Wednesday, August 29, 2012

Cinta Alam Maya

Assalammualaikum..

    Hai. Rase terpanggil pulak nak cerita pasal topik ni. Pernah bercinta melalui perkenalan alam maya? Tak kira lah melalaui fb ke twitter ke blog ke instagram ke ape2 lah. Kalau pernah boleh bagi ulasan kat entry aku ni. Aku tak pernah & tak berani nak pertaruhkan cinta melalui alam maya nil. Kenapa?


    Start dari add2 follow2 then kenal2. Bagi aku perkenalan dalam alam maya ni memberikan 1001 risiko. Sebab ape?

  • tak kenal pun siapa orang tu in the real life
  • senang nak kena tipu
  • hati orang. Who knows
     Ade 2 persepektif cinta alam maya ni. Sama ada kebaikan & keburukan. Aku tak nak deny lah kate cinte alam maya ni sampah semuanya. Sebab ramai jugak yang aku kenal kawan2 aku kapel, kawen dengan pasangan die melalui perkenalan alam maya ni. Semuanye terpulang pada pendapat individu. 

     Dari segi keburukan mungkin kau akan ditipu hidup2. Yelah tak kenal pun mane tau die pakai gambar orang lain ke letak kat fb die twitter die bagai. Rambut je same hitam tapi hati lain2. Banyak jugak kes2 ditipu ni kan. Jadi nye sendiri mau ingat. Nak bercinta berkenalan boleh tapi jangan letakkan 100% kepercayaan anda kepada mereka yang anda tak kenal.Jangan asal tengok mamat/minah hensem cantik je kau terus meraban nak berkenalan. Selidik la dulu katar belakang baru lah kasi no fon tu. Jangan pulak "eh aku dah jatuh cinta pandang ke 3, kasi no fon lah senang nak contact". Silap hari bulan die jaja no kau.

     Lain pulak dari segi baiknye. Mungkin orang yang nak kenal kite tu ikhlas nak berkawan nak serius dengan kite. Bila kawan dah lama baru decide nak jumpa face to face. Tapi make sure orang yang anda kenal melalui alam maya tu adalah orang yang same bile korang jumpe betul2 tu tau. Kang naye. Kalau betul2 percaya, die baik semua tu decidelah untuk step yang seterusnya. Lain orang lain ragam die. Serahkan semua nya pada Allah swt.


     Bagi pendapat aku,kalau boleh dielakkan seboleh nye dielakkan bercinta melalui alam maya ni. Bukan apa, kita tak tau hati orang, kita tak tau budi die semua. Bagi aku ape2 pun keselamatan tu penting. Opss! jangan pulak kondem aku kata aku banned orang yang bercinta melalui alam maya ni. Read this first then u judge it.

     Sebut pasal jodoh kita sendiri tak boleh deny. Kalau dah jodoh, dengan mamat paling kau benci pun jadi. So, sentiasa bersedia. Ape2 pun kalau berkaitan cinta & internet ni kene selalu berhati2. Jangan percaya sangat jangan suka menuduh sangat. Ok sayang2. Berpada2 bila percayakan orang tu. 
     
p/s : kenal kesayangan melalui kawan baik. Selamatkah?

16 comments:

  1. cinta alam maya ni byk buruk sbnrnya.. kena la pandai jg diri, tu je..









    psst, bila nk kenalkan?

    ReplyDelete
  2. kena berhati2...supaya ndak menangis kemudian hari

    ReplyDelete
  3. akk kenal ngn dia dari myspace.. akk mmg sykwsgka, tp alhmdulillah, dia jujur nak kenal =)

    tp itula, lain org lain risikonya kan.. kira nasb dri sndiri n pndai jg dri..

    ReplyDelete
  4. dah namanya jodoh, kalau jumpa kat alam maya sekali pon, akan kekal. insyaallah. :)

    ReplyDelete
  5. hati2 kalau nk bercinta ala2 maya ni !

    ReplyDelete
  6. apa pun cara nak bercinta kena selalu tanya DIA ok tak? yg penting hubungan tu dirahmati

    ReplyDelete
  7. ada yg niat baik tu,ok lah..ada sesetgh org nk permainkan je..kena extra careful lah :)

    ReplyDelete
  8. cinta alam maya?? emm banyak yg tak ok dari yang ok..yg jumpa dpn muka pun kita tertipu ini kan plak xnampak btg hidung langsung..tapi terpulang laa lain org lain pendapatnye yer dak!!

    ReplyDelete
  9. pernah terlibat dlm situasi nie..tapi berani kapel ngan dia pun sbb dia kawan baek kepada kawn baek akak...eh?paham x..

    hehe..so tau la dia memang wujud..memang kenal kat fb je...pastu texting n call je sepanjng kapel...

    dia adalah baek la so far masa kapel...

    tapi kitorg pts...

    sebab akak rasa belum ready to have any commitment...sampai sekarang masih berkwan baek..dan langsung tak pernah jumpa...

    tapi xtau la kalau satu ari nanti terjodoh ke kan....hehhe...

    doa yang terbaek je

    ReplyDelete
  10. mmg byk kbaikan n kburukan. yg pntg kte kne hati2. jgn trlalu prcaya. sy pon skrg cinta alam maya. haha opsss ~ tp xtau laa. mseh ragu2 jgk. since nmpak dye btul2 ikhlas n jumpe family sume, hope kekal la. Insyaallah. tp tu sume Allah punya ktentuan :)))

    ReplyDelete
  11. teringat zaman2 mirc dulu
    sy slalu buat blind date kekeke

    tapi janji pakai baju kaler lain, masa jumpa pakai kaler lain hahaha
    test market la katakan XD

    ReplyDelete
  12. cinta kat dunia maya ne ada batas..gambar orang dalam pesbuk ngan gambar dalam dunia sebenar mungkin berlainan..mungkin ade mengaku masih single bila jumpa tengok2 dah jadi mak bapak orang..hahah..tapi kalo betul2 jodoh dari dunia maya alhamdulillah.

    ReplyDelete
  13. banyak pro n kontranya..kenal dulu hati budi baru boleh teruskan hubungan.. kalau niat berkawan tu baik.. InsyaAllah baik.

    ReplyDelete
  14. cnta alam maya jadi tak buruk if org tu membe kepada membe ke kann. jangan lah tetibe unknown mana hala karang tak pasal pulak jd mende lain.

    ReplyDelete
  15. hmm namee pun risau tengok orang yg terlalu obsessed dgn cinta maya ni. hmm. terlalu percaya..bahaya tuuu.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi