Tuesday, May 8, 2012

Dilemma junior lepasan SPM : Matrik @ Asasi @ Diploma @STPM

Assalammualaikum



   Semalam kat fb kecoh gilos dengan status pasal upu ni. Its not about semak tapi ramai sangat yang terkeliru ala macam kite zaman mude2 dulu ahaks. For sure lah kan korang risau bagai nak gila tak tau nak pilih mane 1 yang terbaik buat hidup korang kan. Kalau bagi yang tak dapat U & kos yang dorang nak kan lagi lah frust kan. Ok sini aku nak bagi serba sedikit pandangan berdasarkan pengalaman aku untuk adik2 yang tengah konpius2 nak pilih2 offer ni.

    Ok korang ade 3 choice kan? Sama ada matrik, asasi & diploma. Kan? Betulkan aku kalau mane2 aku salah hokeh. For sure aku akan cite detail pasal matrik sebab aku bekas matrik. Yang lain2 tu aku akan cuba buat korang paham ye. Budak2 yang dapat offer spc ke oversea tu duduk diam2 ye.
  • matrikulasi
Banyak sangat2 tanggapan negatif yang aku dengar before aku masuk matrikni dulu. Antaranya :
  1. senang kena kick
  2. tak de life langsung
  3. susah!
  4. laju
  5. hutan??
Nampak tu? Tapi aku berani mati taruhkan pegi jugak matrik sebab aku tak dapat mane2 offer U pon after spm dulu. See. Aku lagi sadis dari korang tau. Oh kebetulan jiran aku baru setahun masuk IPG & reject matrik. Then ape jadi bile aku masuk matrik? Ini perkongsian aku setelah 1 tahun aku belajar matrik :
  1. sangat 10x best & seronok
  2. kau jadi rajin sangat
  3. alhamdulillah dapat degree terus
  4. dapat elaun ahaks
Memang, aku admit duduk matrik agak kental sebab aku program 1 tahun budak hayat. Dan katenye dah tak de 1 tahun dah kan & korang kene amik both fizik & hayat kan. Itu pasal lagi kental. Mase aku dulu pagi sampai petang kelas then malam buat tuto bagai nak gilos sekali dengan asignment & presentation semua. Memang sape yang masuk matrik main2 boleh blah dulu la sebab 1sem below bape tah kena kick. 

Tapi tapi tapi. Aku sempat je lagi berjimba dengan member2. Ade je life sepanjang aku kat matrik. Nak belajar tu boleh tapi jangan lah 24/7 kau belajar je sampai waktu nak rehatkan otak & badan pon tak de. Melampau la tu weh. Tu ha Fatin Liyana, Maria Elena tu semua bekas matrik. Malatop je

Matrik ni kene study betul2 sebab kau kena bersaing dengan budak stpm bagai semua tu untuk masuk U. Nak2 kalau korang set nak jadi doktor ke engineer semua yang tinggi2 hebat2 tu memang haruslah kene tiptop result. Bagi aku matrik ni banyak sangat kelebihan sebab majoriti ye majoriti budak matrik akan dapat tempat kat U. Ok kat sini korang jangan salah paham ye. Yes ade jugak member2 aku yang tak dapat offer degree lepas matrik & terpakse apply swasta. Itu maybe ade banyak faktor same ade pointer die tak capai target ke, kos yang die mintak terlalu demand ke kan.


nah aku letak gambar aku zaman matrik

Ok itu pendapat aku tentang matrik. U have to struggle but be smart!
  • Asasi
Kalau asasi pulak same je macam matrik. 2 2 ni fast track yang membolehkan korang sambung degree awal. Korang boleh tanye senior2 atau blogger2 yang penah masuk asasi ni ye. Kang aku bagi ajaran sesat naye.
  • diploma
Diploma ni lain. Ade lah jugak ruang untuk bernafas santai kan. Ha for those yang nak ade life sangat kan nak sakan berjimba sosial bagai ni pegilah masuk diploma. Cuma lame lah sikit tempoh belajar nye berbanding asasi & matrik & nak further degree lambat. Ini pon same. Pegi tanye pade yang pakar & lebih mengetahui ok. Benefit diploma ni korang boleh terus apply keje bile dah grad. Itu untungnya.
  • STPM
Yang pun kene struggle. 2 tahun kan. Tapi aku memang kalau boleh nak elakkan masuk stpm ni sebab tak nak dah sekolah haha. Tapi untung sebab peluang nak further degree tinggi & dapat kos yang korang nak mudah sekiranya pointer korang excellent. Kalau tak, harapan.

Ha ape macam? Aku cite lebih kat matrik sebab aku bekas matrik & sambung degree kat UPM. Kalau dah tak tahu sangat nak pilih yang mane aku bagi korang pilihan :
  • buat solat istikharah & doa mohon petunjuk
  • tanye ibu bapa & senior2. Abang kakak ke. 
  • tanye cikgu2
  • buat survey
Ni soal mase depan korang. Pikir betul2. jangan tersilap langkah. Aku ade sorang member yang dulunye amik Diploma. But then pertengahan aku matrik & die diploma die cakap "aku menyesal tak amik matrik dulu". Kalau korang ape yang korang pikir? Tapi ade jugak yang kate "kesilapan yang paling besar aku penah buat adelah masuk matrik" So makanya jangan cepat sangat nak buat keputusan tu. Jangan terburu2. Selagi ade mase ni pikir baik2 elok2. Kang nangis tak sudah padan muka. Terpulang lah pade korang. Ade 1 lagi kes jiran aku amik stpm pointer tak lepas 3 tak dapat offer U langsung. Itu lain pulak citenye. 



Sini aku nak ingatkan adik2. Belajar mana2 pun same je. Yang bezanye suasana & sistem pembelajaran tempat tu & rezeki awak2 semua dik. Tak payah lah nak pandai sangat pegi gaduh2 kat fb kate ini bagus itu tak bagus semua. Jangan berlagak ye. Mane2 pun korang belajar kalau korang rajin, tak mudah putus asa rezeki yang korang nak sekarang ni akan tercapai 1 hari nanti. Percayalah

So? Pikir baik2. Baik korang pikir ape yang aku taip ni. Korang lebih beruntung at least dapat offer universiti, matrik, poly semua berbanding mereka yang langsung tak dapat offer mana2. Bersyukur dengan ape yang korang dapat jangan mengeluh je. Ok. Kalau ade ape2 just ask & maafkan aku & betulkan aku kalau ade yang aku tersalah. 

Korang boleh refer sini untuk tambahan bacaan & mane2 website untuk kurangkan rase cuak & konpius korang tu ha. Pesanan aku bagi yang dapat ape yang korang nak tu jangan nak galak sangat lah. Korang tak tau lagi ape yang korang akan hadapi hari akan datang. Dan bagi yang tak dapat ape yang korang nak tu jangan sedih2. Allah dah tetapkan rezeki korang kat situ InsyaAllah ada hikmahnye. Jangan sedih2 ok sayang adikku semua.

Ni sedikit sebanyak entry lepas2 yang aku post pasal upu ni. Bacelah kalau rajen ye

tips bila tak dapat UPU
zaman UPU aku dulu

26 comments:

  1. ape2 pon tu semua terpulang pada corak pembelajaran sesorang tu..kalau dia betol2 nak dia akan masuk matrik..masing2 ada kelebihan n kekurangan.. nak study o tak je..

    ReplyDelete
  2. jgn dgr2 cakap org pasal matrik ni...kalau kita ada minat nak belajar..boleh sesuaikan diri..insyaallah boleh...asasi pun mcm tu jugak...

    kalau ambil diploma mmg boleh santai2 lagi...hee...tapi ambil masa lama la..3 tahun baru habis...

    > apa2 pun..fikir la mana yg terbaik utk masa depan diri sendiri...

    ReplyDelete
  3. actually kita dulu pown takot nak amik matrix .. haha tu sb last2 masok poli .. hihihi

    ReplyDelete
  4. matrik lah syok. yg penting, semua terletak pada diri sendiri. nak seribu daya, tak mau seribu dalih. :)

    ReplyDelete
  5. kena bjka wat plhn kerana itu mnntukan masa dpn..

    ReplyDelete
  6. yayang,
    tgh konpius juga.antara kerja dan belajar cmner pula?
    kerja xde.tp mom suruh tunggu.
    belajar da dpt,tp mom suruh tunggu kerja.arghhhh

    ReplyDelete
  7. adik sy dapat matri tp mcmtk brani amik, tp insyaAllah dia boleh kalau masuk matrik....sy percaya adik sy boleh :D

    ReplyDelete
  8. sokong akk :) ada lagi satu, form 6 a.k.a Pra-U tertinggal.

    Mana-mana tempat sama, bukan tentang darjat ketinggian sesuatu tempat tu sendiri,
    pokok pangkal diri sndiri..yang nk berjaya.


    nice one kakak :)

    ReplyDelete
  9. memang pening nak buat keputusan yang terbaik.tapi ape ape pun bergantung pada individu tu sendiri kan..

    ReplyDelete
  10. sepupu lisa pun cakap jugak, kalau nak belajar relax buat diploma kan..lisa takut nak ambil matrik,takut tak lepas pointer.atas nasihat parents,sedara dorang kata amik diploma..walaupun lama :)

    ReplyDelete
  11. sy dpt matrik. tpm mcm takut pulak nk pegi lepas bce entry sis hehe ^^ betul ke matrik tu best?

    ReplyDelete
  12. @Ezad Skytech

    betul tu..tanye diri sendiri nk pilih yg mane..jgn ikut org

    ReplyDelete
  13. @TeQah Khaire

    hee matrik was fun tapi poly pon ok ape

    ReplyDelete
  14. @syafiqakarim

    think the bes & chose the best for ur life syg hee

    ReplyDelete
  15. @Cik FaRiZaM

    kalau takut x tau la nk kate ape..tapi x try x tau kan hihi

    ReplyDelete
  16. @Seri Ayu

    yup diri sendiri yg nk berjaya kan
    thanks darling!

    ReplyDelete
  17. namee dulu foundation uia. memang belajar memang cepat dan busy gila. tp terus sambung degree dan cepat habis. namee umu 22 dah degree dah.kalau amik diploma,lama dan skang dah kurang laku compared to stpm, asasi n matric. so semua fikir betul2.hehe. diploma ni best sebab rilex cuma bazir masa sikit la. :)

    ReplyDelete
  18. Ouh thank you kak..for this useful information :) doakan saya berjaya dekat matriks nanti hee:) btw thank you again..

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi