Friday, March 23, 2012

cinta monyet

Assalammualaikum..

    Rindunya kat blog & kawan! Sory terpaksa tinggalkan dunia internet ni sebab tengah bz dengan test. Ape kaba semua? Ok lah tak nak panjang2 cite nak share dengan korang pasal cinta monyet. Ha tak payah bohong kate tak pernah alami bende ni. Hihi. Ok as usual aku penah. Jom share cite.

     Bile ingat balik zaman dulu2 yang aku galak sangat nak bercinte bagai ni rase kelakar pun ade weh. Yelah mase tengah hingus2 lagi mase tu spm tak lepas lagi dah sakan bercinte kan. Pastu janji macam2. Miss that moment walaupun sedikit jahil. Opss. Tapi percaya atau tak itu semua kenangan manis dalam hidup kite yang pernah terjadi kan.


      Aku dulu pernah cinte monyet ni semua mase aku zaman form 3 weh. Nasib baik tak kantoi result. Hihi. Then form 5. Kite tengah remaja mase tu semua bende kite nak cube kan. Tak dinafikan mase tu fikiran singkat sebab bile tengok orang ade pakwe sebok nak ade pakwe jugak sebab nak tunjuk diri ni pun boleh jadi macam mereka. How worst was that time. tapi masa berlalu pemikiran berubah diri pun berubah.

     Skang bile aku dah 21 tahun ni baru lah aku tau ape erti semua tu. Lambat kan aku nak matang. Lantak lah. Bile dah macam2 pengalaman bercinte aku da kene lagilah memberi kesan kat aku yang cinte di awal2 tanpe ade "serius" nye disitu takkan kemana2. Unless kalau korang betul2 plan untuk betul2 serius dengan hubungan korang tu.

     Aku bukan nak kate ape, member2 aku sezaman aku sekolah menengah dulu pun bercinta bagai nak rak dating bagai nak muntah last2 clash. See. Hati jugak yang parah. Dan ade jugak yang stay sampai sekarang ni alhamdulillah. Dlu mase zaman sekolah selalu cakap " kat U nanti berlambak2 pakwe makwe korang boleh jumpe nak jadikan special one" tapi sekarang bile dah masuk U selalu cakap "zaman keje nanti lagilah macam2 orang kau jumpe". Keadaa & pikiran berubah ikut mase. Tak semestinye tak. Depends pade diri sendiri. Dah kalau kau nak sangat bercinte bercinte jelah. Tak de sape nak larang.

    Tapi aku nasihatkan adik2, yang baru nak up kalau boleh jauhkan lah terlibat dengan cinte diawal usia ni. Membazir mase je dik. Kalau betul kau tengok pakwe kau tu boleh jamin mase depan kau tak pe ini nak beli topup pon harap duit mak ayah duit minyak moto duit kau baik tak payah. Simpan jelah dulu angan2 tu sampai kau betul2 tahu ape bende itu cinte. Kalau takat ikut trend je baik tak payah. Tak rugi langsung kalau tak de yang special buat mase sekarang ni.

    Memanglah disekeliling kite bersepah budak2 sekolah yang bercium2 peluk2 bagai tapi itu mereka. Even adik aku pun aku cakap tak payah bercinte lagi. Bukan aku tak tau adik aku tu sakan nak berpakwe tapi awal2 aku sound dulu. Jadinye beringat. Cinta zaman sekolah tak menjamin ape2. Keseluruhannya. Aku tak cakap semua. Adik2, dont trust too much, worried u will hurt too much :)

ini bukan cinta monyet tapi cinta abg adik haha. Rindu akim

     Bagi aku cinte zaman sekolah hanye untuk seronok2. Cube bagitau aku bape percent yang bercinte zaman sekolah dulu kekal kawin sampai sekarang. Sikit je kan. Majoritinya terbengkalai macam tu je. Mane pegi janji2 monyet yang dulunye konon nak sehidup semati kan. Cube kite pikir balik. Sangat2 tak berbaloi. Dan aku respek for those pakwe yang cakap kat makwe die " sy akan berusaha kumpul duit & belajar untuk kite bersatu 1 hari nanti. Sy btul2 nak kan awak". Ade pakwe2 adik2 yang cakap macam tu sebelum ni? Even aku pon tak penah. See what. Aku bukan nak salah kan laki ke pompuan ke tapi tu semua mase depan. Please, dont be stupid because of love. Macam aku.

" janji kite pegi U same2 ye"
" ye syg, anje janji"

last2 dua2 lingkup tah kemane

     Alhamdulillah cinte monyet aku sekarang dah jadi kawan baik aku. See tak jadi pakwe boleh jadi kawan baik ape. Sape kate tak boleh kan. Jadi awak2, baik besar @ kecik ke sebelum nak berjanji untuk semati serumah sebilik air sebantal tu pikir dulu. Jangan senang2 je lafaz kata macam tu. Dan bagi adik2 lelaki jangan sakan sangat nak bawak anak orang ye. Awak tu dah cukup ke nak tampung diri sendiri? Kalau rase masih lagi tak mampu lepaskan dulu. Kalau dah jodoh tak kemane.

    Aku tak kisah orang nak pandag aku ni ape bile ditanye "tak kan lah x de pakwe. Layan je" . Itu mulut kau aku tak boleh nak tutup janji aku tahu ape yang aku buat & aku rase. Itu hidup aku kau jangan masuk campur. Aku share pengalaman aku. Jadinye korang nak bace ke nak kritik ke its up to you all. Aku tak boleh halang. Tapi ingat, Allah sentiasa memerhati. Ok awak2, jage diri jage hati & jage perasaan sendiri supaya tak terluka dengan cinta palsu. Oh btw tahniah for those SPM candidates yang dapat result gemilang tu & again my ex school Mrsm Gemencheh did performed well! Sekian.

being loved by somebody doesnt mean that u already got the happiness but get ready for the upcoming possible things that u'll get love by nobody will happened 

p/s : malam ni test lagi. Wish me luck kawan2 :)

21 comments:

  1. saya tak pernah bercinta zaman sekolah..hehe...

    bebudak ni kadang-kadang pilih pakwe ikut suke je..boleh lumba-lumba ngan kawan kan..

    ReplyDelete
  2. tak pernah bercinta zaman sekolah

    sebab dh tanam azam, belajar dulu baru bercinta


    so, now dh abes blaja boleh bercinta

    wink wink :)

    ReplyDelete
  3. cik lynn pnah tgk kt mtrik...abih mtrik, masing2 bwk diri...

    ReplyDelete
  4. hihi..itula mak abh pernah kata, t ko smbung bljr, lg byk laki..bila dah keje.jumpa yg lain..

    hihi..

    ReplyDelete
  5. xpenah rs bercinta masa skolah..

    ReplyDelete
  6. Cinta monyet.. Teringat plak zaman2 kemonyetan bercinta macam nak mati..Ahaks! Last2 ngan cinta U jugak MM kawen.. Pengalaman kan? =)

    ReplyDelete
  7. kelakor picha yg first sekali tu...hiksss chomel..^^

    ReplyDelete
  8. cinta monyet aku tewas lepas 6 thn . tp bkn cinta monyet sgt la sbb kami mmg siyes tp ble da jauh,d jmpe org len , perasaan tu b'ubah ..

    ReplyDelete
  9. hee...kebanyakannya pernah merasa cinta monyet ni masa zaman sekolah2 dulu...hee~

    ReplyDelete
  10. cinta monyet...rasa macam sayang tp sbnrnya tak ! hehe. :)

    ReplyDelete
  11. @nur anis

    aah memang pun..ikut dan je nak main pilih pakwe

    ReplyDelete
  12. @nuyui a.k.a miss YUI

    tu la..mak pun kate mcm tu..x payah nk rush sgt pun

    ReplyDelete
  13. @Misz Mieza


    dari u terus kawin..alhamdulillah jodoh panjang hihi

    ReplyDelete
  14. @..cik gugu..

    tu yg susah tu..hati manusia cepat sangat berubah kan

    ReplyDelete
  15. @Ezad Skytech

    aah memang pun..dah namenye zaman sekolah

    ReplyDelete
  16. alamak nak komen ke tak ni..kuikuikui tak semua kot. tapi jijah still bertahan dari cinta monyet.. sebab masing2 setia n percaya. sama2 belajar hingga capai kejayaan.. Alhamdulilah :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi