Monday, April 2, 2012

Roommate

Assalammualaikum

   Petang2 bute ni idea datang nak buat entry. Jadi aku buat lah entry ni sebelum aku tak update blog ni buat masa yang lame. Aku nak bercerita pasal roommate. Tak kisah roommate time sekolah ke U ke keje ke mesti korang berpengalaman dapat roommate yang worst & baik kan. Macam tu jugak aku. Kadang2 sampai aku rase nak berambus dari bilik tu pon ade sebab stress dengan roommate sendiri haha.

   Sepanjang bertahun aku stay hostel dari darjah 5 ni macam2 jenis orang yang aku kenal. Antaranya? Jom sini aku share :

  • kaki pinjam
"peah, nak pinjam hanger"
"minah, nak pinjam berus kain"

Aku tak kisah lagi kalau takat nak pinjam sekejap je. Tapi kalau dah sekali pinjam berbulan2 tak bagi balik memang haram lah nak kasi pinjam lagi kan. Yang si peminjam pon tak paham2 bahase ke nak pulang balik kan. Tak kan everytime kau pinjam nak ingatkan. Segan jugak weh. 
  • kaki ngadu
"weh, hari ni pakwe aku merajuk dengan aku sebab aku x senyum kat die"
" weh aku sedih la pakwe aku x call text aku"
" bla bla bla"



Asal kau gaduh dengan pakwe je ngadu. Kau tak rase ke orang tu muak dengan cite yang same je pasal kau dengan pakwe kau? Make sense lah sikit unless kalau sekali sekale kau nak bercerita kan, Its ok lah. Ini kalau tiap2 hari mau stress oi.
  • kaki ambil
Yang ni agak aku pantang sikit. Boleh dikatakan semua barang2 dalam bilik milik kita die nak tompang sekaki pakai. Aku bukan kata nak kedekut ke ape tapi kalau sekali 2 mintak nak amik tak pelah aku tak kisah ini setiap hari nak mintak barang tu kat kite kau tak rase something ke. Oh maybe aku boleh guna istilah ini " barang aku barangmu jua" & "oh barang yang aku beli memang semua untuk ko pon". Beli tak nak. Tau nak mintak je kan. Bagus
  • pengotor
Pinggan mangkok seminggu tak basoh. Spender seminggu tak kutip basuh. Errrrrr. Aku agak alergik ye dengan orang sebegini. Maaf.
  • pemalas tahap gaban
Aku admit aku pon kadang2 malas jugak. Nak lipat baju tu kadang2 aku bia jugak dulu tapi aku sepahkan kat area katil & tempat aku je. Tak kacau tempat orang. Tapi kalau melibatkan dorm kau paham2 lah. Semak kan. Aku bukan nak kate ape, kalau dah malas sangat tu beragak lah jangan sampai buat roommate yang lain turut rase nak baling meja kan.


  • terlalu emosional
"korang boleh senyap x ha!??"
"akak tengah tension ni diamlah sikit"

Jenis yang meroyan tak tentu hala. Inilah dia.Aku ade sorang roommate macam ni. Gaduh dengan pakwe nak libatkan roommate yang lain. Geram nak baling kasut je. PAstu boleh sound2 bagai. Puyoo bikin panas 1 bilik jugak lah. Last2 tukar bilik. 
  • tak mesra alam
Aku ingat lagi mase aku kat matrik. Bukan nak kate dorang tak mesra alam. Cume aku tak bape berkenan dengan perangai roommate aku tu sebab yang sorang terlalu childish & yang sorang tu ok tapi cume ada masa2 die yang menjengkelkan. Susah tau kalau dapat roommate yang tak mesra alam ni. Tanye sepatah jawab sepatah. Senyum pun nak tak nak je. 

    Itu ajelah rasenye. Kite ni duduk 1 bilik ramai2 orang. Jadinye jangan nak selfish sangat. Cube letak diri kite kat tempat orang yang kite buat tu. Tak ke sentap kan. Bagi aku bile dah name roomate ni kenelah jage sensitiviti masing2. Kau hormat aku aku hormat kau. Kan. Kalau tak masam muke even duduk 1 bilik. Kan tak bes namenye tu. Jadinye korang kalau nak buat something tu pikir dulu roommate & si roommate tu please consider orang lain juga ye. Same2 jage hati & perasaan same2. Kate roommateku sahabatku. Eh betul ke? Haha. Sekian.

zaman matrik
real & fake roommate zaman U haha
roommate zaman mrsm gmc. Rindu weh :(

dormmate PLKN KLCC dulu

14 comments:

  1. Kaki pinjam- dh jd rete dia.. gila!! Plng bengang kasut,dhla kaki dia bst,slumber je nk pnjm. Blm ckp ya,dh sauk
    Kaki ambil - slumber kucen amik brg kite depan mata. Sabun basuh pun nk sebat
    Pengotor - stokin main campak bwh katil.. seminggu lak tu xbasuh
    Pemalas - balik2 muka akak yg sapu lantai n mop
    Paling bengang part yg tlinga lintah.. dgr lagu guna headfon pun dia kata bising.. ckp kt fon dh slow giler pun bising.. xnk bising duk bilik sorang la.. mcm hampeh.. pastu protes duk tendang dinding.. ni semua pengalaman akak selama 3tahun duk kt bilik 115,blok L3 kolej 16 upm...

    ReplyDelete
  2. Hehe. Sepanjang matrik sampailah U ni, dah biasa dah. Tapi alhamdulillah roomate semuanya mesra. Sangat seronok untuk berkongsi masalah. Sangat menipulah tu kalau tak pernah kecik hati. Hehe

    ReplyDelete
  3. belum hadapi lagi semua benda ni.harap2 lah x kena camni! :|

    ReplyDelete
  4. Saya dari Form 1 sampai master hidup dengan roommate sebab lebih prefer hidup dalam hostel. Alhamdulillah, roommate semua baik2 walopn ada jugak yg ada sikit jenis diatas tapi okay lagi la. Saya paling tak boleh lupa sorang roommate saya yg agak saiko. Jenis bwk kawan bising2 dalam bilik kami & asik tengok setiap pergerakan kita. Nak salin baju pun takut. Mujur 1 sem ja bersama.

    ReplyDelete
  5. haa..tu semua perkara bese..kira nasib la dapat yg gtu punya hal..

    ReplyDelete
  6. tp namee paling tak tahan kalau ada roommate yang moody. dan ikut angin dia je.nnti tak pasal kita yg serba salah padahal kita tak buat dia marah pun. sigh :(

    ReplyDelete
  7. paling tak suka roomate kaki pengotor...uhuhuhu

    ReplyDelete
  8. @mizzkechique

    hahah kak..same mcm situasi sylah..bengang gila weh

    ReplyDelete
  9. @lisa

    harap2 lah awk x kene mcm ni kan huhu

    ReplyDelete
  10. @Namee Roslan

    tu la namee...rase nk hempuk jugak tu huhu

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi