Thursday, September 20, 2012

TIPS : Hilangkan & Kurangkan Ulser

Assalammualaikum..

    Hai semua. Aku rasa nak demam sebab terlalu penat. Rehat pun tak cukup. Jangan collapse sudah. Okla kite cerita pasal ulser ni ye. Korang for sure pernah kene ulser kan. Kalau 1 ulser je tak pe, ni kalau ulser tu berkampung kat mulut kau tu tak ke rasa seksa sangat.

   Aku pun selalu jugak kene. Nak2 bila tergigit tu. Puh gila sakit weh. Aku pernah kene ulser kat lidah & tak boleh makan langsung sebab sakit. Pernah sampai menangis aku. Seksa sangat bila ada ulser. Sini aku share dengan korang ape yang aku buat kalau aku kene ulser.

  • letak garam
Aku biasa amik garam yang besar sikit tu then letak betul2 kat tengah ulser tu. Tapi sebelum tu stand by dulu lah depan kipas sebab memang pedih gila! Lepas letak garam tu rasa tak sakit dah.


  • makan sambal belacan
Sounds weird & nonsense kan tapi aku buat jugak. Lagi pedih tu lagi best. Makan sambal belacan, kau terus rasa nak menangis tapi lepas tu elok lah. hihi
  • banyakkan minum air masak
Ini memang sangat2 penting. Minum air masak banyak2. Sebab ulser ni kadang2 terjadi sebab kite kurang air masak. So mulut kite kering & banyak bakteria kat situ. Kalau boleh minum bergelen2 pun tak pe. Lagi bagus. 
  • elakkan dari main ulser dengan lidah
Paham tak? Kadang2 kite gatal2 nak rasa2 ulser tu dengan lidah. Jangan buat selalu ye sebab air liur kite ni asid. Nanti akan menyebabkan kesakitan & ulser tu lagi lama nak baik.
  • letak bonjela
Yang ni pun best tapi aku selalu fail kalau nak letak. Sakit tambah pedih nye. Tapi bonjela ni berkesan


   Ok puas hati tak? Tips2 aku bagi ni kalau rasa nak cube silekan. Kalau takut tak payah. Haha. Ok lah time to mandi bebeh. Tak senonoh kan. Bye!



p/s : tak payah nak jaga tepi kain orang kalau tepi kain sendiri terkoyak

23 comments:

  1. bonjela yg terbaik buat akk waktu ni.huhu

    ReplyDelete
  2. Sepanjang hidup rasaya ada la dua tiga kali je kena ulser, selalu biar dia okey sendiri je hhihi, btw info ni bagus nanti boleh dipraktikkan tak untuk diri sendiri untuk orang terdekat kan

    ReplyDelete
  3. Ada lagi 1. Orang cakap gigit sampai keluar darah. Lepas tue dia terus kecut. Ada bran tak?

    ReplyDelete
  4. lagi rela biarkan je baik sendiri dari letak garam. haha

    ReplyDelete
  5. jarang sangat-sangat kena ulser. nak kata selalu minum air masak pun tak jugak. mintak jauh la kan. takut pulak.

    ReplyDelete
  6. part nak letak garam kat ulser tu paling scary..hehe

    ReplyDelete
  7. ari 2 ltk garam smpai kuar air mate..haha..skit tue

    ReplyDelete
  8. mak prnah suruh minum air masak dlm senduk (klau org jawa pnggil centong)..katanya petua org dlu2..rsa mcm entah pape..tpi bila pkir balik, klau kna ulser die nk kte minum air masak byk sbnrnya..better air suam..
    selalu kna time last puasa dan trpaksa berpuasa tuk 1st day raya..dah 2 tahun kna..menangis woo..

    ReplyDelete
  9. tak sedap.
    paling sedap, kau makan eskem dalam kotak.
    aku try la. ubat paling sedap utk ulser! :P

    ReplyDelete
  10. thanks untuk info ni.. sebelum ni yang pasal main dengan lidah tu saya selalu buat.. rupanya makin menyebabkan lagi teruk.. thanks ye

    ReplyDelete
  11. bayangkan kalo esok ada presentation pastu mulut kena ulser pulak..tuhan je yg tahu..kalo yg senyap dalam blk kuliah tu tau da ade ulser :)

    ReplyDelete
  12. tapi yang pernah namee cuba...letak garam la. sangat berkesan ! hehe. najihah nak demam? take a good rest ok.

    ReplyDelete
  13. uhhh.......... terasa kepedihan tuh... awwww~

    ReplyDelete
  14. makan sambal belacan tu boleh dimasukkan dalam katagori makan masakan pedas kot :)

    eh eh kalau wish besday sempat lagi x?leh tuju lagu?huhu

    ReplyDelete
  15. fuhhh...pedihnya kalu letak garam tu...huhu...

    ReplyDelete
  16. selalu juga kena ulser ni~~
    just minum air masak banyak2 aje...
    pastu makan aje makanan pedas...

    tak pernah letak bonjela..hari tu tengok adik letak nampak macam pedih sangat~~ itu yang tak berani nak letak..

    ReplyDelete
  17. akk kalo ulser.minum je air banyak2,insyaAllah hilang.

    ReplyDelete
  18. Thanks for a great tips =)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi