Thursday, May 10, 2012

RESEPI- Kuih Tepung Bunga

Assalammualaikum

    Hari tu aku ade buat kueh kat umah member aku. Sangat2 senang. Name kueh tu Tepung Bunga. Bile aku buat aku musykil ape yang bunga nya. Rupe2nye bentuk die lepas celup dengan telur. Nak try? Jom sini. Kalau nak buat minum petang saje2 pon bole sebab simple je

Bahan2 :

  • 1 1/2 cawan tepung pulut
  • 3/4 cawan santan pekat
  • telur
  • minyak
  • garam
  • pewarna
  • gula 
Cara2 :

campurkan tepung pulut & santan 

uli sampai jadi doh. Nak letak pewarna sikit pun bole

amik sebesar 20 sen pastu buat macam guli

penyekkan macam ni

pukul telur & celupkan doh yang dipenyek tadi kedalam telur


goreng

taburkan gula tak pun salutkan dengan gula. Siap!
   Senang kan. Act aku baru 1st time try buat kuih ni. Alhamdulillah jadi & sedap haha. Selamat mencuba

17 comments:

  1. wah..ok..akan cuba..akk aritu try yg masker telur.besh!

    ReplyDelete
  2. lama tak makan kuih ni..dulu mak suka sangat buat..:P

    ReplyDelete
  3. tengok tajuk ingat kuih berbentuk bunga. tak pernah pulak jumpa kuih ni. :)

    ReplyDelete
  4. tang mana yang bunga nyer dik?? hehehe hanya sekadar nama je kot!!

    ReplyDelete
  5. senang3 buat
    nnti bagai fara ase eh kak :D

    ReplyDelete
  6. hee..mudah resipi ni..boleh try nanti ni...:D

    ReplyDelete
  7. aik , simple nyaa .. hehe .. insyaAllah .. nanti nak try :)

    ReplyDelete
  8. thank u jihah for the recipe! saya suka!! :)) nak cuba buat..hehe

    ReplyDelete
  9. nampak menarik dan senang je

    nak try buat la

    ReplyDelete
  10. x penah mkn kuih nie..
    nice resepi
    nanti lya try cuba

    ReplyDelete
  11. da cube da ..huhu sedap ..memang sedap :D

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi