Friday, April 13, 2012

tips : mata yang sihat

Assalammualaikum

   Lame jugak aku tak buat entry pasal tips2 & petua bagai ni. Meh nak share. Salah 1 elemen penting kat badan kite ni bagi aku adelah  mate. Kalau mate nampak tak sihat, lebam tu akan mempengaruhi mood & orang sekeliling jugak. Kenape aku cakap macam tu? Sebab cube kau bayangkan kalau kite tengah2 nak buat presentation dalam kelas kan sekali lecturer kau tegur " awak berjage malam ke nak buat slide ni". See kat situ dah kurang keyakinan  kan.

    Ape sebab mate panda @ lebam bawah mata @ eye bag dan segala macam term lah boleh terjadi?

  • kuat sangat study nye
  • selalu sangat tido lambat
  • tak jage pemakanan
  • tido yang overdose

   Korang yang mane 1 hihi. Kalau aku semua tu ha. Tapi mostly tak cukup tido. Lately ni banyak sangat kejenye yang nak kene hantar dalam 1 mase yang same. Juling mate woo. So ape yang aku buat nak jage mate ni?
  • urut secara perlahan
Kau jangan urut kasar2 tau kang luke mate tu nanti tak tahu. Oh! 1 lagi bile mate tu gatal jangan seenak2 nye kau seronok pegi gosok mate tu sampai berair. Tu akan buat mate bertambah sakit & parah. 
  • letak uncang teh
Aku selalu buat ni. Kat kolej kumpul uncang teh after te time ke sarapan ke. Then malam tu amik letak kat mate sampai kering. Biakan sampai kering tau. Setahu aku care ni sangat2 berkesan. Bagun pagi mate terase segar je. Jangan pulak tengah2 uncang tu basah kau pegi letak kan. Amik kain lap. Kang bersemut mate tu hihi
  • timun
Ni pun salah 1 cara yang paling berkesan yang segarkan mata & kurang kan eyebag semua. Uncang teh tu pun same. Dapat kurang kan semua masalah mata. Timun sejuk jadinye sesuai nak letak kat mate. Try lah nanti kat umah ye tapi jangan habiskan timun mak kau 


  • krim lingkaran gelap bawah mata
Dulu aku pakai Safi Balqis nye produk. Lame2 aku makin malas so aku tak pakai dah. Kalau agak2 sesuai dengan kulit korang, boleh la try mane2 produk yang ade untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mate tu.Make sure sesuai ye!
  • jage tidur
Jangan selalu sangat tidur lambat ye. Tahulah pelajar cemerlang tapi janganlah sampai mate tu jadi mate panda ye. Pandai2 manage mase tidur tu.

   Thats all. Tapi dalam banyak2 tu aku selalu gune uncang teh & timun je. Jimat duit. Tak payah nak beli ape2 produk mahal2 kan. Curik aje kat dapur tu. Jage mate anda kalau tak nanti macam hantu panda hee. Sekian tata

p/s : jangan lupe undi abg eq kat digi woow awards eh. Blogger of the year. He deserve to win that 

32 comments:

  1. Dulu rajin buat timun tu je. Sekarang tak rajin dah. Hoho.

    P/s: Kamera LUMIX je kak. Hehe. Dah lama punya. 2 tahun lepas.

    ReplyDelete
  2. dari kerana mataaaa..(lagu)

    dari mata, turun ke hati.

    bagus tips ni, wan ada masalah ni dulu, tak tahu kenapa, sekarang dah okey dah, yang paling penting, jaga tidur.

    ReplyDelete
  3. tu la jijah semua di atas.. paling banyak tido overdose.. tah camner nak buat lagi petua tak jalan2 pulak. huhuhu

    ReplyDelete
  4. wah~~~~~~~~~~~~~ pndiii bt tips. uncang tej tu mcm best je kan^^

    ReplyDelete
  5. Thanks for the tips..tapi selalu sangat tidur malam,bukan oversleeping..hehe..payah betul nak cukup tido dan tido awal.mata panda pun comel kan..(O_o)//

    ReplyDelete
  6. Mata dah jadi macam mata panda pun.huhu~ sebabnya kurang tido =.='

    ReplyDelete
  7. hari hari tidur 3,4,5 am beb,
    kdg pas subuh.errr..tp pastu xtidur
    da..cmno?tp mata hot lg la.hahaha

    nice tips beb

    ReplyDelete
  8. tips ni terbaik! nak try yang letak uncang teh tu ngn timun..

    mata sejak akhir2 ni nmpk sembab je..uhu

    ReplyDelete
  9. aku pernah jugak buat dgan timun tu.. segar rasa..

    ReplyDelete
  10. jihah...yang uncang the tu basah ke kering ?? hehe. nak try..

    ReplyDelete
  11. mine is not too bad kot.. hehe.. pnah try teh tu, cm tak de pape pon.. hahaha

    ReplyDelete
  12. kita pun selalu ada eyebag. biasanya letak timun jela. btw, thanks for sharing ya!!

    ReplyDelete
  13. eyebag akak mkin truk.. blik ni kena beli timun bebyk la..

    ReplyDelete
  14. nak cuba jugalah..
    uncang teh pun banyak ni..=D

    ReplyDelete
  15. @Syazwan Che Deraman

    yup jage tidur tu penting..jangan over jangan kurang

    ReplyDelete
  16. @zareliqa afiqa

    tu pun kene jage jugak jangan sampai kurang tidur :)

    ReplyDelete
  17. @syafiqakarim

    gile kental ah x tidur langsung..x sengal kepale ke hihi..

    ReplyDelete
  18. @Namee Roslan

    kalau boleh jangan basah sangat namee nanti melelh je kat mate tu hih..
    try la

    ReplyDelete
  19. @Mialia

    maybe kene selalu buat baru nampak hasil :)

    ReplyDelete
  20. informasi yang bagus...
    thankx for sharing..

    - encikkai.com -

    ReplyDelete
  21. sama laa. kte pun guna uncang teh je. dulu ada gak pakai krim safi, tp bila dah habis, malas nk beli baru. pakai uncang teh je, xyah kuar duit :)

    ReplyDelete
  22. sama laa. kte pun guna uncang teh je. dulu ada gak pakai krim safi, tp bila dah habis, malas nk beli baru. pakai uncang teh je, xyah kuar duit :)

    ReplyDelete
  23. pernah try buat teh dgn timun tu, tp tak menjadi sgt. sebab buat jarang2. hehe :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi