Hai semua! Orang dah habis raya aku post resepi lagi. Tak pelah. Nanti bile2 boleh buat lagi kan. Ni resepi mak teh aku turun temurun. Kalau kakak aku ke sedare aku buat tak sesedap mak teh aku buat. Haha. Meh cube. Tiap2 tahun buat
Bahan2
- 1 botol madu
- 1/2 buttercup (lebih sikit)
- 2 gula melaka
- 1 tin susu cair ( aku biasa guna fresh milk yg botol kecik tu)
- 2 kotak besar cornflakes
- cup kertas
- badam hiris
- ceri hijau merah (optional)
Cara
- Cairkan butter.
- Panaskan susu cair dalam periuk.
- Masukkan madu 1 botol tu. Kacau sebati
- Masukkan gula melaka yang dah ditumbuk @ dipatahkan. Kacau sampai gula hancur.
- Teruskan kacau sampai pekat. Jangan stop kacau ye nanti berketul2
- Bila sejuk masukkan cornflakes (hancurkan sedikit) & gaul rata. Pastikan semua cornflakes kene madu tu.
- Masukkan hirisan ceri hijau & merah. Masukkan badam jugak
- Letak dalam cup kertas.
- Bakar pada suhu 170 selama 15 minit.
- Siap!
tahun ni x buat pulak cornflakes madu. selalunye raye mesti buat. hee
ReplyDeleteakk just madu, bttrcup n cornflake.. hiasan..sudah..hihi.. t nak try buh susu lak lah.
ReplyDeletethn ni tak buat pun kuih...
ReplyDeletesedapke conflakes madu ni?xpena makan =.=
ReplyDeletehai najihah ! cik ana dgn akak ipar
ReplyDeletepon tiap tahun mesti buat conflake
madu nih.. pastu plak tahun ni kami
buat conflake madu + choc plak.. hehe
slm syawal,
cik ana
bgs
ReplyDeletesharing is caring
hehe
sbb lps raya la org cr kuih raya
ye dok
Masa raya tahun ni bolehlah try ni. Terima kasih berkongsi resepi ni.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!