Monday, June 4, 2012

Tanda lelaki serius dalam perhubungan

Assalammualaikum..



   Hai semua. Wah lame gilos aku tak update kan. Berok band tertinggal kat kolej. Semalam pegi Trolak singgah sekejap kat kolej. Sambil tu bawak jumpa Mr. Awak dengan parents. Aww. Ok then nanti aku citer lebih. Ok topik aku skang ni aku nak cite & share dengan korang tanda2 lelaki ni siyes nak jalinkan hubungan dengan korang.

   Ok kat sini aku perlu mentionkan yang aku hanye share dari ape yang aku tanye, pandang, dengar dari pengalaman aku sendiri ye. Even korang yang tengah bercinta tu mesti korang tau kan sama ada lelaki yang jadi pilihan korang tu betul2 siyes ataupun tak dalam hubungan korang tu kan. Ok jom sini proceed :

  • tak menolak bile dipelawa bertemu parents si makwe
Yang ni baru aku buat semalam awwww. Tak de lah. Cube korang tanye macam ni kat pakwe korang. "B, jom jumpe mak ayah sy nak". Mungkin akan ada 2 jawapan dari si pakwe. "jom. Bile?". Dan 1 lagi "ish awak tak rase awal lagi ke? Nanti2 lah. Lagipun kite bukan nak kawen sekarang kan". 

Ok nampak tak kat situ? Lelaki yang betul2 nak siyes dengan kite akan directly nak jumpe parents kite even hanye untuk mintak kebenaran untuk berkawan dengan kite. Bukan berdolak dalih.Yes mungkin ade certain orang tu tak de kekuatan & tak kental lagi nak jumpe mak ayah si makwe kan tapi cube gentle, cakap kat diri sendiri "aku betul2 nak kan anak die jadi aku kene jumpe mak ayah die".

Tak semestinye lelaki yang refuse nak jumpe mak ayah si makwe tu tak siyes dalam bercinte tapi bagi aku, lebih lebih selesa & baik jika mak ayah tau dengan siapa kita berkawan. At least bile dah jumpe lega sikit rasa bile mak ayah dah tau kan kau nak bawak keluar anak die.
  • dah plan kumpul duit untuk mase depan korang
Kat sini pun dah nampak keseriusan laki tu dalam perhubungan. Kalau yang jenis sambil lewa je cakap "lambat lagi kan kite nak kawen, ade mase lagi nak kumpul" bagi aku baik pikir banyak kali. Bukan ape, perangcangan perlu ade. Biarlah orang kate ape pun janji kau tahu ape yang kau dengan makwe kau nak untuk mase depan korang. Nak kawen la kan. 


  • betul2 "jaga" korang
Maksud aku jaga kat sini adelah semua yang bakal jadi milik die 1 hari nanti. Milik yang hanya bakal suami boleh tengok. Paham tak? Dari situ korang pun boleh tengok die siyes ke tak dalam perhubungan korang ni. Bukan lagi makin sedap suruh si makwe tayang2 kononnye bangge bile si makwe jadi santapan mate2 liar. 
  • berusaha pertahankan perhubungan
Even gaduh la teruk mane, si pakwe still akan cuba untuk selamatkan hubungan korang. Aku admire lelaki jenis macam ni. Mahal beb. Sanggup tinggal ego semata2 nak selamatkan hubungan dengan awek die. 
  • lupa & tinggalkan semua kisah2 silam beliau
Kalau dulu frust tonggeng2 sebab kene dump ngan awek kan. Skarang bile dah ade makwe baru sanggup lupekan kisah cinta dulu semata2 nak tengok si makwe bahagia. Even ex makwe datang balik pun tak layan. 
    Aku mintak maaf kalau ade tersalah paham ke kat sini ye. Cume bagi aku bile umur dah makin naik ni kite si pompuan kene bijak pilih pasangan bagi yang nak bercinta tu. Bukan mase nak suke2 lagi dah. Kebaikan untuk kite jugak kan. 

   So awak2, jaga perhubungan elok2 jangan sampai tersalah pilih teman hidup ye. Jangan terburu2 dalam cari cinta ni. Dia akan datang dengan sendiri. Kite kene usaha untuk cari cinta tapi yang selebihnya biar Allah yang selesaikan. Bye!



p/s : Semoga awak jodoh saye. Amin. 

20 comments:

  1. Okay dah tau. Hihi =D thanks for sharing.

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/judge-by-its-cover.html

    ReplyDelete
  2. huhu..btul tu..klu di aikhlas mstidorg nk uat smua tu kan?

    ReplyDelete
  3. btul2 seeperti tu lah aku nanti law dah jatuh hati benaran :)

    ReplyDelete
  4. wewiwwiitt
    kakak dah jumpe mr awak2 dia lah
    hehe :)
    amin,,semoga akq akan kekal bahgia kali nie
    so entry2 lepas nie semua berbau gmbira je.hehee

    ReplyDelete
  5. Hai!

    Done following ur blog
    kalau sudi, meh la blogwalking blog sye..
    dan follow :D

    btw, very impressive blog!

    http://fazlinazahran.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. wuuu..sape lelaki yg bertuah tu ye... x cite ke aku pun...
    serius, lelaki yg betul2 serius nak kat kite, akan jaga kite elok2 :D

    ReplyDelete
  7. @farah hanim

    hihi..thanks dik..doakan kami ye..
    insyaAllah..mcm tu la kot nnt ahaks

    ReplyDelete
  8. @Anis Adila Aris

    aku cite nnt ye..hihi..
    bialah dulu x nk kecoh2..serik dah

    ReplyDelete
  9. agree. thanxx sharing yahh. =)

    ReplyDelete
  10. stuju tu syg..tp yg pertama tu mmg dia buat coz lau nak kuar ke apa mmg dia akan jemput mai umah..minta izin dlu =)

    ReplyDelete
  11. ssh nk jmpa lelaki yg btl² siyes!!

    ReplyDelete
  12. Suka entry ni, tapi ikut pndapat individu yg ada sbb tersendiri atas stiap tindakan.


    semoga si dia jodoh akk. Aminn..

    ReplyDelete
  13. sangat betul ni najihah :)) lelaki kalau serious, dia takkan berdolak dalih pun :)n sentiasa ready untukmeet up our parents :)

    ReplyDelete
  14. ty for this brilliant article :) pet suka tip2 nh :D

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi