Friday, September 14, 2012

Remaja & Buang Bayi

Assalammualaikum..

    Phew. Baru rasa dapat update entry. Eh betul ke tak ayat aku. This week was very very stress & tired for me. Rushing sana sini pegi meeting bagai. Petang balik kelas je mesti aku tertido sampai magrib. Pastu bangun mula terkebil2 pening.

    Hari tu wan ada cerita pasal kes buang bayi kat entry ni. Aku nak bagi pandangan sikit lah. Sebab aku pun remaja, kalau tengok sekelililing aku pun ada je yang macam ni cuma tak dihebahkan. Ape pendapat korang pasal isu ni? Salah siapa? Kes rogol, buang bayi semua tu. Yes mesti orang kata salah perempuan tu sendiri. Jarang orang tuding jari kat lelaki. Everytime was girl girl & girl.

     Perempuan zaman sekarang ni pun 1. Senang sangat nak percaya kata2 manis lelaki yang katanya "untuk u laut api pun i sanggup redah". Podah sedangkan tersepit pintu pun dah meraung. Cukup lah sekali aku termakan dengan kata2 manis lelaki pastu bila kene tinggal mula rasa diri ni bodoh sebab percaya. Time tu nak menyesal pon tak guna. Nasib baik Allah masih sayangkan aku, Dia cepat2 bagi petunjuk supaya aku terus tinggalkan sang jahanam tu.



    Everytime kat paper mana2 pun berita pasal buang bayi,jumpa bayi dalam tong,jamban & yang baru ni sumbat dalam mangkuk. Subhanallah kesian sangat2 makhluk yang tak berdosa tu. 2 dosa besar si perempuan dapat. 1 dosa berzina & 1 dosa membunuh. Ya Allah mintak dijauhkan perkara sebegitu.

    Sedikit sebanyak kita tak boleh nak salahkan seseiapa kalau benda2 macam ni terjadi. Ok kes 1 bila kes rogol. Salah siapa kalau kau sendiri yang pakai skirt nampak spender, baju halfmoon nampak bra semua. Salah siapa? Yes memang salah lelaki tu sebab rogol, tapi cuba putar balik masa. Ingat balik. Setidaknya kalau tak berpakaian terlalu seksi & menutup aurat, perkara sebegini boleh dieelakkan. Betul tak?

    Kite sebagai perempuan kena sentiasa berjaga2. Even nak pegi mana2 pun selalu lah berteman. Aku nak pegi kelas kat sini naik bas sorang2 pon aku cuak gila. Ade driver bas tu muka macam penyangak pon ada. Seram weh. Sini aku share dengan korang 1 ayat yang boleh kita amalkan sebagai pendinding diri :

   
    Aku rasa kesian sangat2 bila tengok baby kene buang tu. Sedih. Remaja, semua benda nak cuba. Semoga dosa mereka2 yang melakukan perbuatan itu akan diampunkan Allah. Aku kesian sebab dorang sesuka hati je nak buang. Padehal orang yang nak anak ni punyalah ramai. Bayangkan pasangan yang dah bertahun kawen tapi tak dikurniakan anak. Habisnya, mereka2 yang pendek akal ni sedap je main buang anak. Kejam pulak tu.

    Peringatan buat semua,buat diri aku juga, kalau nak pegi mana2 sebelum melangkah keluar bacalah apa2 ayat Al-Quran sebagai keselamatan diri. Mohon supaya Allah melindungi kita setiap masa. Aku selalu amalkan ayat Qursi yang mana mengandungi 1001 kelebihan bila kita amalkan. Bukan apa,sekarang ni macam2 boleh berlaku tak kira kat mana2, siapa pun. Selagi kita boleh amalkan apa2 cara yang boleh dijadikan pelindung diri,amalkan. Tapi bukan yang khurafat!

    Lagi 1, tolong tolong tolong berhati2 dengan sweet talker. I mean lelaki ya. Jangan mudah percaya dengan orang yang hanya kita kenal tak sampai pun seminggu unless kalau ade kawan kau kenal dia ke. Bahaya.

    Jangan amalkan konsep "belum cuba belum tahu" dalam kehidupan sosial kita ya. Nanti menyesal tak sudah. Kalau nak try dalam pelajaran tak pe. Semoga kita semua dilindungi oleh Allah & bagi wanita kalau boleh seeloknya berpakaian lah tutup walaupun dah biasa open at least biarlah tutup bahagian itu & itu. Aku nak nasihat orang pun aku pun bukan perfect sangat tapi cuba untuk berubah. Ok lah bye!

18 comments:

  1. sedih sangat kan tengok bayi bayi tu...betapa sucinya baby tu....tapi dibuang macam tu saje..

    ReplyDelete
  2. dunia dunia. hurmm tulaaa. prcaya sgt dkt lelaki kan. mohon dijauhkan dri sgala malapetaka. aminnn

    ReplyDelete
  3. manusia yg xde prasaan je buat camtu,,
    xberperikemanusiaan bt0l la,,suke2 je nak buang bayi,,org len punyer la lame nak tggu dapat anak, dorang senang lenang je nak buang. apa nak jadi la

    ReplyDelete
  4. tak tau diorang otak letak kat mana

    ReplyDelete
  5. Tak tahulah mana sifat manusianya. Dua-dua dah hilang sifat manusia, baik lelaki mahupun pompuan bab buang anak ni.

    ReplyDelete
  6. tak sanggup tgk gambar baby yg kena buang

    dunia skrg
    ape yg mmpu kite harap

    mintak jauh dr jd bnda mcm ni

    ReplyDelete
  7. ish jihah sedih la tengok gambar2 tu :( emmm, kenapa lah buang bayi tu. esok bila time dah kahwin, Allah taknak bagi anak terus kat them baru tau. bercinta takyah la sampai romen2. apa la. lepas tu dah mengandung buang pulak anak.:(

    ReplyDelete
  8. lagi satu.. remaja sekarang ni pegangan agama sangat2 cetek.. sampaikan macam dah tak boleh fikir mana satu baik mana satu buruk...

    ReplyDelete
  9. kesian betul.. byk dosa mereka semoga mereka bertaubat

    Betul tu, ramai psngan yg teringinkan anak tapi tiada rezeki utk mendapat anak.. mereka pula diberikan anak tapi dibunuhnya T.T

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi