Hai semua. Aku rasa rindu plak kat blog ni sebab macam dah terabai dah. Yelah dah minggu2 akhir ni bz sangat dengan semua bende. Aku nak cite pasal pengalaman aku memasak sem ni. Kalau dulu aku ade share dengan korang dalam entry ni. & ini
Untuk sem ni lagi hebat & menguji kesabaran aku. Sebab:
- kene masak dalam kuantiti yang banyak! up to 75-120 pax
- kene jual & tarik orang supaya datang
- kene maki
- serve orang!
Semua bende kat atas tak penah langsung aku terpikir aku akan buat dalam hidup aku. tapi bile dah habis subjek ni aku rase seronok & sedih pulak. Sebab semua tu pengalaman aku yang sangat2 berharga. Lepas ni tah dapat lagi ke tak. Aku yang tak penah2 buat sorbet ala2 aiskrim tu pon dah pandai buat. Ok bangge diri kejap. haha.
Lecturer aku Dr Shahrim. Selebriti gitu. Baru2 ni dapat anugerah. Ok jom aku sjare dnegan korang gamba2 aku sepanjang aku amik subjek sem ni
klasmate yang bes |
bz nye kat kitchen |
time aku jadi host untuk itali |
tu la dr shahrim & madam farah |
group final aku. Thanks korang! |
aku dengan masakan group aku. Macam budak2 |
chef jo datang rase & komen masakan |
Untuk subjek ni kitorang kene masak masakan ikut tema die contohnye Itali, Thailand, Spanish, Greek & Bugis. Kitorang jugak tukar2 department dari service ke kitchen. Dalam department tu jugak kitorang rotate job masing2. Yang aku dah penah rase jadi assistant manager, host, jaga deli & macam2 lagi.
Dlu kitorang penah kene tibai dengan Dr Shahrim ni sebab ape tah. Memang teruk tapi apekan daye sabar jelah. Nak nangis nampak sangat cengengnye.
dr shahrim macam retis tengah sign buku die |
Paling aku tak boleh blah bile ade dikalangan group member tu yang langsung tak de perasaan bertanggungjawab. Geram je. Dari sini baru tau perangai sorang2 manusia. Time aku final minggu lepas die tak bagi bawak resepi langsung kecuali dessert. Then die suruh bawak 1 bahan special. Bahan yang kitorang akan dapat di rahsiakan. Ha kan ke macam masterchef tu.
Ape yang aku dapat time tu adelah salmon. Bersyukur gila! Mahal woo salmon. Then baru kitorang decide nak buat ape dengan bahan2 tu.
- appetizer : deviled egg
- main course : pan seared salmon, potato gratin, mixed vegetables with salsa sauce
- dessert : triffle fruitti
Pengajaran : enjoy your works & it will worth with u 1 day
nak rasa jugaaaaakk
ReplyDeletebestnya..mcm chef btl²..
ReplyDeletecomel pict last tu.. besfwen kannn
yg pntg tetap besh kan dear..
ReplyDeletehappening gile korang ni !! best !!
ReplyDeleteberuntung la ..bguna sgt ilmu masak tu :)
ReplyDeleteberuntung la ..bguna sgt ilmu masak tu :)
ReplyDeleteCantiknya outfit jadi hos tu :)
ReplyDeletewah bestnya!. dan yang penting mesti dapat makan makanan yang sedap selalu kan???.
ReplyDeletesalmon.
ReplyDeletesedapnya.
najihah ambik course apa?.
kulinary ke orang panggil ni?.
maaf, wan tak tahu.
dah mcm masterchef dah nie.... memasak mmg menyeronokkan ..leh hilang tension
ReplyDeletelelaki dua org je eh?
ReplyDeleteheee
ehh awak bljar kulinari laaa..kita sukaaa!!
ReplyDeleteleh ke amik parti time weekends je ye join kelas ni???? leh email kita x qaseh_zamia@yahoo.com
nak cont belajar jugak dalam bidang masakan...suka suka suka... ;)
akk nk suh adik akk amik kos ni lah.heee.hmm sabtu ni ada baby expo kat pwtc dik.heee.
ReplyDeletennti aku jumpa ko leh la masakkan untuk aku..hehe
ReplyDeletewaahhh...syoknye msak2.... nk jugak rase..heee
ReplyDeletewahh, untunglah pandai masak dish yang sedap sedap. hehe. :)
ReplyDelete