Monday, August 13, 2012

Budaya Rakyat Malaysia

Assalammualaikum..

    Kelmarin aku pegi menyibukkan diri kat Jalan Tar & Chow Kit. MasyaAllah hanye tuhan yang tau macam mana suasana kat sana. 5 tahun dulu aku pegi tak delah sesah nak mampus macam tu. Oh rakyat malaysia semakin bertambah. Lupa. Bila dah keliling ramai orang jadinye banyak lah ragam. Ada 1 insiden yang aku rasakan emang sadis betul lah. Jom aku cite


Situasi 1 :

    Dalam pukul 5.30 aku dah book meja untuk berbuka kat kedai sebelah Mydin tu. Then adelah family2 yang lain. Ada 1 meja belakang aku ni dah book then ade 1 family datang nak duduk then mak cik kedai tu elok2 cakap " meja ni dah ada orang book, sayang". Then ade sorang minah ni tunjuk taring blah gitu je macam protes. Dah la langgar aku tak mintak maaf. Damn u sister. Kalau ikutkan aku yang tengah lapar & penat mase tu, aku nak je sengkang tak pun sindol badan die yang bajet montok tu biar tercium lantai tu. Tapi nasib baik ade sisa sabar.

Situasi 2 :

    Dah nak berbuka sangat2 dalam pukul 7.00 macam tu ade lah 1 family ni duduk kat meja sebelah aku. Setahu aku die datang dulu dari aku. Then tak lama lepas tu datang lagi 1 family cakap "ni meja saya ni dah lama dah booking. Tadi pegi jalan2 dulu". Dah pulak makanan dah terhidang kat situ. Sudah terhidang! Dan dah ramai sangat2 orang kat tepi2 tu meja dah tak de. Family yang lain tu pun terus angkat lauk pauk dorang terus blah bila cakap sory. Yang aku rasa kesian nye, mak cik tu sakit lutut. Kesian dia kena bawak pinggan macam merempat nak cari tempat berbuka. Kesian sangat! Aku tengok dorang berbuka tepi jalan tu dengan pinggan2 semua.

    Anak2 beliau pun dengan pasrah cari tempat berbuka. Yang family lagi 1 tu tak bising sebab tau bukan salah family tu. Yang kurang beradab sikit si anak family tu. Siap cakap " dah la amik tempat orang". Nasib baik si bapak sound anak tu.  Bagi aku yang paling salah kat sini owner kedai tu. Pantang ade customer masuk boleh pulak kau mintak oder. Dah tau2 orang dah book meja. tu. Bengong sungguh.

     ***************************************************************

     Korang nampak tak disitu? Aku simplekan kat sini. Orang malaysia ni kalau nak dispesifikan lagi orang melayu, nak tengok perangai buruk tu senang je. Kau pegi lah kat tempat2 orang ramai macam kat sini. Bersepah. Perangai macam2. 
  • tak pandai nak cakap elok2. Tegur kasar2
  • tak de budi bahasa dengan orang tua
  • peniaga yang tamak & kedekut
  • banyak lagi

     Even kadang2 aku sendiri rasa malu dengan kaum sendiri. Yelah kaum lain tu lantak lah. Ni bila kaum sendiri yang berperangai buruk macam tu rasa nak maki jugak. Aku ok je kalau tengah2 bersesak tu langgar aku, pijak seliper aku then kata "sory". Tapi kalau dah pijak seliper aku sampai nak tercium bontot tak kate ape2, tu memang dasar nak kena maki lah. 

     Kat kolej ke kat tempat keje ke korang sure akan alami & tengok benda yang sama kan. Sampai kan 1 tahap aku rasa meluat dengan kaum sendiri. Tapi tulah kena bersabar & hanye mohon Allah pelihara orang tu.Di saat ini Ya Allah kesabaran tu sangat2 penting. Kalau tak memang dah berperang

     Duduk kat malaysia ni senang je. Mane2 pun kau duduk, kau pegi pegang 1 prinsip ni "respect others first if u want others respect u as well". Kalau kita buat perangai macam haram jadinye memang haram lah orang pun nak respect kite kan. Lagi 1, bila budaya2 macam ni orang kaum lain tengok, kau tak rasa malu ke? Cuba selitkan sikit rasa malu tu kat muka kau ye. Sendiri mau ingat lah. Jangan meludah kat orang lain, nanti ludah tu terpalit kat muka sendiri. Sekian

Budi bahasa budaya kita
p/s : ye, memang aku marah sebab niat aku nak cari tudung tapi 1 ape pun tak dapat sebab kan perkara2 ini. 
     

20 comments:

  1. truk nye la kn adab org kite....hurm....

    ReplyDelete
  2. sedih pasal lamcik sakit lutut tu..

    tu pasal eka kalau nak buka kat luar,tengok dulu keadaan camne..

    kalau tak,camnilah jadinya..
    yq owner tu salah jugak..

    haishh

    ReplyDelete
  3. alorrr, kesian makcik tu.. dia pasrah je.. owner kedai mmg slh.. haihh

    ReplyDelete
  4. hurmmm sbb tu x suke pegi tmpt org rmi2 nih. mcm2 peel laa. kdg2 hbs pahala pose duk maki org jer. huhuhu

    slmt hari rye ;)

    ReplyDelete
  5. teruk betul la perangai, kata jer egara yang penuh budi bahasa tapi sebenarnya tidak

    ReplyDelete
  6. Salam Ramadhan dari awieomar.blogspot. baru follow sini. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Follow blog "Awie Omar" (bagi yang belum, harap sudi follow ) dan komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Ganjaran wang tunai akan diberikan kepada johan.

    ReplyDelete
  7. Urm, setuju setuju. Bahasa menunjukkan budaya bangsa. Tak patut betul.. Kalau kita, dah lesing sekali.

    ReplyDelete
  8. kesian makcik tu..hurmm..orang ni pun, tegur la baik-baik..kenapa lah nak sound sesuka hati je..mana entah pergi adab tu..

    ReplyDelete
  9. haishh..bulan pose ni kan, mcm2 ragam org kan... yela, tahu la lapar, tak sabar nak bukak pose..kok ye pun, boleh kan kalu ckp2 leklok kan kan kan kan... kata budi bahasa budaya kita kan..

    ReplyDelete
  10. betul2..
    bnyk lg kalau nak tgk....
    bukan setakat melayu, cina ke india..
    nak tgk lg cuba naik kenderaan awam..
    mcm2 boleh nmpk...

    ReplyDelete
  11. cobaan mmg banyak di bulan ramadan ni...

    ReplyDelete
  12. Ish,kalau fira la ,dah lama marah.
    memang budi bahasa makin kurang dalam masyarakat melayu sekarang.Sadis:(

    ReplyDelete
  13. fara.. betul.. mmg betul.. kenkadang mmg meluat dgn kaum sendiri..

    baru2 ni.. kalau dah 5 setgh.. time shera balik kerja tau.. then satu india sound.. "Eh.. Pergi berambus.."

    So.. Macam touching, shera balas "amboi bahasa.."

    Lepas tu ade akak2 kat situ cakap.. yang ajar india tu pun makcik yg boleh dikatakan umo 42 tahun.. Orang tua tau.. Asal org habis waktu kerja suruh berambus.."

    Shera mampu geleng kpla jek..

    -_-"

    ReplyDelete
  14. ermm. sedih melihat bangsa sendiri.

    ReplyDelete
  15. mcm2 jenis perangai yg kita dpt tgk bila pergi tempat awam ni...yg ok tu takpe la..yg kurang ok tu rasa mcm nak...errr..

    ReplyDelete
  16. kesian makcik tu, tukang kedai tu la tamak ambik pelanggan tapi tak fikir..
    adoi!!

    ReplyDelete
  17. Owner kedai tu lah yang salah.. Tamak haloba..

    ReplyDelete
  18. diorang ingat diorang cool agaknyakalau buat perangai macam tu. tapi manusia lain2, pelik2 pun ada. kalau dalam train pun macam2... :/

    http://nameeroslan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi