Thursday, July 26, 2012

Bazaar Ramadhan & Kuih Tepung Pelita

Assalammualaikum..

   Bila tiba Ramadhan je mesti ada Bazar Ramadhan kan. time tu lah pun kaum2 lain berpusu2 join sekali. Kite kan 1 mesia. Haha. Btw aku kalau ke bazar ni memang blink blink mata tengok juadah2 ni nak2 lagi tengok kuih2 ni ha. Padehal boleh je nak buat sendiri kat umah kan. Saje nak habiskan duit kan lepas tu mula menggelabah nak habiskan lepas berbuka.

   Dalam kite seronok beli2 kat bazar ni kene hati2 ye.Hari 1st ramadhan maybe tak de lagi lah kes2 ni tapi dah seminggu 2 puase mungkin ada. Ingat tak tahun lepas ada kes keracunan makanan lepas makan ABC tak silap. Gara2 beli kat bazar ramadhan. So korang kalau nak beli kena hati2. Jangan ikut hati nanti mati. Macam mana nak tau makanan kat bazar atau mana2 pun pasar malam ke ape ke ok & tak memudaratkan? Sini aku kasi tips :

  • tengok texture, bau,warna & keadaan makanan tu
  • tengok keadaan & warna minyak bagi makanan yang bergoreng
  • yakin

     Kalau tengok orang jual kadang2 melampau2banyaknye kan. Tapi macam tak laku pun ada. Pernah tak korang terpikir makanan yang lebih2 terlalu banyak ni dorang buat ape lepas berbuka? Nak kate dorang makan tak mungkin sebanyak itu boleh habiskan. Ok think positif, mereka mungkin sedekahkan ke masjid atau surau buat makan lepas terawih. 

     Makanan bergoreng ni kalau korang tengok minyak die hitam sangat tu means die tak ganti minyak lain untuk menggoreng makanan. Suppose kene tukar kalau dah 2 kali pakai sebab minyak tu dah terlarut dengan banyak bahan2 yang tak sihat. Kalau minyak pun dah hitam kau bayangkan lah mane nye pegi zat2 dalam tu.


     Oh! Dah banyak bazar ramadhan yang aku pegi. Aku cari kuih Tepung Pelita tapi majoriti dah tak de yang jual. Yang banyak nye kuih Tako. Kenapa ya? Kuih tepung pelita tu lejen masa bulan2 pose ni kan. Peveret nyah! Ok lah sekian. Jaga diri jaga kesihatan time bulan pose ni ye semua. Salam ramadhan yang ke 6 semua.

36 comments:

  1. sbb tu jrg beli mknn kt bazar..

    ReplyDelete
  2. MasyaAllah.mknn buka puasa pun boleh bwak maut..skrg nie kne hati2 plih mknn..selamat berpuada najiha :)

    ReplyDelete
  3. dan paling penting, tengok kebersihan tuan kedai dan kedainya. kalau tuan kedai pun selekeh, memang boleh dapat baca da macam mana

    ReplyDelete
  4. lebih mudah.. masak je kat rumah kan.. huhuu..

    ReplyDelete
  5. kalau beli kat bazar ni cepat je basi..kalau wat sendiri, 2,3 ari tahan

    ReplyDelete
  6. kalau g bazar mmg rambang mata kan.hehehe.tp mcm jia kata lah.kena tgk keadaan makanan tu baru bli.kalo bli pon dh was was,alamat nya mmg masuk spital lah jawapnya.

    ReplyDelete
  7. org bujang mcm sy ni, mmg nak tanak kene jgk p bzar..huhuhu...harap takde bnde buruk la yg blaku..buat peniaga jugak, jgn nak tahu untung aje.

    ReplyDelete
  8. entah apa lah yang diletaknya dalam ABC dan otak-otak tu :/

    ReplyDelete
  9. dah lama tak makan tepung pelita. hukhuk

    ReplyDelete
  10. jarang g beli kat bazar tau dah nanti wat bazir duit je
    bli makanan banyak, makan nya tak pun

    huuuu

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah nasib sekarang ok lagi. hehe.

    ReplyDelete
  12. wooo, same la peveret kite, tepung pelita. 20 bijikboleh sumbat dalam perut ni kalau kene time.hehe

    ReplyDelete
  13. seramnye, yg pnting tngok kebersihan n yg mnjual kat bazar tu pun.. pndai2lh jaga kbersihan :)

    ReplyDelete
  14. kite pun cari jugak
    tp tak jumpa lg

    neway
    pernah skali kena food poisoning
    trpaksa skip class mase tu
    kenangan dua thn lps
    hee
    skrg kdg2 fobia lg

    ReplyDelete
  15. tepung pelita.
    gua baru makan semalam.hahah


    beb.bila nak buka sama ;p

    ReplyDelete
  16. Kekadang xsedap pon mkanan kat bazar ni. sedap lg mknanan yg mak masak kat umah. huhu :)

    ReplyDelete
  17. @Lyaa Suriany

    seksa sangat bila kene food poisoning..
    huu

    ReplyDelete
  18. @syafiqakarim

    kau makan x ingat aku..
    hahah jom lah same2

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi