Tuesday, March 27, 2012

Resepi : Lemon Sorbet

Assalammualaikum..

   Hari ni aku nak share dengan korang macam mane nak buat lemon sorbet. Tau tak ape itu sorbet. Rupe die ala2 aiskrim. Senang je nak buatnye. Aku buat pakai mesin kat food complex kat UPM tu kalau nak buat kat rumah kene lame sikitlah. Jom try.


Bahan2 :

  • 5 biji lemon ( amik jus je)
  • 1/2kg gula
  • 2 sudu teh telur putih
  • secubit garam
  • parutan kulit lemon (dihiris halus2)
  • 1/2L air
  • daun pudina (ikut rasa masing2)
Cara2
  1. perah lemon & amik jus die. Kalau korang malas nak perah2 korang beli je jus lemon instant tu. Dah name lemon sorbet mesti nak rase lemon lebih kan.Depends la kalau korang suke masam boleh banyakkan jus tu kalau tak sikit je lah ye.
  2. pastu larutkan air, gule & daun pudina atas api yang slow. Kacau sampai gula larut sepenuhnya.
  3. masukkan jus lemon tu. Kacau sebati. Letak garam sikit. Sikit je tau.
  4. Lepas tu sejukkan sekejap larutan sirap kat atas ni.
  5. then masuk dalam peti ais kat rumah tu. 
  6. biarkan selama 8 jam.  Tapi make sure setiap 1 jam korang keluarkan & kacau bagi elok sikit texture & rase die ok.
  7. agak2 dah beku tu korang letak putih telur tu & kacau
  8. then korang scoop kan die cantik2 pastu makan sambil tengok tv.Masyuk weh
  9. siap!
   Senang tak? Bes weh buat bende ni. Aku syok je buat sorang2 mase ade event minggu lepas tu. Bes lah sebab dah ade mesin kan. Kalau nak buat portion yang banyak korang just tambah air dengan gule ikut yang korang nak ok. Balance kan rasa masam & manis die tu. kalau ade ape2 yang nak tanye bole la tanye. Ok selamat mencuba

p/s : Thanks nuffy bagi kejutan. Terlalu banyak asigment.Time kaseh

15 comments:

  1. Macam sedap jer. Harus cuba neh. Thanks for sharing! ^_^

    ReplyDelete
  2. mudah je rupanya..nanti nak try lah..thanks najihah share resepi ni..

    ReplyDelete
  3. macam sedap .. er tapey , tu putih telur tu belum masak .. hmm , hehe

    ReplyDelete
  4. x penah try lagi
    nanti nk try la

    ReplyDelete
  5. woahh! senang jer.. sem break ni nk cuba buat! ^^ thank for the recipe :)

    ReplyDelete
  6. akak xnk buat.. akak nk awk buatkan utk akak..

    ReplyDelete
  7. x berapa suka sangat kalau bab bab lemon ni.. :0

    ReplyDelete
  8. dye ni eskrem ke jiha?cm susah je.hehehe

    ReplyDelete
  9. Salamm ,, Ustazah Sila Ajar Cara Nak Buad Telur Bistikk Bolee ? ni Aiman Da Buad tpi MASAMM gilee !

    ReplyDelete
  10. nice entry!

    Hai , my dear followers.. Yuyuk ada buat GA utk meraikan followers tersayang.. jom join <3 http://yuyukstandalone.blogspot.com/2012/03/yuyuk-1st-giveaway-sticky-post.html

    ReplyDelete
  11. ok ini melampau sedap...hehe.nk try lah nnti.. txs jihah :)

    ReplyDelete

time kasih singgah komen kat sini..
datang lagi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi