Wednesday, April 18, 2012

tips : bila kena maki

Assalammualaikum

   Hai helo. Rindu nye kat blog. Dah 3 event aku buat ni aku rase telinge aku hati aku dah cukup tahan dengan segala makian & kata2 dari lecturer kesayangan aku. Even dengan kosmate sendiri pun. Bukan apa, cume bile sesekali tak pe ini dah hari2 dah jadi rutin. Kalau sehari tak kena maki tak complete. Kau mampu?

   Macam mane nak tahan & hold on dengan semua makian ni eh? Aku share care aku. Ni care aku ngadap bile mase aku kene sound ke maki ke.

  • senyum!
Even ape pun jadi seteruk mane pun kau kene maki senyum je. Senyum ni bagi aku ubat untuk hilangkan rase bengang, marah & geram dalam diri kite & diri orang lain. Tak caye try lah nanti. Bile orang duk maki2 kite senyum je. At least tak delah sentap sangat hati tu kan. 


  • tadah je telinga
Bile dah kene maki kene sound ape lagi yang boleh kite buat selain tadah je telinge tu. Nak melawan nanti kang bertarik2 rambut pulak kan. Tak elok tau hihi. Jadinye tadah ajelah telinge tu dengar segala makian ye.
  • buat tak tahu je
Mimik muke tu penting jugak. Buat muke tak de perasaan ye. For sure orang yang memaki tu pun tak jadi maki bile tengok muke kite biase je. Tercabar
  • kuat & kentalkan hati
Hati & jiwe mesti kene kental weh. Kalau tak kental memang tang tu jugak kau nangis. Orang dah boleh nampak kelemahan kau kat situ. Cengeng. Sekali sekale kite kene tunjuk yang kite kuat  :)
  • cari partner untuk meluahkan
Ni lah selalu keje aku. Jenis aku kalau dah tak tahan sangat nak pendam kemarahan & kesedihan tu aku luah je kat member2 rapat & terdekat. At least kurang sikit rase sakit tu kan.
  • maki dalam hati
Bile kene semua ni tahan je mulut tu jangan melawan. Jangan menjawab. Ala aku pun jenis menjawab jugak tapi bile dah hari2 ngadap muke yang same tak kan nak rosakkan hubungan sesame sendiri kan. Nanti bermasam muke sampai habis sem. Nayelah macam tu kan. Nak maki maki dalam hati ye. Luaran je nampak cool gilos padehal dalam hati memaki 1 bakul.


  • makan & tido
Inilah ubat paling mujarab bagi aku. Bile bangun sure hilang semua yang terjadi hihi.
  • sabar
Ini yang paling terbaik. Sabar.

   So far cane tips aku? Berkesan? Care korang cane? Kite bile buat keje dalam 1 kumpulan ni kene ade sikap "give & take" & kene ade jugak rase " berada dalam tapak kasut orang lain". Jangan selfish sangat. Kalau tak macam ni lah jadinye.

   Aku rase dalam kosmate aku tu ade je yang tersentap dengan aku bile aku mintak tolong buat kan keje itu ini tapi bukan sengaje. Asyik aku je yang kene jage hati orang bile lagi orang nak jage hati aku kan. Jadi baik aku jage hati aku sendiri. Bengang weh kalau tiap2 minggu nak kene ketuk baru nak berbunyi. Pandai2 sendiri lah bile dah besar ni. Sekian

   Btw kalau korang dah tak tahan sangat kene maki tu doa banyak2 supaya Allah kuatkan hati & bagi kite kekuatan nak ngadap semua ni.InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan. Amin

p/s : alhamdulillah done for italian. Coming is Spanish!

29 comments:

  1. shera kalau kena maki.. shera makan dalam woo.. haha..

    ade gak yg fara buat tu macam shera wat.. cr kawan laen.. luahkan.. pastu kita maki jugak.. wahh gitu.. haha

    ReplyDelete
  2. senyum juga salah satu menahan makian ga marah ya..makasih

    ReplyDelete
  3. hoho nice tips laa..
    yg pling penting kena kental r, kalau tak, org yg maki kita tu makin suka klau tgok kita lemah ye dak hehe

    ReplyDelete
  4. kalau jijah maki dalam hati..ekeke :p tapi sekejap je surut then leh cool balik..

    ReplyDelete
  5. andainya kita sebegitu sabar n ikhlas menerima makian..andainyaaaaaa...
    yg pasti semua ciri2 tu susah bg diri ini nk buat tp yg 1 tu...tepat! maki dlm hati

    ReplyDelete
  6. ok gak tips2 tu tp akak memang tak boleh laa jihah..sbb akak ni cepat je terbako ati ni..bila dah panas mula laa nak menyambar kuar api jer huhuhu..sabar tu ada had..agak2 melampau kena maki kang ada yang tapak tangan ku di pipimu hahaha boleh gitu ahaksss

    ReplyDelete
  7. hee..tips terbaik ni..kalau kena maki..buat relaks je..senyum je..mesti yg maki2 tu rasa annoying je kan...kasi psiko sikit..hee~

    ReplyDelete
  8. kalau tak kuat nak tahan semua tu macam mane. :/

    ReplyDelete
  9. bila kita senyum and buat bodoh je, confirm orang yang maki tu jadi bengang je..mesti tak jadi nak maki lagi..huhu

    ReplyDelete
  10. akak jenis malas layan.. nk maki pun maki la, hade makk kesah.. penat nt kau diam la.. hehehe

    ReplyDelete
  11. paling senang, buat dunno je lah. masuk telinga kanan keluar telinga kiri. :)

    ReplyDelete
  12. hehehe suka3..baca entry nih..memang betul pun..terutama yg no.1 ngan no.2 tu ^_^

    ReplyDelete
  13. stkt ni lom jumpa lg org maki akk..huhu..lau ada,kena try tips ni.

    ReplyDelete
  14. @Shaherah

    tu la pasal shera..cari mmber yg sekepala

    ReplyDelete
  15. @CikPuan Azizah

    akk cepat lupekan kot..hihi..sy payah sikit

    ReplyDelete
  16. @saffiya_aleesya @ echa

    garangnye akk..hihi takut..tapi betul jugak kak..geram seh

    ReplyDelete
  17. @daya

    sure u can dear..Allah always listen to us :)

    ReplyDelete
  18. aku tgah kne maki la time bace ni...

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi