Friday, March 15, 2013

Sebab Blog Kurang Dapat Komen

Assalammualaikum..

   Lately ni aku memang jarang sangat bw ke blog orang. Aku hanya komen kat blog yang mana sempat aku singgah. Disebabkan itu jugak lah komen kat blog aku kurang. Antara sebab blog kita kurang/ tak dapat banyak komen ialah :

  • entry kurang menarik
Somehow readers ni kadang2 memilih jugak nak baca entry. Ada tu jenis yang scroll je sampai ke bawah tanpa baca & tak komen apa2 pun. So penyelesaiannya kita kene lah buat entry kita tu menarik untuk dibaca. Contoh olahan isi entry tu kasi umpph sikit ya.
  • tajuk entry membosankan
Tengok tajuk entry pun bosan apatah lagi nak baca isinya. To be honest aku seorang yang mudah tertarik dengan tajuk entry seseorang. Kalau tajuk entry blogger tu bagi aku macam menarik aku sukalah baca. Kita kene pandai tarik orang supaya jadi minat nak baca entry kita. 


Cuba ubah tajuk entry tu kepada yang lebih menarik baru lah orang akan terus nak baca entry. Tapi isi entry pun kenalah menarik juga. 
  • blog lambat/berat
Dulu aku ada dapat komen blog aku agak berat nak loading. Itu pun aku dah buang & kurangkan apa yang patut sampai aku rasa dah tak ada benda yang aku nak buang. Maybe depends pada kelajuan internet seseorang tu jugak. 

Kalau korang rasa blog korang berat sila lah buang apa yang patut contoh macam jam, lagu,gambar pakwe/makwe, gambar sendiri yang berpuluh2 kat sidebar ataupun refer mana2 blog yang kasi tips nak kurangkan berat blog. Sila timbang berat blog anda. 
  • tak mesra/sombong
Ni pun mempengaruhi jugak. Dah kalau sombong sangat dengan blogger lain nak orang lain je datang blog dia tak guna jugak. Peoples are watching & thinking. Jadi tak payahlah tunjuk lagak sangat ya
  • masa blogger
Maybe jugak ada readers yang tak sempat nak singgah blog kita nak drop komen. Yelah mostly visitor ramai yang bekerja bukannya  24/7 nak mengadap muka depan lappy je. Even student pun ada banyak lagi benda lain yang nak kena buat. Itu yang melimitkan nak baca blog tu.
  • kurang ping
Memang kebiasaan aku akan ping entry kat mana2 group blogger kat fb, twitter . Mostly banyak blogger yang buat macam tu. Kalau korang tak tahu nak ping kat mana korang taip je kat fb tu. Belambak2 group blogger yang keluar. Biasanya aku akan ping juga kat Ping Busuk & Gila Ping. 

Dari situ posibbility orang nak datang melawat & baca blog korang tinggi. Cubalah. 


   Banyak kemungkinan blog kita tak dapat banyak komen ni. Ala jangan risaulah. Tak matinya tak de komen. Yang penting teruskan berblog. Aku pun semenjak dah nak final year ni memang bz sangat2 dengan macam2 kerja. So, time aku nak berblog bagai ni jadi terbatas. Sebab tu aku jarang up entry. So trafik merudum komen pun seketul 2 je. Tapi aku tak kisah pun. Ok apa, yang penting ada jugak yang sudi melawat blog.

    Hanya tinggal 3 peket je lagi rumpai laut warna kuning/ gred AA. Cepat aku nak habiskan stok. 3 peket/300g aku kasi RM40 sekali postage. Siapa cepat dia dapat. Boleh contact aku 013-4291922/ najihahnurfarah@yahoo.com

11 comments:

  1. ouhhh..thankyou tips. rajin2 singgah blog saye pulak ! :)

    ReplyDelete
  2. klo kite x komen blog org, org pon malas komen kn kite. tol x yunk ? huhu

    ReplyDelete
  3. hihih...betul tu..thanks info best ni...
    sis tak join ga dah ke?? jengok je pun tak pe..hihih..
    http://mardiyanhani.blogspot.com/2013/03/first-giveaway-by-miz-rizhani.html

    ReplyDelete
  4. Dalam pada busy sempt juga update entry yg menarik camni ya :)

    ReplyDelete
  5. sangat betul :) tapi kadang2 kalau nak tulis semua entry yang memang gila best kebaboom memang susah la. tak selalu idea datang.hehe :)

    ReplyDelete
  6. saya pun tak ada banyak masa terluang. sibuk study je.

    ReplyDelete
  7. YUI PON DAH KURG MASA.. malam jelah masa berbw..huhu..

    takpelah.. ada yg sudi sggh alhamdulillah..takde takpe, nak wat cmne..hihi.

    ReplyDelete
  8. kadang2 blog kita ada silent readers,,dan ada jugak pembaca tegar..yg tegar tu selalu la komen..heheh..pe pun, yg penting jdi blogger yg sociable :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi