Saturday, April 21, 2012

tips : hilangkan bau badan

Assalammualaikum

   Suke plak aku share tips ni. Hari tu aku ade share tips jaga mata. Hari ni aku share pasal tips hilangkan bau badan yang amat ketara itu ye. Biasenye bau badan sendiri payah die nak tau. Orang lain yang tukang jadi pencium nye. Huhu. Antara sebab bau badan ni mungkin atas beberapa sebab. Antaranya :

  • cepat berpeluh
  • tak pakai minyak wangi
  • memang jenis macam tu
  • terlalu amik ringan
    Jadinye sini aku share tips yang agak2 boleh kurangkan masalah ni. 
  • pakai perfume
Kite tak kan dapat bau badan sendiri unless kalau kawan baik tu dengan baik hatinye pegi bagi tahu "badan kau busuk ah". Tapi at least bile kelua pegi mane2 tu pakai lah perfume. Tak pun spare perfume letak dalam beg tu. Bawak je pegi mane2. Perfume sangat penting bagi aku.
  • pakai deodorant
To be honest aku paling tak tahan dengan bau ketiak. Siyes aku tak tahan. Pakai lah deodorant tu. Tak letak deodorant letak bedak kat ketiak tu. Sapu kat ketiak. Boleh bikin orang pengsan woo.
  • kerap mandi
Bile dah tahu kite selalu berpeluh rajinkan lah diri tu mandi. Ini mandi sekali je. Ish agak2 tahan ke badan tu.
  • pakaian yang bersih
Sile jangan pakai baju lebih dari 2 hari. Kalau 1 hari kau pakai buat tido tak pe ini baju tu lah kau buat tido baju tu lah ko pakai pegi kelas jalan2. Lagi bikin harum

    Ade sape2 yang nak tambah boleh tambah lagi. Dari segi pemakanan tu aku tak sure sangat kang takut tersalah info pulak kan. So pandai2 korang lah handle bau badan sendiri ye. Bukan ape, pekalah sikit dengan orang sekeliling. Kesian mereka terpaksa tahan bau yang busuk tu. Nak tegur takut terguris. Perasan tak kadang2 pompuan lagi berbau dari lelaki. Opss!



p/s : rambut tercacak sebab banyak sangat asignment!

27 comments:

  1. perfume harus sentiasa bawak ke mana-mana..senang nak sembur sembur..hikhik

    ReplyDelete
  2. kalau taknak badan berbau.lepas mandi..dok dalam umah dalam air cond atau depan kipas..confirm bau badan dapat di elakkan..hehehe..kdg2 aktiviti seharian dan persekitaran jadi punca utama berpeluh..bila dah berpeluh,badan pun berbau..

    ReplyDelete
  3. ai like :)

    yesss
    kite kene mnjaga persiktaran bawu disekeliling kite

    heheheeh

    ReplyDelete
  4. intiny pake parfum dan sering mandi :)

    ReplyDelete
  5. intiny pake parfum dan sering mandi :)

    ReplyDelete
  6. kalo dah mandi dan pake parfum dan baju bau , pake apa lagi ya

    ReplyDelete
  7. kalau tang pemakanan tu.. yg shera baca.. dekat ketiak tu kita tenyeh limau purut ke limau nipis.. i'm not sure..

    tp kalau mak shera cakap.. makan daun kesom.. alaaa.. slalu daun kesom ni ade dalam lauk asam pedas.. haa.. shera hantu makan daun ni.. haha.. jd kawan2 tak pernah complain..

    perfume tu lepas mandi je boleh pakai.. kalau ngah berpeluh.. jgn pakai.. laen bau nyer kan fara.. haha..

    deodarant tu senang cakap.. asal keluar je silap pakai.. hehe..

    ReplyDelete
  8. Perfume memang digalakkan oleh Islam, especially for the husband. But putting on perfume with the aim of letting yang bukan mahram to smell it, that's so haram. Pakailah perfume sedikit yang boleh.

    And part mandi memang betul. Hygiene is a main priorities in Islam.

    ReplyDelete
  9. hoho mmg xthn sngt bau ketiak.

    tapi mcm mne plak lps sukan? lps sukan bdn busuk. diri sndri xthn. hahaha

    ReplyDelete
  10. mandi.perfume.deodorant.
    hahah.

    yeay.
    wangi !

    ReplyDelete
  11. hee...kalau keluar berjalan ke baru pakai deodorant tu..kalau kat rumah pun nak pakai jugak..tak tahu nak ckp apa la...hee...

    ReplyDelete
  12. aku puna sesuatu nih !

    Kunjung yah !



    .

    ReplyDelete
  13. haa , lagi satu. kalau dah tau si kawan tu jenis yang "harum" , tak payah nak kutuk sakan. kena batang hidung sendiri baru rasa pahit manisnya mengutuk ..

    ReplyDelete
  14. @nur anis

    aah senang nak main sembur je kan in case kalau ade pencurik ke boleh gune jugak hihi

    ReplyDelete
  15. @Azhafizah[フィザ]

    aah..kalau duduk dlm aircond tengah2 berpeluh lagilah x selesa

    ReplyDelete
  16. @Shaherah

    perfume pakai time berpeluh lagi bertambah busuk

    ReplyDelete
  17. @Nisa

    pakai perfume dengan kadar yang sedikit. jangan sampai berbotol2..itu boleh menaikkan nafsu lelaki

    ReplyDelete
  18. @Ini Kisah Tia

    yup..bau bdan sendiri x tahu mcm mane kan

    ReplyDelete
  19. jangan lupa plak cukur ketiak..hihi

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi