Wednesday, July 11, 2012

Petua Mama

Assalammualaikum..

    Semalam aku buat sambal belacan. Aku penah buat entry resepi sambal belacan aku kat entry ini.. Tengah syok2 menumbuk sekali terkene cili tu masuk mata. Jadinye aku praktikkan ape petua yang mama aku cakap untuk hilangkan sakit pedih ni. Jom sini aku share lagi lain2 petua dari mama aku @ lebih sinonim orang dulu2.

  • tenyeh kat kepala lutut - hilangkan pedih mata terkene cili
Memula aku tak buat lagi sebab tersangat pedih. Tulah orang nak memasak aku sibuk jugak. But then bila aku tenyeh mata ni kat kepala lutut after few minutes hilang rasa pedih tu. Really!



  • gosok berulang kali- terhantuk
Bila terhantuk tu mama selalu gosok berulang kali kat tempat yang terhantuk tu. Then hilang sakit.

  • letak ubat gigi - bila terkena minyak panas
Certain orang ade letak kicap kan. Tapi kate nye kicap boleh buat timbul parut. Mama selalu suruh letak ubat gigi. Memang pedih gila tapi lame2 hilang rase sakit kene minyak panas tu. Then basuh. Parut tu still ade sikit lah.

  • cari laki @ pasangan - yang 'setaraf' dengan kite
Setaraf kat sini bukan bermaksud harta pangkat tapi dengan kehidupan kite. Contoh, dulu aku pernah nak bercinta dengan mamat ni tapi mama cakap "kalau boleh jangan lah amik yang sebaya yang tak sama level belajar,nanti takut lepas kawin  timbul isu mengungkit. Sekarang memang la semua tak timbul lagi". Bukan nak kate nak bangge sangat level pendidikan tu tapi bila aku pikir balik ade betul ape yang mama cakap.

  • buat sambal kicap- letak bawang putih
Ade certain orang buat tak gemar letak bawang putih. Tapi aku selalu buat pakai bawang putih tapi sikit saje ye sebab rasa die kuat sangat nanti. 
  • ubat kudis buta - lumur dengan buah mengkudu
Adik aku dulu mase kecik kene kudis buta. Teruk 1 badan kene. Mak aku lumur 1 badan dengan buah mengkudu ni. Bau die kau jangan cakap. Busuk gila.


   Tu jelah. Kalau nak ikutkan petua bila memasak tu lagi banyak tapi tak sempat lagi nak menuntut. Hihi. Kalau korang ade petua2 dari mak korang ke meh la share sini. Same2 kite belajar & try. Orang kate petua orang dulu2 ni banyak kegunaan & berkesan pulak tu. So ape salahnye korang pegi tanye kat mak nenek korang tu. Boleh share.


p/s : lagi 1 mama pesan cari laki yang sayang kite lebih dari kita sayang die. Nanti kawin tak kedekut kasi bini duit

20 comments:

  1. Ikutlah pesanan mak dalam mencari pasangan hidup nie... Untuk kebahagiaan awak juga nanti...

    ReplyDelete
  2. bagus..bagus.. nt nk try..


    ermm, ckp psl sambal kicap tu, terliur lak..

    ReplyDelete
  3. makneng follow sini
    jom follow makneng

    ReplyDelete
  4. SY KALAU TERKENA MINYAK PANAS BUBUH MINYAK MASAK YG SEJUK, YG BARU TU... TAKDE PARUT

    ReplyDelete
  5. semua petua sama je ngan mak eka,nenek eka..hihihihi

    paling best sambal licap.eka mesti letak.tapi bila dah habis makan,dengan bawang putih sekali hilang.hahaha

    termakan kot

    ReplyDelete
  6. terima kasih sharing2....

    tips tumbuk sambal tu nnti nak try la .hehehe

    ReplyDelete
  7. macam2 petua ada.. paling best petua yg last tu :) hehehe..

    ReplyDelete
  8. kena cili kat mata then tonyoh kat lutut tu pon mak ca ade ajar.macam kelakar tapi memang berkesan kan? pikir2 balik pe kena mengena mata ngan lutut..hik3

    ReplyDelete
  9. Bagus atas perkongsian. tang p/s mmg betul. hehehe

    ReplyDelete
  10. de gak suh makan garam bila mata kena cabai;.. dh pernah test..menjadi

    ReplyDelete
  11. Nice sharing. Boleh try nanti :)

    ReplyDelete
  12. aah, sambal kicap mmg sedap sikit kalau letak bawang putih. :D

    ReplyDelete
  13. baru tahu tenyeh di kepala lutut..

    ReplyDelete
  14. tq bg dya petua awk nih..like2 !! salam kenal n dya follower sini ya

    ReplyDelete
  15. saya macam ada sikit tak faham kat situ.. err, apa kena mengena memasak dengan cari laki ye?hahaha.

    ReplyDelete
  16. tak tahu lak petua kalau terkena cili gosok mata kat kepala lutut..baguslah kalau menjadi..kalau terkena cili kat mata leh try..tapi selalunye gabra je lebih..hehe

    ReplyDelete
  17. ooo..baru tahu...ee..klo kene anak mata cili tu..hadoi...pedih kepedasan

    nice la petua di atas..leh ikut ni

    ReplyDelete
  18. gosok gigi berulang kali bila terhantuk ke jihah ?:D

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi