Monday, June 25, 2012

Allergik - seafood & habuk

Assalammualaikum..

   Cite pasal allergik. Korang ade allergik? Tak kira lah allergik apa pun. Seafood ke habuk ke ayam ke sayur ke. Ari ni aku nak share dengan korang pasal allergik ni sebab aku pon alah dengan certain makanan & benda. Aku pun ada resdung. Korang boleh baca entry ini untuk tau lebih lanjut pasal pengalaman aku dalam resdung ni.

   Aku start allergik ni dah lama. Since sekolah menengah rasanya. Tapi tak teruklah sangat. Aku allergik pada 2 bende ni :
  • ketam 
  • habuk

    Act tak semua makanan laut aku tak boleh makan. udang sotong semua tu aku boleh je makan tapi since dah teradi sesuatu kat aku dulu aku jadi trauma nak makan semua makanan laut ni kecuali sotong. Dulu aku makan ketam, then bibir aku jadi bengkak kalah angelina jolie tu nyah. Siyes! Gatal sangat2 mulut aku jadi merah2. Then sejam aku dok menangis sebab tak tahan gatal + merah mulut aku gaya kene cium lebah tu mak aku hantar pegi klinik. Oh lepas makan ubat alhamdulillah. 

    Dasat kan. By then terus aku pangkah ketam. Tapi aku teringin sangat2 nak makan ketam nye. Doktor kata aku cuma boleh makan seafood yang segar je. Means kalau aku nak makan ketam, aku kena makan ketam yang fresh, tak boleh ketam yang dah semalaman simpan. Gedik tak mulut aku kan. Yelah dah kempunan sangat aku nak makan terpaksalah mama carikan.

    Aku ingat lagi bila aku nak sangat2 makan ketam, aku terpaksa stand by ubat sebelah aku lepas aku makan ketam. Yes aku bila dah dapat makan ketam tak ingat dunia weh. Sedap gilos nak2 ketam masak lemak cili api. Yaw. Lepas makan mengagau aku makan ubat sebab tak tahan terus gatal. Kesian aku ni.

    Udang lagi lah aku tak sentuh langsung even aku boleh makan. Aku tak berani nak makan. Sotong boleh pulak aku bedal. Payah duduk kat hostel ni. Tak de simpanan ubat lebih. Tu lah die nye allergik aku kat ketam ni. Pasal habuk tu aku rasa mostly orang allergik habuk kan. Aku bila kene habuk yang berlebihan je terus aku selesema. Oh sangat teruk!


    Bila dah bersin sampai bergegar 1 umah tu terus aku tido. Tak tahan lah aku dengan habuk ni. Aku kan ada resdung jadinye memang sangat2 sensitif dengan habuk bagai ni. Kalau aku kene habuk je selesema, ada certain orang tu naik kat badan. Sama jugak dengan alergik seafood tu. Ada orang naik kat badan kan. Lain orang lain. 

    Aku tak pandai sangat lah pasal alergik semua ni. Kalau korang nak tau google aje. Korang boleh refer sini . Cuma bagi yang ada masalah sama macam aku, aku nasihat kan lebih baik elakkan dari kau merana. Siyes sangat2 seksa bila dah terkena alahan ni weh. Rasa macam dah hilang separuh dari nikmat hidup. Tapi nak buat macam mana terima saje. Lebih baik mengelak kan. 

    Ada member aku tak boleh langsung makan keropok ikan sebab lepas je pade makan tu die pening kepala & alah pada badan. Macam2 kan. So korang yang tak de masalah dengan alahan ni bersyukurlah. Jangan cari masalah pulak. Jangan jadi macam aku bibir dah merah bengkak baru nak menyesal. Ahaks. Ok selamat membaca & jaga diri elok2 ye.

Sini aku kasi tips nak elakkan alahan ni :

  • elakkan makan benda2 yang boleh buatkan korang alah
  • bila ada tanda2 gatal ke apa ke terus pegi klinik ok. Terus!
  • jangan main bedal je makan
  • jaga hidung anda & pakai mask kalau nak bersihkan bilik @ umah
p/s : pray for my dearest anis adila's father that being admitted to ppum on her birthday last 2 days. Stay strong sayang.

32 comments:

  1. alhmdulillah, akk takde pape.. pantang jumpa aje..hihi.

    ReplyDelete
  2. dik, kite sama la..alergik seafood n habuk.. klu kena habuk tu, mula la tgn kaki naik merah² mcm kena ulat bulu..

    ReplyDelete
  3. feh.
    nsb sntiasa stand by ubat.

    tp ketam mmg sodaaap
    lya pn kalau dpt,
    dah tak ingat dunia jgk

    ReplyDelete
  4. alegik udang.

    sobsob

    tp kadang2 tu belasah je

    bila dah makan baru nyesal T_T

    ReplyDelete
  5. namee pun jenis resdung teruk gak. takleh kena kucing tp geram tengok kucing. hehe. lepas tu hingus banyak dan bersin...wuuu. sakit lubang hidung. so far, makanan nameetakde allergic. hihi. syukur. jihah kalau takleh makan ketam, jgn makan tau.nnti bengkak pulak.

    ReplyDelete
  6. kadang kadang main bedal je makan..pandai makan kene tanggung sendiri.tapi kadang2 tak tahan menanggung bau sedap masakan tu..sikit pun jadilah janji ada ubat.hihi

    ReplyDelete
  7. same la alergik habuk.. mmg bersin je memanjang.. pastu tgk la mata merah, hidung pun merah.. huhu.. klau seafood xleh makan udang je.. klau makan jugak tekak gatal2 pastu sesak nafas.. huhu

    ReplyDelete
  8. kalau habuk tu yer.. tapi taklah teruk... 5 kali bersin jer

    ReplyDelete
  9. akk pon xleh habuk sgt.kalau habuk nt mulalah bersin2.

    ReplyDelete
  10. syukur sgt tk ada allergik ni. nak makan pape pon hati riang. :D

    ReplyDelete
  11. ciannye die.. nasib baik e'in xde allergic pape..

    ReplyDelete
  12. akak satu je tak leh kena habuk.. kalau tak sampai ke sudah asyik bersin je.. xselesa rasa..huhuhu

    ReplyDelete
  13. allergik gak..klu mkn seafood mula la hidung gatal mcm nak cabut2 je rasa!

    ReplyDelete
  14. cik en alah ikan pari.. kuah pun x leh... klu makan habis satu badan gatal wo... dah macam ruam

    ReplyDelete
  15. Alah pada habuk . memang serious sakit hidung kalau kena dengan habuk . Habis gatal selruh muka >.<

    ReplyDelete
  16. @MizzTina

    o akak jenis naik kat badan..sy ni bersin je..x tahan woo

    ReplyDelete
  17. @Lyaa Suriany

    tu la pasal..
    makan mmg sedap tapi kang nnt merana

    ReplyDelete
  18. @Syazana Zainn

    tu la teringin punya pasal kan
    bedal aje huhu

    ReplyDelete
  19. @Namee Roslan

    oh yeke..mmg perit pun hidung namee..rase nk tercabut hidung kadang2 kan

    ReplyDelete
  20. @Azhafizah Md Nor

    haha tu la pasal..teringin nk makan kan..main sebat aje..

    ReplyDelete
  21. @aisya

    sesak nafas? teruk tu..lain kali elakkan ye :)

    ReplyDelete
  22. @Zie

    banyak jugak tu bersin..x larat jugak hihi

    ReplyDelete
  23. @siti kektus

    beslah x de allergik apa2..kite ni kene tahan je huhu

    ReplyDelete
  24. @syafiqakarim

    bangge je kan kau mengaku..sama dengan aku haha

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi