Tuesday, February 28, 2012

judgemental yang annoying

Assalammualaikum

   Act aku tak de idea pun nak update. Merapu meraban je. Semenjak tak de lab sangat ni hidup aku bahagia sangat haha. Tak sedar asigment dah mule kene buat. Oh! Ok lah malas nak merapu meraban. Meh sini nak cite pasal judgemental. Yup manusie2 ni suke sangat judge orang kan. Jadi hobi dah pun. Isk2. Aku admit aku pon same tapi at the 1st time being meet. Paham kan.

"minah ni kerek doh aku tegur x nak layan"
" pakai tudung tapi dada tayang"
" nak konker je keje die. semua duty die nak amik.nyampah!"

   That was the 1st judgement orang2 & mulut busuk orang. Then after 2 to 3 weeks being together as a classmate or whatever pon terus bertukar judgement tu. 

" eh die baiklah sebenarnye"
" dah memang care die pakai macam tu bia jelah"

    Mostly banyak aku tengok artis2 lah. Dari orang tu free hair kau kutuk sampai sekarang die dah bertudung tak habis2 muke kau je kutuk. Bile free hair kate tak ingat dose bagai. Bile dah betudung bertutup kau kate tak tutup habis. Hukum ape kau pakai. Nak nilai orang je keje. 

   Tapi penah tak kite pikir yang orang akan nilai kite jugak? jadinye tak payahlah nak sebok2 nilai orang lain. Annoying. Itulah die lumrah manusia. Aku ni kadang2 dah naik muak dengan orang sekeliling yang tak habis2 nak judge aku. Bile aku berbaik dengan kau kau orang dibalingnye pulak taik kat aku. Bile aku tak baik kate aku sombong. Oh sungguh kurang kasih sayang.


   Bagi aku nak judge orang boleh tapi tak payah lah sampai melampau sangat. tajuk aku "judgemental yang annoying" maksud aku judgement yang same je kau buat. Bukan ape, even aku yang orang dok kutuk2 kebudak2 kan & tak matang ni pon aku reti lagi lah nak jage perasaan orang lain kan. Dan aku rase yang tak reti nak jage sensitiviti orang lain tu lagi kejam kot.

   Asal beli barang mahal2 " orang kaye lah katekan". Asal join mane2 event kolej " ade orang dalam bole la, gesek2 sikit", asal blogge muke lawa pakai shawl sikit kau kate "nak pemes lah tu" . Kau tak rase annoying ke macam tu? Awak2. Tak patut. Tak patut awak2 kate macam tu sebab tu dah kire awak fitnah die. Do mind this when u're always judge a person.

   1 more thing. Kite langsung tak de hak nak persoalkan & menilai seseorang itu lebih dari ape yang kite lihat. Semua tu hanye Allah je yang layak menilai kite.

bile orang baling taik kat kite, jangan kau balas dengan taik juge. Tapi kau balas dengan senyuman. For sure die akan rase jijik bile terpalit balik taik yang die baling kat kite tu.  
p/s : muke kau cantik manis tapi sayang kau sombong sangat2.  

16 comments:

  1. ca da jumpa sorang blogger yg suka kondem org lain..dia punya bahasa ca da xleh terima..ca baru wat entry gak.

    ReplyDelete
  2. susah la macam ni kalau asyik nak judge orang je...kan3??
    ce bukak sikit minda tu...
    tak kenal maka tak cinta la..
    hehehe

    ReplyDelete
  3. budak ni asek emo je la.. meh akak baling bunga..kasi adik maniss ni senyum.. :P

    ReplyDelete
  4. org ni mcm2..xleh diduag akal n caranya.

    ReplyDelete
  5. hahahahha..itulah lumrah alam..hehehe..bkan kat malaysia jer.kat mana2 pun sama walau kat US..hehehe

    ReplyDelete
  6. orang macma ni selalu iri hati dengan orang...

    ReplyDelete
  7. ada kes ke blogger macam tu najihah ? nak baca blog dia..pleaseee..

    ReplyDelete
  8. huhuhu..
    buat baik dgn semu org even org tu buat jhat ngan kite kan..

    ReplyDelete
  9. xsuka mereka yg suka sebut, untungla.....sekali dua xpe tp bekali2 cm menganjeng. sepak kang...huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. lumrah manusia, suka sgt judge orang konon diri tu perfect sgt.

    tapi, tak kenal maka tak cinta ^^

    ReplyDelete
  11. memang kena btoi2 sabar sangat kalau org mcm tu..huwawawwa

    ReplyDelete
  12. setuju dear,manusia mmg macam ni....mmg masalah kurang kasih syg mungkin...hahaha...

    ReplyDelete
  13. kadang2 kite kutuk orang, pastu terkena batang hidung kita balik..part tu yg paling x best..huhuuhuh...

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi