Saturday, May 26, 2012

RESEPI - Deviled Egg @ Telur Berhantu

Assalammualaikum..

    1st time aku buat hidangan ni. Consider sebagai appetizer. The simplest appetizer. Memang senang sangat nak buat resepi ni. Nak try? Boleh tengok resepi kat bawah ni ye.

Bahan2 :

  • telur
  • mayonaise
  • dijon mustard
  • garam
  • pepper
  • lada/cili benggala warna merah & hijau (guna cili besar pun tak pe)
  • bawang
Cara2 :
  1. Rebus telur . Kalau nak texture telur tu cantik je letak sedikit cuka & garam. Jangan over tau!
  2. Bile dah siap rebus potong 2 telur tu. Amik telur kuning die satukan dalam bekas.
  3. Hancurkan telur kuning tu. Campur sekali dengan bahan2 lain yang aku nyatekan kat atas. 
  4. Adjust rasa ikut selera korang masing2. Aku suka lemak2 pedas sikit aku letak banyak mayonaise & cili.
  5. Pipe @ ambil 1 sudu kecik telur kuning yang dah dicampur tadi tu letak balik ke dalam telur putih tu. 
  6. Hias ikut kreativiti
  7. Siap!
   
    To be honest aku tak penah try langsung resipi ni sebelum ni. Kire berani mati aku buat untuk final. But the alhamdulillah got +ve komens dari Chef Jo, Dr. Shahrim & Chef Kadir dan semua lah. Syukur sangat. Orang kate tak try tak tahu kan. So selamat mencuba.

p/s : resepi ni korang boleh modified ikut rasa masing2. Letak lah ape pon janji sedap

5 comments:

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi