Wednesday, January 18, 2012

5 sebab kenape orang tak suke kau a.k.a kite

Assalammualaikum..

   Malam. Sebelum tido meh nak update dulu memandangkan esok tak dapat on9 lagi kan. Oh bile nak dapat lappy ni. Huwaa. Okelah. Berbalik pade tajuk. Korang ade perasan tak yang act ade orang disekeliling korang tak suke kan korang? Biase lah lumrah hidup tak semua orang sukakan kite.



   Tapi penah tak korang pikir kenape eh? Tak yah cakap orang lah even daku sendiri pon sentiase pikir camtu. Orang kalau tak suke kite die tak kan directly cakap oi nak2 bespreng kan. Of kos dalam certain thing tu ade yang tak masuk dengan die. Jom same2 amik tau kenape :

  • kelancangan mulut
Kite kalau syok sangat bercakap memang tak sedar ape yang kua kan bile bercakap. Let say lah tercakap "bengong la ko ni". Maybe ade certain orang yang tak biase dengan ayat macam tu even bagi kite bergurau. Bagi die word camtu harsh je nak terima kan. So kene lah bertapis2 nak bercakap. Tapi kan payah jugak kalau dengan orang macam ni kan. Aish. 
  • sikap
Ce telek sikit diri tu. Ade tak yang tak kene. Maybe sikap kite ni annoying kan orang lain. Kan. Kite je tak sedar ataupun buat2 tak sedar. macam kedekut, pengotor
  • sense of humor
Ok ni sangat penting ok. Act daku agak pantang kalau orang lain ni buat amik senang je pasal orang lain. Cube pakai prinsip " letak diri kau dalam kasut orang lain". Paham? Jangan pentingkan diri sendiri. Contoh kalau kau kate kat orang tu kau janji nak turun pukul 1.30 tapi at last kau turun kul 2. Kalau kau kat tempat orang yang tunggu kau tu kau rase nak baling kerusi tak kat muke die?
  • memek muke
Kalau muke asek masam je orang nak tegur pon tak de mood kan. At least senyum lah sikit. Macam daku, orang tak kenal selalu & konpem akan kate sombong, garang & bajet bagus. Tapi bile dah kenal sume nak sayang tau haha.


  • perangai
Oh! Kadang2 peranga seseorang tu kite dah boleh hafal sangat2 bile kite dah lame kenal & rapat dengan die kan. Ape baik buruknye. Kadang2 menyampah sangat! Kau kemain kutuk perangai polan tu minah ni tapi perangai kau. Harem

   Thats all. from what i've learnt from the surrounding & past experience. dalam hidup ni kite tak boleh nak puaskan hati semua orang. Ape yang boleh kite buat ialah cube untuk ubah sikap & sentiase tengok diri sendiri. Nak tegur orang tengok dulu diri tu elok ke tak perangai. Jangan main sembur je.

   Macam artis jugak. Ade yang tak suke die ade yang tak suke tu. Biaselah tu. jangan cepat melatah. Kalau tau diri tak disukai jangan lah buat lagi makin orang tak suke kan. Simple

   Hold to my sis's words " jangan buat orang bia orang buat kite lambat laun Allah pasti balas. baik & buruknya". So terime aje. Tapi kalau dah tak tahan dah melampau sangat kau sound aje drect senang kan aha. 

Its better for u to getting know your enemy first before ur best fren because all those silly bad behavior comes from ur bes fren before ur enemy.
p/s : got sore throat :(

15 comments:

  1. btul2...tp mcmna pun kita jga diri kita...tp still da org x suka juga =(

    ReplyDelete
  2. kutuk2 org ni mmg sdp.. tp kite cermin xdiri kite bile ktuk org 2...


    selamat bercuti dik ^^ xsempat nk ganthering sama2 kan,...

    ReplyDelete
  3. and kita dok salahkan orang gak.
    orang tu tak bagus,
    orang ni tak bagus,
    diri sendiri pun tak bagus.
    tp dok salah kan orang untuk
    sebab mengapa diri ini makan
    sorang kat kantin, or diri ini
    tak der orang perasan tak datang
    keja. ohh...

    mimik muka..
    pernah jumpa orang yg buat muka disgusted tak bila dia tengok
    makanan yang kita makan.
    'Eh ko makan aper nii!!?'
    gitu gitu punyer expression.
    Ohh..meluatnyaa.

    ReplyDelete
  4. biar org buat kita, jgn kita buat org. yes, i love this ^_^

    ReplyDelete
  5. betul dah tu..kadang2 geram tengok orang dok muncung2..kita ni punyela senyum tiga..dia boleh muncung2..ibarat macam cakap sorang2 jek...grrr

    ReplyDelete
  6. kita xmampu nk puaskan hati semua org..tp kita mesti cuba jd yg terbaik untuk org sukakan kita.. :)

    ReplyDelete
  7. makin ramai kawan, makin banyak ragam. tapi betul tu, kena tengok diri sendiri dulu kan..:)

    ReplyDelete
  8. yg paling ketara tang kelancagn mulut tu.kekadang kalau taklancang dpn2, lancang belakang2.tu yg tak mo tu. T__T

    ReplyDelete
  9. 5 sebab utama. betul tu :)
    yg pasti kte tak hidup sndri dlm dunia, jaga hati jaga bicara :)

    ReplyDelete
  10. yang penting kite jaga diri kite supaya orang tak benci kat kite :D

    ReplyDelete
  11. akk tensi skrg ni sbb ada budak praktikal yg gedik kat opis kak =(

    ReplyDelete
  12. salam...

    hakikatnya bukan senang nak puaskan hati sendiri ;)

    ReplyDelete
  13. namee paling tak tahan kalau orang mulut lancau n suka buat mimik muka. serious sgt tak tahan, rse macam nak cekik !!

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi