfect sangat pon". Hah kalau dah macam tu kau bagi je penumbuk besi kat mangkuk tu weh. Tak beradab!

   So kite dalam dunie blogger kene berhati2. Tak nampak fizikal mata menangkap. Kan. So pikir pikirkan lah. Babai

p/s : 1st paper tonite. Hoping everything will be fine. Amin.

6 comments:

  1. Mintak mintak blog Ana tak macam tuu :)

    ReplyDelete
  2. ada baikannya kite buat personal blog.cite pasal diri kita dr buat blog nk cr seo ni.bahaya taw.

    ReplyDelete
  3. walau terlepas pandang masih lagi berpeluang utk diperbetulkan..sama2 pasang niat yang baik bila dah ada blog ni yer

    ReplyDelete
  4. smoga dpt jwb exam dgn baik hokeyy =)

    paling tak suka GA menipu...nyampah

    ReplyDelete
  5. saya pernah terlibat dgn iklan, sy ikut tutorial iklan churp2, so i dont really understand about the html code or whatsoever..rupanya iklan tu kumpul semua churp2 saya. so, bila tahu, terus sy removed. before ni taktau pun apa function nya.

    ReplyDelete
  6. paling tak suka buka iab org. GA jarang join

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi