Thursday, June 28, 2012

Bila lelaki putus cinta - dasyatnya

Assalammualaikum

    Baru nak update blog. Amik mood. Aku tak tau nak update apa tapi bila seronok berblogwalking sampai habis volume berok band aku then baru aku ada idea. Oh harap si pakwe2 dan laki2 takkan hentam aku dengan entry yang aku publish ni ye. Bace sudah.

    Pernah tengok lelaki putus cinta? Macam mana rasanya? Selalu kite tengok pompuan je kan yang butt heart bagai nak gila bila putus cinta. Act kalau tengok lelaki rasanya lagi teruk dari kita. Im not telling to trust this but im just asking my pakwe's experienced  before and yes he admit it. Nak tau macam mana? Jom proceed baca.

    Kalau nak ikutkan mostly lelaki tak suka tunjukkan emosi dorang depan2 kan. Berbeza dengan pompuan yang lebih untuk expresskan emosi terang-terangan sampai habis nak baling bantal bunuh diri semua. Itu nikmat yang Allah bagi kat kita membezakan lelaki & perempuan. How amazing Allah's creatures. Mungkin lelaki ada yang buat begini bila mereka putus cinta :



  • cool & act like nothing happened
Lelaki macam ni biasanya aku labelkan sebagai kental. Sape tahu die mungkin tak kisah bila putus dengan gf dia kan. Tak pun sape tahu luaran die je yang nampak cool tapi hakikatnya dalam hati rasa bagai nak rabak hati tu tahan kecewa. 
  • pendiam
Just like my pakwe's experienced. Bila dia putus cinta dulu jadi lebih pendiam & tak banyak cakap. Kawan dia merangkap bf kawan baik aku was telling me everythings about his past. Aku simpati dengan apa yang dah dia lalui & sebab itu aku nak kawin dengan dia. Aku nak bahagiakan die & bina balik hati dia yang dah remuk tu. 

Bagi aku lelaki ni jarang jadi pendiam nak2 dengan kawan2 laki dia yang lain kan. Tapi bila sekali dia dah diam tu means ada sesuatu yang terjadi. Putus cinta ni hebat weh boleh buat orang yang dulunya banyak cakap jadi pendiam. Wohoo
  • be someone else instead of himself
Jadi orang lain selain diri dia sendiri. Means that jadi orang lain dalam erti kata perwatakan. Kalau dulu dia jenis yang percayakan perempuan & bila dah putus cinta terus dah pegang prinsip "no women no cry" . Ni lagi dasat. Tapi better tak payah sebab mungkin akan buat diri dia lagi teruk kot sebab menipu diri sendiri. Tapi mungkin jugak tu yang terbaik buat lelaki tu kan. Who knows.
  • sedih habis!
Sape yang tak sedih bila putus cinta. Laki biasanya akan rasa sedih dalam sehari 2 macam tu je & then life will going like usual. Hebat tak hebat lelaki ni kan. Kalau kita? bertahun pun mungkin tak kan hilang lagi rasa kecewa tu. Ada sorang member baik aku putus cinta dengan gf dia sebab kawin lain & kau tahu pointer dia jatuh merudum tahap dewa. Sampaikan hampir hilang semangat nak teruskan study. Tu padahnya bila putus cinta laki ni.


  • cari lain @ pengganti
Ada yang jenis terus cari pengganti lain. Sekejapnya. Tu mungkin cara mereka nak ubat rasa kecewa tu kan. Tapi aku nasihat kan, dear adams please do not do this if still cant forget your past. It will make your life even become more worse. Tapi kalau nak sangat buat nak buat macam mana. Kadang2 pasang sampai 5 pon ada. Damn playboy lah.
  • berprinsip
Macam yang aku cakap dalam point yang sebelum ni. Terus ade prinsip "no women no cry". Kalau sebelum ni "no women i'll die". Macam2.
  • bunuh diri
Ini kalau lelaki yang dah tak de pegangan agama. Terus putus asa bunuh diri sedangkan ada banyak lagi pilihan untuk dia. Think twice triple please.


  • berusaha bangun semula
To be honest, adore with this type of boys. Bila dah kecewa lupakan semua yang dah lepas & terus bangun semula. Hebat gila lelaki macam ni. Dengan bantuan orang sekeliling mereka mungkin menolong. 

   Mungkin apa yang aku taip kat sini ada yang tak betul ke ape tapi aku cuma kasi pandangan dari apa yang aku tanya dari kawan2 lelaki aku & even dia jugak. Terpulang kalau nak kata aku cari publisiti dengan post entry2 macam ni. Eleh tapi kau baca jugak kan. Hihi. Tapi lelaki jangan dicabar kesabaran nye. Menyesal nanti.

   Sebenarnya lelaki bila putus cinta lagi dasyat dari perempuan kalau nak diikutkan. Cuma kita perempuan yang tak tahu apa keadaan mereka bila putus cinta. Betul tak? Tak kira bila2 pun akan terjadi perkara ni sentiasa bersedia. Lumrah percintaan kecewa bahagia gembira. Cuma bila berlaku je tetapkan hati pada Allah insyaAllah Allah akan tolong kita. Bye!

   

30 comments:

  1. hm, sye setuju sebab maybe ada yg betul....

    ReplyDelete
  2. yea..betolla tuu..
    member sy pon camtu jgk.

    ReplyDelete
  3. i x penah sedar kalau lelaki putus cinta...
    mungkin sbb dorg pendam je perasaan tu kn..
    tu yg kita x dpt detect.

    ReplyDelete
  4. heee take it easy okay.putus cinta je.heee.

    p/s jiha,kita kena dr zaman akk xkawen ag kan.hee best kan.nt bila2 leh lah kita jumpa kan.akk pon nk bersalin dh,.hee

    ReplyDelete
  5. my angah baru je pts cinta...puas jugak nak bagi die bangkit balik..lelaki..sekali pts cinta..luka dia mmg deep..

    lama tak singgah usha najihah..dah ade bf ye...congrate!

    semoga kekal sampai ke syurga..=)

    ReplyDelete
  6. akak benci prinsip "no women no cry"

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum Najihah....kecewa seorang lelaki itu lebih parah dr kecewa seorang wanita...:)

    ReplyDelete
  8. laki kalau dah sayang kat pompuan, boleh tahan obsessed jugak. bila putus cinta...memang terguling. hehe

    ReplyDelete
  9. lelaki dilahirkan untuk tidak setia.. tp bila dia dah totally setia dan dikecewakan.. pasti la dasyat.. tp bila pk pk balek.. Allah Maha Adil.. dulu biasa ak buat camto kat gadis2.. now ak plak kena.. (pengalaman)

    ReplyDelete
  10. @Cikpuan rara

    hihi..
    no worries kak..nanti sy dtg mmelawat akak

    ReplyDelete
  11. Sememangnya..ikut pengalaman saya sendiri.. dah 3 tahun lebih dia tinggalkan saya.. dalam 3 tahun tu juga selalu terkenang kenangan dengan dia + linangan air mata.. hanya Tuhan yang tahu betapa sedih hati ini.. adat & agama memisahkan kami...
    - diari seorang lelaki

    ReplyDelete
  12. saye baru je break semalam.... biasalah... orang ketiga.. hm..slalu kena mcm tu.... n yg saya tahu... tiap kali saya break up.. nobody gonna help me..
    lepas ni xnk break lagi kalau boleh...
    tp nak wat cmne kalau dat thing will happen again in future...
    sabar je la.. tiap2 yg jadi tu psl ade hikmah yg kita xnampak ondaspot... tp kita akan nampak juga lambat laun...
    sy selalu ingatkan diri saya...
    if u break up yesterday.. it is bcoz god save the best for you... :)

    ReplyDelete
  13. hm... saya baru je break up
    semalam...
    perit nye la...
    hancur hati ni kot..
    kadang2 saya xphm ape sebenarnya yg pompuan nk...
    xcukup ke saya sorang yg awak nk sayang.. kenape mesti ade org lain... da puas dah merayu.. dah puas da bg contoh n all the consiquences... tp bila da kantoi dpn mata saya... saya da xmampu dah wat ape2 kadang2 yg sgt kita sayang tu lah yg akan pergi meninggalkan kita...
    wlupun da break.. saya pesan la kt dia...
    nt sampai masa.. bila jodoh kita panjang.. kita jumpa lagi.. kita bina hidup baru okey... tu je lah yg mampu saya ckp kt dia.. sebab saya jumpa dia dgn cara baik.. sy dtg ngn cara baik... biarlah saya lepaskan dia ngn cr yg baik jugak...
    sabar je la..

    ReplyDelete
  14. yg paling menyentuh hati saya bila dia ckp kt saya.. "nanti kalau saya rindu awak macam mana? hari tu masa awak wat tahu ngn saya.. saya rindu awak sampai demam demam..."
    n sy ckp la saya wat sume ni supaya awak dpt menilaimana satu yg terbaik utk diri awak...
    sy xmo rasa yg masih ade dlm diri saya pd awak bertukar jd rasa yg lain....
    harapan saya.. memang nak sangat dia dtg balik dlm hidup saya
    psl saya mampu jd yg terbaik bila dia ade bersama saya..
    xpe la... biar je la dia wat keputusan.. jodoh pertemuan ditanganTuhan..

    ReplyDelete
  15. Lelaki yg dsakiti xkn d akui teman wanitanya.

    ReplyDelete
  16. Lelaki memang tabah kan? :') macam mana nak dapat hati macam diorang.jetjet sado gitu hm

    ReplyDelete
  17. Cinta Si Bodoh

    Tanggal 9/7, genap 6 bulan aku berpisah dengan dia, hampir 6 bulan aku berjuang dgn perasaan aku sendiri..bkn insan disekeliling tidak menyokong, cume dlm ruang lingkup 5 tahun, byak kenangan yg terukir bersama. Puas aku usir, namun senyuman nye tetap dtg mengukir..di setiap saraf2 cinta..

    Dulu,
    Senyuman itu peneman setia..
    Senyuman itu penawar duka..
    Senyuman itu pembakar raga..
    Senyuman itu menerang jiwa..
    Tiap saat & ketika..tika aku jatuh, mampir rebah..
    Cukup 6 bulan, ingatan aku masih kukuh, masih utuh, bila saat aku menjadi Arjuna, mengejar Cinta yang hampir senja..
    Dari Perak ku pergi ke Kuala Lumpur..dengan satu niat, utk merebut semula Cinta

    **
    Aku tersentak bila ku tahu.. Hadir ku hanya sebagai orang ketiga. Hampir 3 jam aku menunggu..bila aku tahu dia sedang keluar bersama lelaki lain..aku hanya mampu menahan air mata..istighfar meniti di bibir sebagai penguat jiwa
    Nah! Kalian rasa kalian sudah memahami relung jiwa aku yang kuat dipenuhi guruh amarah??!!!

    Bodoh nya aku memperjudikan cinta..pada sang hawa yang tak mengerti nilai setia..
    Sampai kini aku masih berjuang..membawa hati bercampur dendam..yang dia tikam..
    Tanpa belas
    Tanpa kasihan..

    **
    Aku tahu..aku faham..
    Bukan semua wanita punya hati yang kejam..cuma, hati aku masih terluka, masih merah..masih berdarah..moga sampai satu masa, ku bisa menerima kembali sang hawa..

    Nukilan~
    Cinta Si Bodoh

    ReplyDelete
  18. Hahaha kalau dah dapat putus pun walau sakit puas hati

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi