Monday, March 12, 2012

bercinta - sebaya @ lebih tua @ lebih muda

Assalammualaikum..

    Hai semua. Ape kabo? Sihat? Bagi pendapat korang korang lagi suke bercinte dengan orang yang sebaya @ lebih tua @ lebih muda? Tak kirelah korang laki ke pompuan ke jawab je. Mostly nanti mesti akan cakap " kalau dah jodoh.." 

    Dari dulu lagi mak aku selalu pesan " angah kalau boleh nak bercinte tu jangan lah yang same umur". Dulu aku selalu memberontak sebab yelah nak bercinte tapi yang aku bercinte tu sama umur. But then bile dah jadi kat akak aku baru aku paham kenape mak aku beriya2 cakap jangan. Semua sebab kakak aku yang dulu nye bagai nak rak bercinte dengan ex die for about 4 year kot. Same umur. Tapi last2 putus.


    Start pade tu mak aku macam dah tak yakin dengan perhubungan same baye ni. Bile aku tanye kenape mak aku jawab :

  • takut akan timbul ungkit mengungkit bile dah kawin nanti
  • risau tak boleh survive bile masing2 same umur
  • tak matang
  • terlalu remaja untuk sebuah perkahwinan yang sama umur
    Sekarang baru aku paham. Memang lah kite nak bersame dengan orang yang kite cinte tu kan tapi kate2 mak itu 1 doa & disitulah terletaknye kebenaran. Kalaupun aku bercinte dengan orang yang same baye dengan aku tapi dah tak de jodoh nak buat macam mane. 

     Aku berkate2 dari pandangan aku sebagai seorang pompuan ye. Yang laki2 tu pikirlah sendiri. Bagi aku, aku lebih memilih laki yang lebih berusia dari aku bukan muda dari aku. Kenape aku lagi suke lelaki lebih tua dari aku?
  • lebih nampak kematangan die nak2 cara nak handle perhubungan
  • mase depan lebih terjamin - keje & kemampuan 
  • boleh jage aku yang macam budak2 ni
  • boleh yakinkan mak abah aku
     See. Bezakan. Laki ni kalau betul die nak kan kite die sungguh2 nak cari duit nak kumpul duit buat pinang kite nanti. Bukan nye takat cakap " abg sayang anje sungguh". Tapi habuk pon takde. Memang lah mude lagi pun kalau nak kawin kan tapi at least persediaan untuk ke arah kawin tu dah ade. Tak banyak sikit pun jadilah. Skang barang dah mahal hantaran lagilah mahal. Kalau si laki tak de duit cane nak kawin kan. Kawin lari? Pastu kene terajang dengan family.


    Bile terlalu mude pulak macam budak2. Kalau boleh elakkan lah. Setakat adik tu boleh lah kot. Tapi terpulang pade pasangan masing2 lah. Korang yang dah ade ehem2 tu silelah jage die & berusaha yakin family die yang kau betul2 nak anak die nak jage die nak kawin dengan die. Jangan cakap je lebih ye. 

    So bak kate mak aku, "kalau kawen sebaye buatnye laki ko malu dengan level ko dengan die mulelah nak gaduh2. Skarang ni memanglah tak de ape2, esok luse dah kawin timbul bende ni".  Korang pun paham kan. Bukan nak kate setaraf ke tak ke. Tapi kefahaman tu penting. Nak kawen bukan takat nak kawen dengan gf bf je tapi kene kawen sekali dengan family die tahu.

    Aku berkate2 berdasarkan ape yang mak & kakak aku pernah alami. Terpulang pade korang untuk menilai. Ape pun, jodoh ajal maut rezeki semua ditangan Allah & sudahpun ditetapkan sejak kite dalam rahim ibu kite lagi. kalau itu jodoh kite, alhamdulillah.  Maaf kalau ade yang tersilap. Sekian

p/s : aku paling tak suke bile upm tak de air. Adoiiila

36 comments:

  1. saya couple dengan lelaki sama umur. mungkin sebab dia lebih matang walaupun umur kitorang sama..:)

    ReplyDelete
  2. kadang2 umo tu tak menjamin seseorang tu matang..bab2 jodoh ni agak susah gak nak komen..masing2 ada persepsi masing2 kan!!

    ReplyDelete
  3. sebenarnya, depends pada attitude masing masing kan?.

    bagi wan, umur tu is just a figure.

    wan bercinta dengan pompuan yang lebih berusia dari wan.
    hehehhheheh.

    ReplyDelete
  4. lebih prefer yg lebih tua.. sbb lebih matang,and automatically dpt sesuaikan diri dgn cpt.. pmpuan kan cpt matang.. so,kalau lelaki yg sama umur,ibarat umo pmpuan 21 tahun,but lelaki sbnrnye ikut perangai mcm umo 17.. so,susah nak handle.. bila lelaki perangai mcm budak2 sikit..

    ReplyDelete
  5. umur tu cuma adalah nombor, numbers..kalau jodoh memang dah ditentukan dapat yang mude or tua. redha je la kan.

    ReplyDelete
  6. sebijik kne kat pale aku . haha betol la kata mak kmu tu .. stuju sgt ..

    then now aku lbh prefer yg tua 2 3 thn .. alhamdulillah, dy oke . matang .

    ReplyDelete
  7. sebaya xpernah ada pengalaman, tp blh muda ada.. hadoila, letey layan..

    ReplyDelete
  8. @Syazwan Che Deraman

    aah...depends pade diri masing2..mmg umur x kisah tapi kene jugak amik kire kematangan die..untuk mase depan kite jugak kan :)
    semoga berbahagia :)

    ReplyDelete
  9. @Athira Husna

    sy pun sependapat dengan tira..bukan ape,,bagi sy bialah lelaki tu lebih tue dari sy sebab die lebih tau ape nak buat dalam hidup lagi2 utk hidup berumah tangge..

    ReplyDelete
  10. @Style Me Up

    kalau dah jodoh..x de sape pun boleh pertikaikan

    ReplyDelete
  11. bila dh jdoh.tua muda tak dpt nak dipertikaikan..peranan msg2 kan.. =)

    ReplyDelete
  12. myera pun sependapat dengan mak awak ^^,

    penah kapel dengan yang sebaya dua kali jek. sebab tak serasi.
    yang lebih muda? terlalu kebudak budakan T_T

    yang lebih tua? AWESOME!! tetapi.. jodoh tak lama, ALLAH lagi sayang dia.

    actually, yang lebih tua ni tak semua matang dan berkerjaya. penah gak kapel dengan yang lebih tua tapi kerjaya tak tetap dan terlalu kebudak budakkan. :)

    ReplyDelete
  13. mira pon tak suka couple sama umur. nampak cam xbest . bagi mira , biarlah lki tu tua dari kita.. baru boleh bimbing kita betol x?

    ReplyDelete
  14. pasangan ninie sebaya ninie cuma tua bulan je..dia bulan 7, ninie bulan 12..insyaallah, kalau mmg dah jodoh, umur bukan masalah..tp cara kita n pasangan jg hubungan tu (n_n)

    ReplyDelete
  15. hmm moon pon kalo boleh nak cari yg lebih tua dari usia moon..

    tapi..semuanya terpulang takdir.. Allah je yg tahu siapa jodoh kita kan.. sebab semua telah ditentukan oleh Allah..

    ReplyDelete
  16. yes :) serik da brcnta dgn org muda. hahaha :D

    ReplyDelete
  17. hehe. em namee prefer yg lebih tua dr namee. sbb laki lambat matang.:) so kalau dia dah tua lebih sikit..matang lah.at least 5 tahun lebih.:) interesting topic..namee nak rewrite boleh jihah ? :)

    ReplyDelete
  18. dah jodoh,, kalau lari sampai ke iraq pn if da jodoh, ta kemana,, ewwaah,, :)

    ReplyDelete
  19. ehemmm lia prefer lelaki yg lebih tua 3/4 tahun dri lia. haha.

    ReplyDelete
  20. ndak kisah sangat pada usia..yang penting faham maksud sebenar apa tu cinta...kalau baik...baiklah perhubungan tersebut...begitu juga sebaliknya...ia depend pada sikap dan perwatakaan orang tu...

    ReplyDelete
  21. takde hal dengan umo, yang penting hormat menghormati dan matang ;)

    ReplyDelete
  22. aku tak kesah macam mana pon , asalkan badan dia macam abam aaron aziz pon bolehlah dipertimbangkan.

    ReplyDelete
  23. orang kata kalau yang perempuan baik pilih lelaki yang lagi tua umurnya, sebab wanita ni cepat nampak tua dari lelaki...

    itu satu sebab, sebab lain memang yang lebih tua dari kita banyak pengalaman yang mematangkan mereka, dan senang mengendalikan satu-satu hubungan...

    panjang pula komen Lia.kehkehkeh..

    ReplyDelete
  24. shera dh tgk banyak kali pasal jodoh sebaya ni.. kalau boleh memang elak kan.. shera tengok kawan2.. bercinta bagai nak rak.. tup tup putus.. sebab perangai macam lebih kurang same je kan.. baru2 ni.. pak cik shera bercerai tau.. perempuan tu memang sebaya.. dari UITM dieorang bercinta.. sampai 10 tahun kahwin.. lepas tu cerai.. punca nyer dah tak serasi.. ungkit mengungkit timbul..

    memang seram bila pikir..

    shera lebih prefer yag lebih tua.. kewangan dieorang dah kukuh.. kita ni masih nak main2.. yg lebih tua ni dah matang.. dia tahu apa yg nak kena buat..

    ReplyDelete
  25. puh...nasib baik nurudin tua 4 bulan dari aku...haha

    btw, yg pakai selendang merah tu Fariha, dia sama PLKN ngan kita dulu

    ReplyDelete
  26. sebenarnya bab umo ni tak kisah sgt..kalau da mmg tu jodoh kita...tak ke mana pun..:D

    ReplyDelete
  27. Entah knapa sy suka wanita yg berusia sdikit dr sy haha..!

    ReplyDelete
  28. Saya pun tunggu masa je. Insya Allah, kalau jodoh dah sampai :)

    p/s: upm memang macam tu. hoho

    ReplyDelete
  29. jijah bercinta 10tahun,dah kahwin sekarang berusia 24tahun. Alhamdulilah walaupon sebaya tak timbul sebarang masalah. sama2 belajar.. sama2 ada keje. skrg sama2 cipta keluarga..Alhamdulilah.

    sebenarnya umor sebaya bukan phalang tetapi bagaimana cara lelaki tu nak handle sesebuah hubungan itu/perwatakan dia/kematangan dia. jika dia ada sikap tanggungjawab tu insyaAllah di permudahkan...lelaki yg betol2 nak kita akan berusaha sedaya upaya untuk memiliki hati kita..even sebaya pon..

    percayalah..semuanya telah di rancang oleh Allah jua :)

    ReplyDelete
  30. saya bcinta dgn sme umo. sye nie mcm budak2 skit prngai, dye tegas.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi