Wednesday, February 29, 2012

Masterchef Junior - versi UPM

Assalammualaikum..

   Tadi aku ade lab dengan Dr Shahrim. Kenal tak Dr Shahrim? Ala korang tengok masterchef tak? Yang episod kat umah sazzy & azura tu. Dr Shahrim diinvite sebagai jemputan. Ha tu lah lecturer aku yang ajar aku subject ni sem ni. Waw. Bangge weh. Sem lepas belaja dengan Chef Kadir. Pon diinvite dalam MasterChef Mesia tu. Pewit. Tempias sekejap ngee.

   Ok lah aku nak share dengan korang pengalaman yang tak kan aku lupe sampai bile2. 1st time kau tahu final exam macam sebijik dalam Masterchef tu. Kau masak sendiri, kau garnish sendiri then bagi chef & lecturer rase. Pastu kene komen.

   Pade awalnye lecturer tak bagi bawak resipi. Tapi setelah berunding bawak la. Gila kau kalau tak bawak memang hancur lah makanan. Then di pisahkan dengan partner masing2 & station masing2. Aku dapat partner dengan kosmate laki yang pandai gilos memasak. Tompang sekaki mintak ajar. Menu yang aku dapat

  • Appertizer - cream of cauliflower
  • Main course - Pan seared tenderloin with black pepper sauce with vegetables
  • Dessert - vanilla cream puff
    Ha korang tau nak buat camne? Mase yang die bagi dari pukul 9.30 sampai 1.30 macam tu untuk kau siapkan semua menu kat atas ni. Then bile name aku dipanggil cuak gilos! Appertizer dipuji tapi malang sebab main course aku salah buat. Dengan daging tak masak vege aku salah buat. Kene lah jugak dengan Chef Kadir mase tu.

" what is ur vege?"
"ur vege is supposed to be a cherry tomato rite?"
" errrrr- jawapan aku "

" how u did u do the pastry cream?"
"bla bla bla.."

    Mane sempat weh nak siapkan semua. Nak2 aku turn yang ke 5. Gelabah ayam gilos. Then bile tang dessert lagi 1 hal. Kawan2 aku mostly tak jadi dessert dorang sampai nangis2 cakap kat chef & lecturer. Gila cuak mase tu. Turn aku alhamdulillah. Sedap! Lepas pade settle semua tu barulah lega yang sangat2.

    Aku act bukan minat sangat memasak ni. Siyes. Jujur aku cakap bukan passion aku lah bidang ni. Tapi aku sampai sekarang pegang kate2 mak aku " ade hikmah atas semua ni. kalau tak sekarang akan datang, go on je". Yes dan sebab tu sampai sekarang aku go on & makin lame makin enjoy ok. Best.

partner2 aku yang selalu gelabah & masakan nye tak jadi
creme brule

    Aku dah tak kisah ape tanggapan orang lain kat kos aku. Aku tau je ade mulut basi yang kate " eh nanti ko keje ape eh? Ade ke keje?", "bes ke masak2 ni. Nak jadi chef eh". I dont care weh. Up to u. Mulut orang sampai bile2 pun tak boleh diam. Cume ape yang aku nak cakap kat korang, even tak pernah langsung terlintas dalam hidup aku nak belajar bende2 ni semua, aku bersyukur sangat2 sebab berpeluang belajar dengan orang2 yang sangat berpengalaman & berpengaruh.

   Bagi aku kos aku payah nak skor sebab subjek agak lah susah jugak dengan mikrob kimia math semua. Yang paling penting application & pengalaman yang aku dapat sepanjang 8 sem aku dok upm ni ha. Mahal tu weh. Kau ade pengalaman ni? 

    Sem ni aku belajar both, kat restoran & kitchen. Aku belaja macam mane nak setting meja, served guest & yang paling penting merasa jadi "executive chef palsu". Ahaks. Sem ni jugak kitorang kene buat event. Setiap 2 minggu akan ade cuisine yang berbeza2. Kami masak Thai Cuisine, Greek, Italian macam2. Bes gilos. Banyak sangat pengalaman aku dapat.

zaman sem 2 pegi kilang Brand's

    Aku yang tak penah2 angkat plate pakai dulang sebelah tangan ni tadi buat rase nak nangis sebab takut pecah. Phew. Alhadulillah everything was fine. Aku akan buat kuih tradisional dari resipi2 mak2. Yang kau masak tu kau jual kat orang. Bagi aku unbelievable! 

    So sekarang aku bersyukur dengan ape yang aku belaja. Even ade mulut2 busuk kate macam2 tapi aku bukan nak bangge tapi nak cakap yang fakulti makanan is one of the best fac among the ipta. So aku bangge kejap sebab menjadi sebahagian daripade itu. Wee. Jadi korang, dalam ape2 pun yang kite buat make sure kite ikhlas jangan terpakse. For sure korang akan dapat pengalaman yang sangat2 berharge yang orang lain tak pernah berpeluang nak rase. Siyes.

    Aku yang tak pandai masak jadi terer pandai sikit nyah. Aww. Oh btw kalau nak rase kitorang punye event untuk Thai Cuisine nanti bole lah bagitau aku eh. Nanti aku promote kat sini. Aku & kawan2 aku akan buat korang puas hati dengan layanan & masakan kitorang. Dan bagi engkau2 yang suke sangat dok mengondem kos orang lain sile sedar diri sebelum kau lingkup.  Ok babai :)

p/s : oh btw trimas untuk tangan2 yang gatal search keyword "najihahfara bohsia" kat blog kak tina. Sentap tau nyah haha. 

15 comments:

  1. Coolnya jadi chef..Adik saya ikut kursus bakeri 6 bulan. tapi baru tahap 1. Sementara tunggu result STPM. Cam bagus je course ni. Boleh jalan2 oversea hehe..

    ReplyDelete
  2. wahh lama2 ley jdi masterchef btul ny...hihi

    ReplyDelete
  3. best jgk course n..rugi x ambek hehe all the best to you ^^

    saya suka masak! sedih cuti dah nak habis..i will rindu dapur :'(

    ReplyDelete
  4. untung sebenarnya study course ni..kalo betol2 buat dan yakin..boleh buat bisnes sendiri.. :) jeles org pandai masak mknn pelik2 nie..hehe

    ReplyDelete
  5. beshnye belajar masak masak,, boleh masak pe je yg tekak ngidam,, ngee~~

    ReplyDelete
  6. beshnye belajar masak masak,, boleh masak pe je yg tekak ngidam,, ngee~~

    ReplyDelete
  7. pasni blh buka restoran sendiri la dik.. untungla..



    jgn mrh² yer.. :P

    ReplyDelete
  8. ok kan jd chef..besh tu msk2..

    ahakz..gile search keywrd cmtu..hihi.

    ReplyDelete
  9. waa..best la lepas masak boleh makan..

    aku rasa baik ko biat satu entry psal k0s ko, biar orng nampak sikit :D

    ReplyDelete
  10. Eh eh, ok apa. Saya yang ambil engineering pun minat masakan tau. Cuma tak ada peluang je

    ReplyDelete
  11. pedulikan apa org nak kata. janji kita tahu rezeki tu kat mana2.. memang belajar masak ni best,ada kwn lisa amik kursus ni :)

    ReplyDelete
  12. seronoknya !! namee sbnrnya teringin nak belajar masak tapi taktahu where to start. :/

    ReplyDelete
  13. suka tgk top chef . hehe . besh nye ade event yg ala2 kat tv mcm nie . btw , jgn susah payah nk impress org lain coz trust me , they won't impressed . yg penting , kite tahu ape yg kite buat tue betol . :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi