Monday, April 30, 2012

Ex become best friend - Doesn't matter

Assalammualaikum..

   Hai semua. Apa khabar? Bz gilos nyah almaklumlah baru lepas habis kursus kawen. Aww. Ok sangat untung amik sekarang kursus tu sebab next time taj payah nak sakitkan otak peningkan kepala nak amik kursus ni. Opss! Jangan ingat amik kursus kawen je dah gatal nak kawen ye. Gua stepler mulut awak nanti tau.

    Ok back to the point. Sape cakap ex tak boleh jadi bes preng? Boleh aje melainkan kau yang letak gap & sempadan atau prinsip yang ex tu dah tak boleh nak jadi kawan dah. Bagi aku depends pade sesorang tu. Dah kalau lah let say awak terlalu tak boleh terima ex awak tu menjadi kawan baik awak @ kawan awak takboleh nak buat apa lah kan.

    Bagi aku, ex ni akan jadi lebih2 rapat bile berkawan. Maksud aku time kapel dulu ade je bende yang dah digaduhkan but then bila dah jadi ex elok je malah jadi lagi rapat. Thats from my own experiences. Korang nye experience aku tak tau lah kan. Kenapa ade certain orang tak boleh nak jadikan ex sebagai kawan?
  • dah memang prinsip "lepas kapel kalau clash tak boleh contact langsung dah"
  • terlalu benci
  • tak boleh terima bile putus
  • ego
  • tak selesa

     Tapi aku berkate2 ni dari pihak pompuan. Tak semua begitu. Tapi kan majoriti aku tengok kawan2 laki yang aku kenal once bile dorang dah break dengan ex dorang kan dorang tak kan stay berkawan. Sebaliknya akan terus lupekan ex mereka. Am i right dear adams? Please let me know your opinion. Aku pon tak tau lah sebab ikut diri masing2 kan. 

      Act bes bile ex jadi kawan. Nak2 kawan baik sebab dari situ kite boleh jadi rapat sangat2 dengan dia. Macam aku. Dulu aku admit aku tak sebulu langsung bila kapel dengan die but then sekarang alhamdulillah perhubungan sebagai kawan lebih baik. Ade masalah kekadang cite jugak kat die, kalau tak pun rasa jugak disayangi. Cuma sekarang die dah jauh lah, payah dah nak lepak sesame gelak2 hahah opss! Dari ex aku tu sekarang ok je contact balik buat macam biase. Masing2 kenelah belajar menerima.

     Jangan lah kau letakkan barrier & buat prinsip yang macam aku cakap kat atas ni. Contoh macam " kau dah jadi ex aku buat ape aku ak kawan balik dnegan kau, terluke hati ni".Kenape pulak salah kalau ex nak jadi member kan. Belajar untuk menerima & melupakan perkara yang dah lepas. Sekurang2 nya kite dah bersedia untuk hadapi kemungkinan yang akan berlaku pade kite nanti kan. Trust me, u wont regret. Melainkan kau memang betul2 tak contact langsung ex kau. But be careful jangan pulak nanti kau terus terluka okeh.

    Tapi kat sini ade jugak baiknye tak terima ex kite sebagai kawan. Contoh ex kite dulu jahanam gilos kan. Then kite ade hak untuk terime die sebagai kawan ke tak. Kesimpulannya it depends. Ok terpulang kat korang nak tentukan. 

     Macam mana nak jadikan ex sebagai best friend @ friend?
  • lupekan semua kisah2 silam & lampau tu 
  • mulakan hidup baru
  • jangan ungkit2 perkara yang dah lepas
  • always be happy
  • saling menghargai sebagai kawan
  • buat macam biasa
     Yang penting jangan lah tengah2 dah elok berkawan balik tu kau pulak kate "em, kite tak boleh sambung balik ke hubungan kite ye". Itu akan membuatkan kite atau pun die hilang mood ok. Hold to this quote "kalau dah jodoh sejauh mane pun pergi selama mane pun hilang dia akan tetap menjadi pasangan kamu. Itu janji Allah". Ok jangan lah sedih2 bagi yang putus cinta tu.  Dont worry boleh kawan lagi lah.

     lebih baik berkawan jika dengan berkasih bercinta itu membawa kepada kesengsaraan. 

12 comments:

  1. agree.boleh je ex jdik kawan.yg pnting ada limit :D

    ReplyDelete
  2. hahaa .. saya dah berusaha untuk jadi kawan dia sebab bagi saya bermusuh takkan bawa apa2 kebaikkan. tapi dia yang memilih untuk masing2 .. saya terima dengan hati yang terbuka. semoga Allah bukakan pintu hati dia suatu hari nanti ..

    ReplyDelete
  3. kalau jadi kawan takpe..
    jangan jd skandal...hahaha

    ReplyDelete
  4. jadi skandal pon oke lorh :p

    SERIBU LIKE ENTRI NI!

    yeah. sangatlah tidak best bila ex jadi strangers. lagi la sakit hati. haihhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  5. kalo akak, biasanya take time la kalo nak jadi kawan

    tunggu perasaan cinta dibuang di-clorox habis habisan dulu

    ReplyDelete
  6. xmudah utk mlupakan ssuatu yg phit dear..tp kalau den,den oke je,denn tabah orgnyerrr.hihi

    ReplyDelete
  7. Selalunya kalau kapel tu break cara tak baik, memang takleh jadi kawan lepas tu. Kalau break cara baik, insyaAllah boleh stay jadi kawan....

    ReplyDelete
  8. usah di ingat kenangan lama..kalau tak boleh jadi pasangan,jadilah bff.kalau tak boleh jadi bff jadilah bf sahaja..jangan jadikan ex sebagai musuh sudah le..

    ReplyDelete
  9. Walaupun pernah lalui...

    Kawan rapat
    kapel
    kawan biasa.
    huk huk

    ReplyDelete
  10. bkwn tiu boleh tp biar kena gayanya..hihi.

    ReplyDelete
  11. lom ade ex lg wat mse ni..insyaallah mnta sgt tiada ex dlm kamus hidup..

    ReplyDelete
  12. TAK sokong ex jd kawan baik... hehehe...=P

    kalau masih single boleh laa..
    kalau dah ada pengganti..?

    "EX" sebagai:
    *kawan baik.. tmpt kongsi masalah.. rapat..


    suka ke kalau Kekasih hati menjadikan "EX" sebagai kawan baik untuk luah perasaan mahupun masalah selain drpd kita..?

    mmg betul sukar nk lupakan segala pengalaman manis ketika bersama..
    namun harus ingt.. hati kekasih baru harus juga dijaga..

    agak2 buah hati suka x kalau kita rapat dgn "EX"...

    perasaan yg pernah hadir dulu xmustahil akan dtg kembali..

    entry yang menarik.. seiap org ada pandangan masing2. =)

    p/s: komen ini hanya sekadar bagi pihak yang sudah ada pengganti..

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi