Monday, May 28, 2012

Secebis kenangan - Kelas Memasak Dr. Shahrim

Assalammualaikum

   Hai semua. Aku rasa rindu plak kat blog ni sebab macam dah terabai dah. Yelah dah minggu2 akhir ni bz sangat dengan semua bende. Aku nak cite pasal pengalaman aku memasak sem ni. Kalau dulu aku ade share dengan korang dalam entry ni. & ini

   Untuk sem ni lagi hebat & menguji kesabaran aku. Sebab:

  • kene masak dalam kuantiti yang banyak! up to 75-120 pax
  • kene jual & tarik orang supaya datang
  • kene maki
  • serve orang!
    Semua bende kat atas tak penah langsung aku terpikir aku akan buat dalam hidup aku. tapi bile dah habis subjek ni aku rase seronok & sedih pulak. Sebab semua tu pengalaman aku yang sangat2 berharga. Lepas ni tah dapat lagi ke tak. Aku yang tak penah2 buat sorbet ala2 aiskrim tu pon dah pandai buat. Ok bangge diri kejap. haha.

    Lecturer aku Dr Shahrim. Selebriti gitu. Baru2 ni dapat anugerah. Ok jom aku sjare dnegan korang gamba2 aku sepanjang aku amik subjek sem ni

klasmate yang bes

bz nye kat kitchen


time aku jadi host untuk itali

tu la dr shahrim & madam farah

group final aku. Thanks korang!

aku dengan masakan group aku. Macam budak2

chef jo datang rase & komen masakan

   Untuk subjek ni kitorang kene masak masakan ikut tema die contohnye Itali, Thailand, Spanish, Greek & Bugis. Kitorang jugak tukar2 department dari service ke kitchen. Dalam department tu jugak kitorang rotate job masing2. Yang aku dah penah rase jadi assistant manager, host, jaga deli & macam2 lagi.

   Dlu kitorang penah kene tibai dengan Dr Shahrim ni sebab ape tah. Memang teruk tapi apekan daye sabar jelah. Nak nangis nampak sangat cengengnye.




dr shahrim macam retis tengah sign buku die
   Oklah tu. Last but not least.



   Paling aku tak boleh blah bile ade dikalangan group member tu yang langsung tak de perasaan bertanggungjawab. Geram je. Dari sini baru tau perangai sorang2 manusia. Time aku final minggu lepas die tak bagi bawak resepi langsung kecuali dessert. Then die suruh bawak 1 bahan special. Bahan yang kitorang akan dapat di rahsiakan. Ha kan ke macam masterchef tu.
 
   Ape yang aku dapat time tu adelah salmon. Bersyukur gila! Mahal woo salmon. Then baru kitorang decide nak buat ape dengan bahan2 tu.
  • appetizer : deviled egg
  • main course : pan seared salmon, potato gratin, mixed vegetables with salsa sauce
  • dessert : triffle fruitti
   Pengajaran : enjoy your works & it will worth with u 1 day

16 comments:

  1. bestnya..mcm chef btl²..


    comel pict last tu.. besfwen kannn

    ReplyDelete
  2. happening gile korang ni !! best !!

    ReplyDelete
  3. beruntung la ..bguna sgt ilmu masak tu :)

    ReplyDelete
  4. beruntung la ..bguna sgt ilmu masak tu :)

    ReplyDelete
  5. Cantiknya outfit jadi hos tu :)

    ReplyDelete
  6. wah bestnya!. dan yang penting mesti dapat makan makanan yang sedap selalu kan???.

    ReplyDelete
  7. salmon.
    sedapnya.

    najihah ambik course apa?.
    kulinary ke orang panggil ni?.

    maaf, wan tak tahu.

    ReplyDelete
  8. dah mcm masterchef dah nie.... memasak mmg menyeronokkan ..leh hilang tension

    ReplyDelete
  9. ehh awak bljar kulinari laaa..kita sukaaa!!

    leh ke amik parti time weekends je ye join kelas ni???? leh email kita x qaseh_zamia@yahoo.com


    nak cont belajar jugak dalam bidang masakan...suka suka suka... ;)

    ReplyDelete
  10. akk nk suh adik akk amik kos ni lah.heee.hmm sabtu ni ada baby expo kat pwtc dik.heee.

    ReplyDelete
  11. nnti aku jumpa ko leh la masakkan untuk aku..hehe

    ReplyDelete
  12. waahhh...syoknye msak2.... nk jugak rase..heee

    ReplyDelete
  13. wahh, untunglah pandai masak dish yang sedap sedap. hehe. :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi