Tuesday, May 29, 2012

Pemilihan kos & Pointer - pengalaman

Assalammmualaikum..

    Hai awak semua! Alhamdulillah ramai yang bagi respon positive pasal entry lepas aku. Ok sini ade salah paham sikit. Act aku tak amik kos kulinari ke hotel ke. Aku amik food study. Bacelor Science of Food Study. So entry yang aku up lepas2 pasal masak memasak tu act subjek yang aku kene amik sem by sem. Not my major. Major aku Food Service yang mane aku kene amik banyak subjek more kepada praktikal than teori. Paham? Ok kalau tak paham nanti aku terangkan. Dan aku bukan lah keje part time ye. Ini salah 1 subjek yang aku kene amik untuk pass exam.

    Kos aku ade 2 department. 1 food management yang mane more kepada teori & 1 lagi food service yang aku amik ni more kepada praktikal. Aku pilih service ni sebab aku tak minat membaca & menghafal subjek haha. Tapi aku rase next time dah tak de dah kot kos aku ni. Tak sure.

   Aku ade dapat 1 komen dari sorang adik kot maybe . Die bertanye pasal ape kos yang layak untuk die yang sesuai dengan pointer yang die dapat mase lepas matrik dulu. Btw 1st sekali thanks sudi datang blog aku bace entry aku yang tah ape2 ni.



    Setahu aku zaman korang adik2 skarang ni kalau nak apply UPU dah ade tapisan kan. Contoh kalau kau nak apply kos medic tapi pointer tak lepas terus die akan banned dari apply kos tu kan? Thats what i am inforomed from my friend's sister. Kalau macam tu memang susah sikit lah bagi aku sebab ape je kos yang tinggal untuk kite nak apply kan. Ok do not wory ok sayang2.

    Act kalau korang nak pilih kos ni kene tanye betul2 diri korang bidang ape yang korang betul2 suka instead of ikut2 member. halo member kau lain kau lain hokeh. To be honest dulu mase matrik CGPA aku tak hebat mane pon. Betul2 cecah 3.0++ . Siyesly aku menangis bile tengok result aku sebab takut tak dapat u. Aku pon apply lah ikut bidang yang aku suka. Nak tau ape bidang yang aku apply time UPU dulu?

  1. Pengajian makanan - UPM
  2. Geomatik - UTM (nasib baik tak dapat sebab jauh!)
  3. Food Tech - UPM
  4. OSHA - UITM
  5. Microbiologi - UM (bajet hebat kan nak apply um)
  6. Dietetik - UKM
  7. tak ingat
  8. tak ingat
    Nampak tu? So aku dapat 1st choice aku. Act bile aku dapat kos tu mule2 aku suke gila sebab dapat UPM beb. Haha. But then bile aku tau indah khabar dari rupe kos yang aku dapat tu aku jadi down gila sampai 1 tahap aku nak tukar kos. Tapi bile naik sem 3 lama2 aku set dalam otak aku "i have to face this. I have to!". Sebab no point lah wei kalau nak patah balik. Kau ingat senang ke nak turun naik pejabat dekan tukar kos. Malas aku. Baik go on je dengan ape yang ada. 

    So sampai skarang aku go on aku tanamkan minat aku dari tak suka langsung bab bende ni sampailah aku jadi suka! Siyesly i told u aku suka sangat bidang yang aku amik skarang ni. Lantak pi lah mulut2 longkang nak kate ape pasal kos aku. Tu semua sampah. Ok nampak tak pengajaran kat situ?

    Semalam ade junior yang ngadu kat aku. "kak, sedih gila kami tak dapat amik kos akak lagi sebab dah ditukar kepada food marketing". Aku pon tak tau apesal fakulti aku nak drop kos aku yang food service ni. Si aku cakap kat dorang, bende yang pertama korang kene buat redha & cuba untuk terima. InsyaAllah minat tu akan datang dengan sendiri. Trust me!


    Ok jawapan buat adik yang bertanye kat aku tadi. Depends pade diri awak dik. Saye tak boleh nak decide kos ape yang awak boleh & patut ambil sebab tu bukan mase depan saye. Ape yang saye boleh tolong adelah bagi nasihat & tips je nak pilih kos. 1 je yang saye nak tekan kan kat sini. Pilih bidang yang betul2 sesuai dengan pointer awak. Jangan nak over estimate sangat konon pointer tinggi then nak apply kos yang high class. Merana awak nanti kalau tak dapat.

    Awak try survey dulu bidang yang sesuai dengan pointer awak tu. Then try bincang dengan parents awak ok. Ingat, bile awak dah apply, bile result keluar nanti awak kene terima sebab itu keputusan yang awak buat. Sentiasa bersedia. 

    Bagi aku kan, degree ni kementerian yang tentukan. Maksud aku tak semua orang kos yang dorang mintak. Aku ni at least bersyukur sebab dapat ape yang aku apply antara 8 dalam UPU tu. Ade member aku ramai sangat yang tak dapat ape yang dorang mintak tapi dapat kos yang langsung dorang tak apply. Lagi naya. Kalau still tak boleh go on tu aku rase baik korang pegi jumpe kaunselor. 

  Kalau korang tak berjaya dapat ape yang korang nak time degree ni sambung lah master. Ala macam blogger Man Yusoef tu.  Tu pun kalau kental lagi. Banyak alternatif lain. Jangan nak kecewa sangat lah.  Plan aku nak amik master dalam Food Safety. InsyaAllah. Aku minat sangat bidang makanan ni. Haha. Contoh terbaik aku boleh bagi adelah idola aku Eqbal Zack. Korang pegi kat blog die pegi tengok pasal diri die. He inspired me much. 

    Aku bukan student yang bijak pandai yang bajet terer nak bagi tips segala panduan kat korang. Aku cuma share dari pengalaman aku yang penah aku lalui mase dulu2. Pengalaman tu. Pengajaran buat aku. Cume 1 je, jangan pernah menyesal dengan ape yang dah awak buat & tentukan. Sekian. 

when u enjoy your works, it becomes play & u love it. Allah knows better. 
p/s : aku suka jaga deli sebab dapat makan & minum free. Iced coffe latte plak. Sedap! 

41 comments:

  1. teringat pulak masa sibuk nak pilih course dulu..bila dah kerja sekarang ni, menyesal rasa..tapi nak buat mcm mana kan..kita dah belajar..kena teruskan juga..:)

    ReplyDelete
  2. teringat pulak masa sibuk nak pilih course dulu..bila dah kerja sekarang ni, menyesal rasa..tapi nak buat mcm mana kan..kita dah belajar..kena teruskan juga..:)

    ReplyDelete
  3. bruntung akak...sye nie cuak jgak nak tggu upu.takut jer xdpt mane2.just dpt berdoa jer skrg nie T_T doakan sye kak.

    ReplyDelete
  4. food study?? haa.. macam best jee bila bunyi food-2 ni.. haha

    ReplyDelete
  5. hehehehh, ingatkan amik kulinari...maafkan hambo yaaa..heeeeeee

    ReplyDelete
  6. ha, bru aku tau lbih mndalam psal course ko nie... weh, good luck.. aku doakan ko berjaya apa aje ko ceburi..nnti aku ltak gmbr aku jmpa ateen,...rindu ko acik..

    ReplyDelete
  7. lagi satu, kalo nak pilih kos tu, pilih yg peluang keje byk
    x havoc xpe, janji byk keje nanti

    jgn jd cm akak
    pilih sains foresik, bunyi mcm WOW
    tp keje xbyk punggg

    sobs

    ReplyDelete
  8. dulu mase nak pilih kos, pening je.. tah pape je rasenye yg cik ana pilih.. tp kalo bab2 FOOD nih, ok ape kan?? mcm best je..hehe






    slm kenal,
    cik ana

    ReplyDelete
  9. bagus betul awak ni bagi tips..boleh laa jadi rujukan untuk adik2 yang apply masuk UPU

    ReplyDelete
  10. baru tau ade kos food study....if not awal2 dah apply dulu

    ReplyDelete
  11. akak dl byk apply pendidikan..konon nk jd cekgu sbb abah akak nk anak dia jd cekgu.. last² sangkut kt comm..

    ReplyDelete
  12. dulu, time pilih kos, smue je ekonomi dr no 1 smpai 8... U je lain2..haha

    ReplyDelete
  13. akak pilih marketing, sbl kawen keje marketing, lepas kawen keje tade kenemengena ngna marketing....

    ReplyDelete
  14. thanx ek sebab singgah blog akak. akak dah lama betul tak singgah sini..

    ReplyDelete
  15. wa da xleh lari.
    kos gua tu mmg tu satu2 nye.
    bapak kne hafal gila -.-

    ReplyDelete
  16. ouh, baru la tahu pasal course Food Study ni. serious ingatkan awak amik kulinari. takpun perhotelan. hehe :)

    ReplyDelete
  17. bertuahnya sis dapat 1st choice.agak terkejut sbb sis kata tak minat then harini dah minat sangat..wahh kagum :) keep on studying !

    ReplyDelete
  18. hai dear,

    kawan i pon ada yang ambil course mcm u, tapi UiTM lah.. igt u UiTM tadi.. baru nak tanya kenal dia ke tak, aisehmen..

    ReplyDelete
  19. nelly tak tau nk pilih kos apa ~
    -.-'

    ReplyDelete
  20. @nur anis

    yup kene teruskan juge..insyaAllah ada hikmah

    ReplyDelete
  21. @Lea Isnawi

    tu la pasal..jangan nak wow sangat kan

    ReplyDelete
  22. @Elysa Sofia

    kalau buat x ikhlas mcm mane nk timnbul minat kan,,

    hii truskan je

    ReplyDelete
  23. Good luck dear..apapun kena buat yg terbaik..dan termampu kan..:)

    ReplyDelete
  24. hehe...saye pun student food tech.slalu disalah anggap amek kulinari (padahal pndai msk megi jel...kikiki!). neway, gudlak to u! course food mmg sgt best! hehe

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi