Friday, August 10, 2012

Tips Memasak @ Masakan

Assalammualaikum..

    Bapak awal aku update entry nyah. Sempena aku 2 sem belajar masak ni & aku tak pandai pun masak aku nak share serba sedikit ilmu yang boleh guna pakai dalam masakan ni dengan korang. Korang tahu, there s a lot of things that i did not even know in cooking. Bila 1st time masak aku cakap memang jahanam dapur tu ak kerjakan. Aku ingat lagi mase 1st time aku guna dapur kat UPM tu habis hangus garlic aku & pan aku terbakar. How worse am i.

   Dalam memasak ni act ade rules. Even rules die simple as that tapi membantu sangat dalam masakan. Ape die? Jom sini aku share.

  • dapatkan telur rebus yang cantik texture
Yang ni selalu sangat aku pakai bila nak rebus telur. Masa nak rebus telur tu, korang campurkan cuka & garam dalam air rebus tu sebelum nak rebus telur. Dan elakkan telur daripada tak pecah. Ni nak kasi dapat texture telur yang sangat cantik. Oh final masak ri tu aku dapat pujian Papa Joe & Chef Kadir nyah. Haha

Tak caya pegi buat perbezaan.Telur yang tak letak cuka garam & letak benda tu. Aku selalu ebus telur then letak pepper atas telur tu & makan. Yummy!
  • kekalkan khasiat sayuran 
Masa nak blanch tu letak minyak & sedikit garam. Tujuan untuk kekalkan khasiat sayuran tu kalau tak silap aku lah. Blach tu dalam kampungnye name celur ye anak2. Opss! Tapi jangan over blanch sayur tau, kalau tak nanti lecur. Hilang vitamin


  • untuk kesihatan
Sebaik baiknya gunalah minyak zaitun @ olive oil. Mase aku masak kat dapur tu all the time depan mate aku hanye olive oil je tak de minyak lain. Olive oil minyak sayuran yang kaya dengan omega. Minyak sayuran jugak lagi bagus daripada minyak lain. Nak tau beza minyak sayuran & minyak lain ni senang je, tengok warna minyak die. Kalau minyak sayuran kaler minyak die cair. Kalau minyak yang berasaskan lemak haiwan kaler die more pekat.

Korang jangan pikir tu minyak haiwan ye. Act made from animal fat. Makanya sebelum membeli baca dulu kandungan minyak tu ye. Jangan main sebat je. Dan ada sesetengah minyak yang hanya 2 kali guna je tak boleh lebih kalau tak boleh mudaratkan kesihatan. Be careful on that!
  • rasa dahulu masakan
Sebelum nak hidang kat orang, always do taste your food first. Lecturer aku selalu sangat bising kat aku dengan kawan "always taste your food first or else we gonna die". Paham tak? Kau jangan kasi orang naik darah tinggi letak garam banyak sangat & jangan sampai orang rase nak potong kaki sebab manis sangat. Balance ok
  • elakkan bawang putih melekat kat pisau
Mase nak chop @ cincang tu letak sedikit garam kat bawang putih tu. Jangan banyak sangat! Lepas tu chop sampai halus. Aku dah try & it works.
  • meringue tak split
Tau tak meringue tu ape? Campuran gula & telur putih. Bagi yang tak pandai sebut tu sebut la ala2 "mereng". Bukan mereng yang gila tu ye. Biase orang tak reti nak fold kan meringue ni bila kacau. Act ada teknik nya sebenarnya. Die kene kau pusing dalam bulatan & tak boleh terlalu gelojoh. Kalau nak tau macam mane & lebih paham pegi tengok kat u tube
  • stop process blanching
Once kita blanch apa2 sayur pun, always letak dalam air sejuk @ ais. Proses ni untuk stopkan proses blanching tu dari terus on je. Nanti sayur jadi tak sedap
  • uji tahap masak daging
Sape yang tahu bila nak masak daging ni especially daging lembu ada teknik dia nak tau tahap masak dia. Tahap masak dia ada :
  1. rare
  2. medium rare
  3. medium
  4. medium well
  5. welldone

Bawah ni aku sertakan cara chef & lecturer aku ajar macam mana nak test doneness of meat yang korang nak


Mostly orang pakai untuk masak steak. Final sem 3 aku penah masak daging ni tapi mentah! 
  • goreng tauhu tak melekat
Tabur garam kat permukaan tauhu
  • elakkan cross contamination
Seeloknya pakai chopping board yang khas untuk specific jenis makanan. Ade 3 kaler kalau tak silap aku untuk chopping board ni. Dulu aku pernah kene sound sebab still tak hafal warna chopping board tu untuk jenis makanan ape.

biru- seafood, putih- poultry, hijau- sayuran & buah
  • elakkan lebam pada buah
Rendam dengan perahan lemon. 
  • best seasoning
Season diakhir masakan. Just use pepper & salt dah sedap. 2 bahan ni je yang aku pakai kasi sedap mase belajar dulu

    Sementara aku ingat, ni jelah tips yang aku share. Kalau nak tau lagi banyak pegi google sendiri. Aku share berdasarkan pengalaman aku sendiri yang jahanamkan dapur tu. Haha. Btw dulu sebelum aku start memasak ni aku sangat2 benci nak memasak. Then once aku dah belajar semua benda, aku mula minat memasak. Siyesly aku cakap, tak de perasaan menyesal dah bila aku amik kos ni. Aku teruskan untuk aku terus dapat pengetahuan. Perlu ingat, rezeki datang dari Allah, bukan manusia. Yang penting pengalaman. 

    Aku bukanlah pandai masak pon. Even kawan2 aku pun menyaksikan betapa gelabah nye aku bila memasak. Kena sound tu tak payah cakap lah. Tapi tu semua the best moment i ever had. Bagi korang wahai anak dara yang still pikir "alah awal lagi nak belajar masak" act that was too late. To be honest baru sekarang aku paham kenapa mak aku selalu teriak "ko ni angah, nama je perempuan tapi tak pandai masak lari laki kau nanti". Got it? Think it.


    Sekarang ni senang je nak belajar masak.At least dapat masak yang simple pun jadilah. Ape susah, bukak lappy online terus goggle resepi. Complete dengan step lagi siap gambar. Kan senang. Aku sekarang ni pantang tengok buku resepi, rancangan masakan mesti aku akan stick. Nampak tak perubahan disitu. Yang penting niat. Memasak dengan hati yang ikhlas tau, kalau tak tak sedap. Ok tata happy cooking. Salam Jumaat & Salam ramadhan yang ke 21.

p/s : tahniah Pandalela got gangsa. Yey!!! 

12 comments:

  1. once dh pndai memasak, mst rse nk msk skmo. umi sy pon sllu bsing bile lah nk pndi msk, sy pon ckp, mls nk tnjuk skill. knon! pdahal mls. hahaha

    btw, nice sharing. ooo bru ku tahuuuuu. hehehe :)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum najihah...menarik tips2 yg diberikan ini best...:)

    ReplyDelete
  3. good tips dear

    tak penah tau pnnn tauuu

    ReplyDelete
  4. bgusnya tips2 nih..thanks ek..byk yg xpnah tau nih..ley ar cube nti..hehe

    ReplyDelete
  5. bagus la dik..akak suke!!! mekaseh ye..

    ReplyDelete
  6. mak aih complete ngan olive oil bagai ni cikgu.tak pernah cuba tapi selalu je tengok rancangan masakan org putih guna minyak zaitun ni :)

    ReplyDelete
  7. untung kalau pandai masak ni..
    tak kebulur...dan tak menyusahkan orang..hehehe

    ReplyDelete
  8. info yg baik tuk n famili..tq 4 u sharing syggg

    ReplyDelete
  9. wah..nice nice..salu men masak je..weee

    ReplyDelete
  10. culinary jugak ye? i found tht ur post are very helpful. share lg byk2 ye?

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi