Wednesday, October 31, 2012

Isu : Gatal Nak Kahwin

Assalammualaikum..

    Sementara aku ada masa nak enaip ni baik aku update blog. Huwa. Bz sangat2. Oklah aku malas nak bebel  panjang2. Siapa yang follow aku kat twitter, instagram, fb, blog mesti korang tau aku tengah sangap bercinta. Aww. Ok aku rasa ada yang agak annoying dengan post aku kan. Sebelum tu, tak suka tak apa, sila kan baca blog lain. Terima kasih singgah.

     To be honest, ada je yang cakap kat aku "ko ni nak sangat kawen, belajar pun x habis lagi", "fara, tak sayang masa muda remaja ke nak kawin awal?" & so on. Kalau aku kumpul2 kan soklan boleh buat untuk survey questionnaire bi aku ni. Haha. Ok then, kenapa orang tanya macam tu kat aku?

  1. dengkikan aku
  2. meluat dengan aku yang bercinta
  3. risaukan aku (bajet)
    To be honest too, i dont even care what will peoples said about it. Its not a big deal. My life, my decision, my own pathway. Simple je. Dalam hidup ni aku pernah cakap "kadang2 hipokrit & selfish itu penting untuk buat keputusan untuk diri kita". Dan kita sebagai manusia yang dikurniakan Allah akal fikiran pun kene bijak. Tak payah pikir banyak, just kau renung sampai tembus quote ni "put yourself in other's shoe". Thats is!

    Bila orang tanya "fara, ko nak kawen lepas habis belajar? awalnya". Aku akan cakap yes. Sebab apa?
  • paling penting mak ayah kami dah restu & bagi greenlight janji kene habis belajar dulu
  • ada sumber pendapatan (cukup duit)
  • waktu yang sesuai
  • tak nak hold lama2 

     Even ada jugak suara2 halus yang kata aku ni gatal sangat nak kawen ke ape, lantak lah nak kata ape. Bagi aku itu semua hak masing2, hidup masing. Lagipun dalam Islam sendiri menyatakan "benda baik tak elok dilewat2 kan jika sudah tiba masanya. salah satunya jodoh". Malah lebih digalakkan dipercepatkan sekiranya sudah mampu, cukup syarat semua. 1 je aku pikir, semakin lama aku berhubungan semakin besar potensi maksiat untuk berlaku. Kita tak tahu apa yang akan jadi akan datang.Maksiat boleh berlaku dalam apa jua cara & keadaan sekalipun. Dari mata, hati, perbuatan & lisan. Jadi dengan niat nak kawin salah 1 cara nak tegah kan.Betulkan aku jika aku silap.

     Being married at a very young age is too risky. Bagi pendapat aku, tak. Sekarang ni dah ramai sangat dah mereka2 yang kawin awal ni. Bukan sebab trend, bukan sebab suka2, tapi sebab mereka sudah mampu & betul2 bersedia nak pikul tanggung jawab tu. Semuanya terpulang pada kita. Kalau kita rasa kita still tak mampu nak ada komitment sebegitu besar bila berkahwin, hold lah dulu weh. Tak payah la nak rakus gelabah sangat nak kawen kan.

     Untuk adik2 sekolah yang sibuk sangat bercakap pasal kawen nikah ni, rasanya kalau nampak bf/gf awak tu memang tak de potensi langsung nak jadi wife/husband yang baik, better tak payah ngade2 dik. Kau pegi belajar sampai habis dulu baru sibuk2 pikir pasal ni. Aku admit, dulu aku kapel hanye nak suka2 nak buat stok geli2 sebab tak nak sunyi kan. But then sekarang bila aku dah besar ni (wuu) aku rasa dah sampai masa aku serius dengan ijam (kesayangan). Dah start plan masa depan. Ye, memang berbeza sangat kapel dulu dengan sekarang. Kehendak tu.

     Aku memang tak nak bercinta lama2 sebab takut jadi macam akak aku. Bercinta bagai nak rak sekali kawen dengan orang lain. Apa2 pun jodoh semua Allah yang tentukan. Kita hamba Dia kena sentiasa berdoa semoga dikekalkan jodoh dengan pasangan kita masing2. 


     So, for those who keep talking about this that to me, keep arguing me on why i really2 want to get married sory to say, i have to say that u're talking rubbish. And, thank u for always remind me. Kita ada pilihan masing2, kita ada keputusan masing2. Tak tahu nak buat pilihan, Allah ada untuk bantu.

     Last but not least, petua untuk kekalkan jodoh kita adalah dengan jaga perhubungan, jaga batas pergaulan, jaga adab & insha Allah Allah akan permudahkan urusan kita untuk disatukan dengan pasangan kita kelak. Amin. Jika ada jodoh takkan kemana.

lebih baik aku menggatal untuk berkahwin & menggatal berniat untuk punya ikatan yang sah iaitu perkahwinan daripada aku menggatal tak tentu hala hanya untuk suka2. Fikirkan. 

p/s : insha Allah 3 years more to have 'halal' license =p 

33 comments:

  1. saya doakan yang terbaik buat awak dan pasangan ye. semoga disatukan dan berbahgia hingga ke akhir nyawa.amin... :)

    ReplyDelete
  2. wahhh mcm sama pulak perasaan kita...kikikiii oppsss

    ReplyDelete
  3. akak kawin umur 24 thn..takde pun rasa terlalu awal pun time tu..it's ur life ur kegembiraan so u have to make ur own decision right?jgn peduli kata org...

    ReplyDelete
  4. biarla org nk kata, yg penting awk tau jg diri.. bila kita dh ada niat nk menghalalkn sesuatu hubungan tu, insyaAllah akan dipermudahkan..

    ReplyDelete
  5. Sokong yang ini kak. :) insyaAllah kak, prays for both of u! :)

    ReplyDelete
  6. betul2 . kite sendiri tahu thp kite kat mana . so , org tak perlu nak nilai lebih2 bile kite bt sesuatu tu . kan ?

    ReplyDelete
  7. apapun keputusan kamu...itu hak kamu dan masa depan kamu sendiri...bila bermasalah orang bercakap akan senyap tanpa membantu kamu pun...Kancil sokong dengan kenyataan kamu tu...kahwin awal bukan bermakna gatal tetapi ia satu fitrah...mengindarkan dosa besar dan kelebihan bila berkahwin nie...rezeki berlimpah ruah....

    ReplyDelete
  8. betul. jodoh jgn dilewat2kan.
    byk keistimewaan kawen muda ni. bagi yg mampu..
    kalau la sy mampu. hmm nak jugak kawen skrg. haha.

    ReplyDelete
  9. wuuuu..nak kawin jugak..ngeee..tp belum mase nye..merancang tok mase depan n nak till jannah..

    ReplyDelete
  10. AKU SUKA KONYE STATEMENT .. JUJUR AQ PUN RASE LIKE U SAID BETER GATA NA KAWEN DARI GATAL NAK MAIN2.... OR NAK CARI PERFECT2.. YG PENTING TERIMA SEADANYA...
    AQ NAK TANYE KO MACMMANE KO JAGA DIRI, BATAS PERGAULAN? RISAU GAK

    ReplyDelete
  11. Kan lebih bagus kahwin awal ? Dapat mengelakkan gejala maksiat :) Akak kan famous, mana la tau dijadikan teladan ;p Hahaha !

    ReplyDelete
  12. @ciksengeh :D

    nilai diri sendiri dulu baru nilai org lain

    ReplyDelete
  13. @Kancil 8349

    terima kasih kancil diharapkan begitu. iat yg baik

    ReplyDelete
  14. @Alif Haris

    heheh x pe insha Allah 1 hari nanti sampailah masanya tu

    ReplyDelete
  15. @shousss

    terima kasih. mcm mana aku jaga batas pergaulan aku semua rasanya x perlu nk hebahkan kot. aku rasa semua org pun tahu bts2 nya. yang penting bercinta dengan cara yg betul

    ReplyDelete
  16. islam menggalakkan kawen awal utk mengelakkan maksiat :) jgn peduli owg nak ckp ap .. mulot org taley tutop ..

    ReplyDelete
  17. Benda baik, tak ape dicepatkan. Moge dipermudahkan.

    ReplyDelete
  18. tapi pelik ah...kalau kata nak kahwin..orang kata gatal tapi kalau kita couple lama2 orang tak kata gatal pulak. haiya.. hehe. ala jihah buat taktau je. kalau dah jodoh sampai, takkan kita nak blame Allah pulak sebab singkatkan masa muda kita untu enjoy ? hehe.

    ReplyDelete
  19. totally agree with u najihah. kalau bcinta lame2 takde status halal antra mereka,x gune gak.btw happy becoming bride to be ;D

    ReplyDelete
  20. akak sokong kalau U nak kawin awal.. member akak masa belajar dulu langsung ada yg kawin masa belajar, nak tampung hidup jual nasi lemak, pergi belajar pun bawak bekal.. Alhamdulillah diaorang sama-sama habis belajar

    ReplyDelete

time kasih singgah komen kat sini..
datang lagi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi