Sunday, June 10, 2012

kekasih lama datang kembali. What to do?

Assalammualaikum

   Kekasih lama datang balik tagih kasih tuntut janji bagai kat korang. Ape korang buat? Pilihan :

  • terima
  • ignore
    Entry ni bukan bermakne aku kejam ke ape. Tapi opinion aku sendiri. Bagi aku kan, bile orang dah dump, buang kite & tak hargai kite bile kite ade buat ape nak diberi peluang lagi. Cube kau bayangkan betapa setia kite dulu last2 kene dump macam tu je, kene buang macam tu je. Alasan? 

    Tak yah cakap orang lain aku pon pernah mengalami situasi yang same. Aku tak terima die balik sebagai pakwe aku tapi sebagai kawan aku. Kawan baik aku. Ok sape kate ex tak boleh jadi kawan baik? Sila baca kat entry ni.  Bagi aku cukup aku bagi peluang ke 2 tak de ke 3 ke 4. Dah kasi peluang ke 2 pun cukup baik dah tu sebenarnye. Ape yang korang perlu buat bile pakwe makwe korang nak balik balik dengan korang? Sini aku bagi beberapa points :


  • just ignore!
Tetap dengan pendirian korang yang lepas bia lepas. Even die merayu lah kat kau macam mane pun janji macam2 kau tetap tak nak balik kat die semula. Tapi jangan kecundang dengan kata2 janji2 manis die dah la. Tu tak guna ade prinsip. Hold on! Even dia kata "sy janji takkan ulang lagi perkara lama. Sy janji". Opss!! Jangan mudah sangat percaya pada janji,sayang takut akan makan diri nanti.
  • mintak pendapat parents & kawan2
Try tanya parents korang macam mana. Patut ke tak korang terima dia balik. Tapi aku rasa depends pade situasi & kesalahan yang die buat jugak sebab kite pun tak boleh menghukum sesuka hati je pun kan. Kena ada bukti dulu kan. Tak pun tanya dengan kawan2 rapat korang. Tapi beware! Jangan sampai mintak pendapat kat member yang batu api sudah. 
  • mohon pertolongan & petunjuk Maha Esa
Ini lebih terbaik. Dia yang mengetahui segalanya. Yang menetapkan segalanya. Mohon petunjuk & jalan penyelesaian. InsyaAllah akan dapat jalan keluar bagi masalah ni. 
  • buat biasa 
Buat tak tau je. Kau terima die sebagai kawan dengan baik. Told u what. Never as a couple but friend, yes. nak tak nak orang tu kene terima jugak lah. Sape suruh buat hal kan. Tak pun bila terjumpa dengan die kau buat donno je buat macam tak kenal. Ah kejam tak kejam janji kau puas hati kan.
  • terima semula
Ni pilihan terakhir bagi aku. Kalau die buat keputusan ade alasan untuk tinggalkan kau dulu thats fine. Tapi kalau saje2 nak clash pastu mintak kapel balik memang tak lah nak terima balik weh. Haram nak terima bile orang dah meletakkan kasih sayang kepercayaan kite kat tempat yang paling bawah sekali. 



    Thats it. Tapi ingat, always think twice, bebeh. Bukan apa takut tersilap langkah. Silap hari bulan frust tertonggeng2 tahap gaban. Tu bahaye sangat bahaye. Aku nasihatkan  kalau nak terima balik tu better tak payah kot sebab sakitkan hati je. Sekali orang dah buat kite macam tu tak mustahil die tak kan buat lagi perkara yang sama next time. Ingat tu. 

    Jadinye, always always think twice. Harap2 point2 ni dapat membantu korang ye. Tata!

jangan gelabah & sedih bila kite single sebab Allah akan hadirkan seseorang yang telah ditakdirkan untuk kita sejak azali lagi 1 hari nanti. Just be happy

24 comments:

  1. MM pilih better be a friend.. MM dulu pun pernah kapel, tapi MM yang dump die coz.. erm adalah sebab yang tak perlu nak cerita kat sini.. But still kitorang boleh contact2 & keep in touch sampailah sekarang.. Even die pernah try nak tackle hati Mm balik, but for me bukan nak jual mahal tp rasa lebih serasi as friend.. Now we both happy dengan pasangan masing2! Fren tetap fren.. Tade masalah pon.. =)

    ReplyDelete
  2. ehem2
    sejak dua tiga 4 menjak
    entry semua pasai cinta2
    hee ^_^
    kebetuln entry akq on time la..
    ex farah baru je datnga blik semlm
    n dia nak jmpe tibe2 ary nie
    tp teguhkan hati cakp tak nak
    macam sengal ubi je,dah buang sedap2 dlu.tbe2 nak trime balik.kikiki

    tak delah kejam sgt.tp accpt dia sbgai kawan.dulu waktu syg sgt2,dia tak nk la perasan.bile dah putus bru dia cari kita..cehh.ape celupp.haha

    ReplyDelete
  3. Allah akan bg yg lebih baik, ignore je....

    ReplyDelete
  4. but, if we think again...

    boleh ke perempuan & lelaki berkawan baik? I mean really close without any feelings?

    kalau awak ada bf, bf awak tak jeles? dan kalau bf awak ada rapat ngan pmpn lain, awak tak jeles?

    ReplyDelete
  5. xsalah berkwn..tp nk bercinta semula..no!!!

    ReplyDelete
  6. buat mana yg mampu n rasa terbek..itu aje cara akk..huhu.

    ReplyDelete
  7. apapun, selalulah minta petunjuk dari DIA yang maha mengetahui....

    ReplyDelete
  8. waahh !!!... dah macam pakar kaunseling cinta.. ^^..btw, menarik !! jodoh pertemuan di tangan Allah.. kalau dah jodoh takkan kemana jugak kan.. ^^

    ReplyDelete
  9. kalau kite, ignore je. malas nak layan. tapi, kalau dah mintak petunjuk, memenag dia lah jodoh kite, kite terima jugak lah. mesti ada hikmahnya nanti. :D

    ReplyDelete
  10. kalau kes camne better ignore la...sekali dia buat tak mustahil dia akan wat benda yang sama tuk kali ke-2

    ReplyDelete
  11. bukan ignore tapi jadikan dia sebagai kawan sudah memadai. takut perkara lama akan berulang. girlsss berhati2 :)

    ReplyDelete
  12. kalau saya...saya takkan terima. kalau dia buang saya,buat hati saya pecah.....saya takkan terima kembali.hehe.bunyi kejam tp taknak jd lagi dan maybe sy tak boleh terima sebab dia kejam dulu. hehe

    ReplyDelete
  13. @Misz Mieza

    baguslah kalau mcm tu..masing2 ade pilihan & paham dengan situasi msg2..yg lame birlah berlalu kan

    ReplyDelete
  14. @farah hanim

    ha tau x pe..sekali sekala...
    kalau nk terima terpulang..

    ReplyDelete
  15. @Yana Libra

    sememamngnye x boleh malah silap hari bulan akn gaduh pulak kite dengan bf..thats y sy cakap depends pade diri kita..bg yg nk buat kawan baik tu terpulang

    ReplyDelete
  16. @SoLy SoLicious

    kaunseling ape kaki belit hahaha..
    aah dah jodoh tu kalau lari jauh2 bersama jugak

    ReplyDelete
  17. @Namee Roslan

    kalau pun dy dah berubah hati sy tetap x terima kot..fobia hahaha

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi