Monday, August 27, 2012

RESEPI- Cornflakes Madu Berbadam

Assalammualaikum..

    Hai semua! Orang dah habis raya aku post resepi lagi. Tak pelah. Nanti bile2 boleh buat lagi kan. Ni resepi mak teh aku turun temurun. Kalau kakak aku ke sedare aku buat tak sesedap mak teh aku buat. Haha. Meh cube. Tiap2 tahun buat


Bahan2

  • 1 botol madu
  • 1/2 buttercup (lebih sikit)
  • 2 gula melaka
  • 1 tin susu cair ( aku biasa guna fresh milk yg botol kecik tu)
  • 2 kotak besar cornflakes 
  • cup kertas
  • badam hiris
  • ceri hijau merah (optional)
Cara
  1. Cairkan butter. 
  2. Panaskan susu cair dalam periuk. 
  3. Masukkan madu 1 botol tu. Kacau sebati
  4. Masukkan gula melaka yang dah ditumbuk @ dipatahkan. Kacau sampai gula hancur.
  5. Teruskan kacau sampai pekat. Jangan stop kacau ye nanti berketul2
  6. Bila sejuk masukkan cornflakes (hancurkan sedikit) & gaul rata. Pastikan semua cornflakes kene madu tu. 
  7. Masukkan hirisan ceri hijau & merah. Masukkan badam jugak
  8. Letak dalam cup kertas.
  9. Bakar pada suhu 170 selama 15 minit. 
  10. Siap!

7 comments:

  1. tahun ni x buat pulak cornflakes madu. selalunye raye mesti buat. hee

    ReplyDelete
  2. akk just madu, bttrcup n cornflake.. hiasan..sudah..hihi.. t nak try buh susu lak lah.

    ReplyDelete
  3. sedapke conflakes madu ni?xpena makan =.=

    ReplyDelete
  4. hai najihah ! cik ana dgn akak ipar
    pon tiap tahun mesti buat conflake
    madu nih.. pastu plak tahun ni kami
    buat conflake madu + choc plak.. hehe






    slm syawal,
    cik ana

    ReplyDelete
  5. bgs
    sharing is caring
    hehe
    sbb lps raya la org cr kuih raya
    ye dok

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi