Tuesday, July 10, 2012

Resepi- Rainbow Cake Cincai

Assalammualaikum..

   Hari ni dengan yakinnye aku buat kek sendiri. Rainboe kek yang sekian lame aku nak sangat2 makan. Ape salah nye buat sendiri kan. Aku amik resepi dari blogger Fatin Suhana. Actually tak susah mana pun nak buat sebab aku pakai instant tepung kek tu ha. Jom sini aku share dengan korang resepi rainbow kek versi aku. Cincai punye. Nasiblah. Nak makan punye pasal. Dah la tak de mixer,kene pukul sendiri. Penat tahu!

Bahan2 :

  • Butter cake mix (dalam kotak yang instant)
  • 4 biji telur
  • buttercup
  • white coklat
  • coklat urai @ ape2 yang korang suka buat decoration
  • pewarna merah,kuning,biru,hijau,oren,pink & sebagainya (ikut suke korang)
Cara2 :
  1. Ikut step seperti yang ada di belakang kotak buttercake mix tu. Tapi aku buat aku pukul mentega dulu
  2. lepas tu letak telur & pukul sampai kembang.
  3. Baru campurkan tepung butter cake mix tu & pukul lagi sebati.
  4. Aku bahagikan kepada 3 mangkuk & letakkan berlainan pewarna. Aku letak 3 kaler je sebab tak de pewarna lain dah. Malas aku nak cari so 3 kaler tu je aku buat. Jadilah kan
  5. Sapu loyang dengan butter & tuang. Make sure loyang same saiz 
  6. Sebelum tu panaskan oven dulu pada 180 degree celcius. Bakar selama 20 minit. Aku buat 20 minit sebab adunan aku nipis. Kang hangus nanti.
  7. Bile dah masak biar sejuk dulu kek then baru sapu dengan white coklat yang dah cair tu.
  8. Aku buat double boiling. Sapu kan coklat putih tu lapisan demi lapisan
  9. Disebabkan white coklat aku tak cukup makanya aku tak salut pun whole kek tu. 
  10. Hias ikut suka
  11. Siap


   Senang je kan. Alhamdulillah. Lepas ni boleh buat lagi dengan kaler banyak2. Baru syok. dah siap bagi kat jiran2 tadi & luckily abah kata sedap. Yey. Thanks mama tolong angah! Orang kate rainbow kek kene tinggi & banyak kaler tapi aku buat ape yang ade je. Jadilah tu dari tak jadi kan. 

   Btw bahagian luar aku x salut sekali dengan white coklat sebab tak cukup. Ingat nak salut jugak tadi tapinye tak cukup,letak dalam je. Next time buat luar dalam sekali. 

Tips : kalau nak tau kek tu dah masak ke tak cucuk dengan pisau. tengok melekat ke tak. Kalau tak melekat maknenye dah masak. Ataupun 1 lagi cara tengok kalay tepi loyang tu kek die dah merekah,macam separate dengan loyang,masak lah tu.


p/s : Dugaan,baru nak masak kek blackout pulak. Nasib baik jadi. Lulus dah ni. Hihi

44 comments:

  1. ok dah tu.. nanti lain kali buat biar lebih tinggi dan banyak warna ^__^

    ReplyDelete
  2. even nampak senang..akak rase cm susah je bab kek2..cookies2 nie..huuu

    ReplyDelete
  3. jihahhhh sedapnya. dah la namee lapar ni.hewhew

    ReplyDelete
  4. pasni leh buat tinggi lagi dan lebih warna warni..baru rainbow cake!!! ;-)

    ReplyDelete
  5. nak try buat tp mixer xde. nk pukul sendiri pikir dua tiga kali hehee

    ReplyDelete
  6. wow! terer nih. dni lom penah cube :D

    ReplyDelete
  7. ika suka buat kek tp bukan kek yg cmni.ika suka buat cupcake je. hahaha

    ReplyDelete
  8. jiha,kat belah luar tu mmg x buh cream eh.

    ReplyDelete
  9. @Lulu Caldina

    insyaAllah. ni pun sebab x cukup kaler..huhu

    ReplyDelete
  10. @anismelon

    hihi..mula2 mmg susah kak..
    lame2 senang lah tu

    ReplyDelete
  11. @Bazilah (^0^)

    tadi pun sy pukul sendiri je. manual. huu jenuh jugak

    ReplyDelete
  12. @Ardini Humaira

    hihi x de lah..try la dini..mesti lagi sedap

    ReplyDelete
  13. @Cikpuan rara

    sy mmg x letak cream sebab x cukup kak hihih. kalau nak nmpak lawa bubuh la

    ReplyDelete
  14. sedapnya... tapi akak malas nak buat la...tu yg mencik perasaan tu.. bila tah nak rajin..huhu tp akak amik resepi yer..tq

    ReplyDelete
  15. hi..blog walking here...singgah le blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...

    ReplyDelete
  16. haha,terangnye mate..
    btw nice jugak kek tu

    ReplyDelete
  17. nanti buat cheesecake la pulak . eskrem cake ke :)

    ReplyDelete
  18. cantik tu.. tak terasa sayang ke nak makan???hehehe

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum najihah...menarik color kek tu coloring lg...:)

    ReplyDelete
  20. Boleh dah tu, next step tak perlu guna tepung mix dah Insyaallah menjadi juga :)

    ReplyDelete
  21. wah! not bad. sikit2 dulu, pas ni boleh buat yang betul2 mcm rainbow ^.^

    ReplyDelete
  22. menjadi la tu...lepas ni boleh tambah banyak warna lagi..baru cantik :)

    ReplyDelete
  23. brape kotak tepung tu? satu je eh?

    ReplyDelete
  24. @azizah :)

    sy pun malas jugak kak tapi nekad nk buat jugak hee

    ReplyDelete
  25. @jaya jr

    tau x pe..terang sangat kan..memang sengaja buat kasi terang. haha

    ReplyDelete
  26. @maszull

    wsalam kak..hihi terima kasih. tu lah nanti tambah lagi banyak colouring

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi