Thursday, April 12, 2012

Review : Syahadat Cinta

Assalammualaikum

   Semalam aku tengok cite ni. For sure korang mesti dah tengok lame kan. Aku baru je tengok. Ketinggalan betul. Cite ni bukan kelua kat wayang ke ape ke. Apdaptasi dari novel jugak. Cite indon. Tapi bes. Bile aku tengok cite ni sebijik macam cite " Syurga Cinta". Jom bace sinopsis dari cerita ni. LAter aku akan cite bes ke tak.

Film ini menceritakan tentang petualangan anak muda kota yang bengal, tukang mabuk, dan suka berkelahi, dalam mencari jati diri, cinta dan tuhannya
Film berkisah tentang Iqbal (Arief Rahman) terhentak penyesalan karena membuat ibunya, Ibu Dewi (Minati Atmanagara) celaka hingga menderita koma. Penyesalan tersebut membuatnya terjun kedunia pesantren pimpinan Kyai Shidiq (H Muchtar Sum). Disanalah ia mencoba mencari Tuhan sekaligus ingin mengalahkan masa lalu yang kelam.
Ternyata perjalanan pencariannya itu tak mudah. Perilaku metropolis membuat dirinya tidak sabar berbenturan dengan aturan serta tata cara perilaku orang pesantren. Iqbal akhirnya mengalami friksi dengan berbagai orang, diantaranya adalah Aisyah (Imel ) yang tak lain adalah cucu dari sang Kyai.
Dirinya kemudian terusir dari lingkungan pesantren, dan ia terdampar di Solo. Namun dikota inilah ia bertemu dengan Ibu Jamilah (Donna Harun) yang miskin tapi Sholeh. Ditempat inilah ia menemukan keangungan Islam, dan bertekad untuk menjadi seorang mualaf. Tetapi di saat ia mulai menemukan Tuhan, jsutru dirinya berurusan dengan aparat, tersangkut masalah teroris.
Namun, berkat kesaksian beberapa orang yang mengenal dirinya, akhirnya ia bebas, kemudian ia pun dijemput kembali masuk pesantren.
Copy dari sini 

   
    Atas tu trailer cite tu. Aku suke lagu2 cite ni. Huhu. Indon kalau dah buat cite islamik macam ni boleh tabik kan sebab dorang nye cite semua betul2 ikut agama Islam. Bukan aku nak kate mesia punye cite tak macam tu tapi mostly nye kureng & susah nak tanding cite islamik indon ni.

    Aku tak sure korang dah penah tengok ke tak. Kalau dah penah tengok silekan lah bagi komen pasal cite ni. Permulaan & tengah2 cite ni bes sebab sangat menggambarkan kesungguhan Iqbal nak mendalami Islam. Memule aku ingat si Iqbal ni Randy Pangalila yang malatop tu sebab sejibik jugak mukenye. Yang ni lagi kiut kot haha. bagi aku bes sebab :

  • jalan cerita yang bes. Dari sejahil manusia sehingga sungguh2 manusia ingin berubah
  • aku suke tengok pakaian wanita2 dalam cite ni
  • pertelingkahan bapak & anak yang bertukar agama. Kesian al quran hampir2 dibakar
  • sikap pro si bakal suami yang cemburu

ni hero yang aku kate kiut tu. Arif Rahman

    Cume yang aku tak berkenannye ending cite ni. Boleh plak bia tertanye2 die kawen dengan sape last2 tu. Tapi overall ok aje. Btw lagu bile die berjumpe Zainab bes hokeh. 

13 comments:

  1. shahadat cinta haaa..puitis betul. hehe. txs for the review jihah comel !! :D

    ReplyDelete
  2. kte tgk jugakk! hehe. tapi tu la, ending diaa tak bgtau dia pilih siapaaa. hee

    ReplyDelete
  3. hey there . singgah menconteng kat sini . Sy dah tengok filem ni . Tapi kenapa ada lagi ek ? Padahal hari tu dah dtayangkn dekat astro prima . :)

    ReplyDelete
  4. bgus juga ceritanya , aku pernah liat flim nya

    ReplyDelete
  5. alamak , tu yang spoil kut kalau ending gantong .. btw , Arif tu memang nampak cute sikit .. hehe

    ReplyDelete
  6. mcm best jee. tp asal xpernah tgk ek? hurmmm

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi