Thursday, October 4, 2012

Kawan Baik

Assalammualaikum..

    Even penat sangat2 dengan keserabutan kepala otak ni, aku gagahkan jugak untuk taip entry. Sebab aku kan sayang readers aku. Yey! Maaf menggedik buat seketika. Apa khabar korang semua? Sihat2 belaka lah kan.

    Act, entry hari ni lebih menuju kepada luahan hati aku sendiri. From what i feel & i did experienced it. Korang yang baca mungkin pernah mengalami situasi macam aku ataupun tak pernah. Just share what i feel. Tak kira lah dah keje ke belajar ke mana2 pun lah.

Situasi 1 :

   " aku pegi jalan2 pagi tadi"
" yeke? Tak ajak aku pun"
"err. Ingat ko tak nak"

Situasi 2 :

" weh,  balik dulu"
" tak nak makan sekali ke?"
" x pelah"

     Boleh korang notice ape cerita disebalik ape yang aku taip kat atas ni? Mesti ada beza kan. Cumanya tak berapa nak nampak. Maybe ada antara korang yang baca akan anggap aku ni terlalu childish & tak matured pasal ni. Your opinion will be respected. Thank u.

     Sepanjang 21 tahun aku teruskan perjalanan aku sebagai student dari tadika sampai universiti ni, dah berkali2 aku alami benda yang sama. Sakit hati,makan hati, terasa, tersinggung & semua bendalah aku dah rasa. Sampai kan aku pernah terpikir 1 ketika lebih baik bersendirian dari ada member. Sebab ape aku cakap macam tu? 

     Beriya kau jaga hati orang tapi hati kau tak de siapa nak jaga. Even aku sekarang pun dah malas nak jaga hati orang sedangkan hati aku sendiri tak terjaga & tak de siapa nak jaga. Yes, mesti akan timbul persoalan "kenapa mesti buat macam tu. Betul. Cuma kadang2 kita kene jugak selfish untuk pertahankan diri sendiri. Untuk jaga hati perasaan sendiri.



     Life rules. Semua tu normal. Even kawan baik ke tak rapat sangat ke sama je semua tu. Serapat mana pun kita dengan seseorang tu mustahil takkan tak de 1 pun rasa sakut hati & tersinggung tu. Ada tapi buat2 tak ada kan. Same goes to me. Aku selalu pendam apa yang aku rasa kalau aku terasa sangat2 dengan kawan2 aku. Aku jenis yang malas nak amik port sangat kalau aku terasa ke tersinggung ke dengan kawan2 aku. Cuma, kalau aku dah sampai tahap dah tak tahan sangat then aku akan luahkan. Macam apa aku buat sekarang ni.

     Sekeliling aku ramai yang memuji & mengkritik aku & kawan2 aku. Baguslah bagi yang memuji. Alhamdulillah. Dari aku sekolah rendah, menengah & matrik boleh aku kira berapa orang je yang still keep in touch dengan aku. Yang lain kene tunggu aku terhegeh2 cari dulu baru nak layan. Kalau dulu yes, aku boleh lah buat macam "eh, kau buat ape. Rindu lah kat ko weh". Tapi sekarang sory to say aku dah malas nak amik port. Kau nak contact silakan, tak nak sudah. Thats it

   Aku jenis yang susah sangat nak sentap dengan kawan2 aku. Kalau ada pun aku akan buat tak tahu je. Sampai aiza kawan baik aku sendiri pun tak tau nak describe aku ni macam mana. Ada yang cakap "fara, ko macam tak de perasaan kalau orang perli kau ke, buat ko terasa ke". Bagi aku senang, as long as benda tu tak mengganggu emosi & pelajaran aku, then aku biarkan je. Tapi kalau dah kesabaran dah sampai tahap maksima, kawan baik sendiri pun aku boleh maki & sound. Serious.

    To be honest aku rasa sangat2 sedih bila berlaku perkara macam ni. Aku sangat sayangkan kawan2 aku. 
Cuma bila diperlakukan sperti terasa macam kayu. Sedih weh. Sedih. Aduhai. Tapi apekan daya, biar jelah. And,for those yang terasa bila baca entry ni, aku mintak maaf banyak2. Aku memang tak de niat langsung nak bercerita ke apa tapi aku dah tak larat nak pendam. Mohon maaf banyak2.

    So, kita dalam berkawan ni kene sentiasa pegang prinsip "let you be in their shoe". Cube kau bayangkan apa yang kau rasa bila orang lain buat kat macam apa yang kau buat tu. Ingat quote ni "what u give u will get back. Either now or soon". Berharap semoga ikatan persahabatanku berkekalan hingga akhir hayat. Amin.Sekian.


p/s : serabai serabut & menyampah. MasyaAllah

23 comments:

  1. awak..sebab tu kita kena bersabar..dalam dunia terlalu banyak dugaan yang akan kita tempuhi..dan segala dugaan itulah guru dan ilmu dunia kita..yang akan mendewasa dan mematangkan kita... :)

    ReplyDelete
  2. pape pun susah kan...nak cari kawan baik...i mean yg betul2 paham kita...buat kawan semestinya senang..

    baca ni jugak..
    http://anisa-mylife.blogspot.com/2012/10/whatchuwant-is-back-with-big-surprises.html

    ReplyDelete
  3. Kadang2 malas nak fikir hal orang :-P
    Tp tetap doakan mereka selalu :)

    Nak minta tolong kawan2 bogger untuk “Like” page “Faz&Fyda Collection” sebagai support kpd biz yg baru saya mulakan ni dan dapatkan voucher RM30 bagi mereka yang introduce 10 orang kawan dan “Like” page “Faz&Fyda Collection”. Voucher terhad untuk 10 orang terawal sahaja.
    Untuk claim voucher, anda perlu meletakkan nama anda dan juga nama kawan-kawan anda di ruangan “komen” post “tudung hanger”, dan boleh terus menggunakan voucher selepas mendapat pengesahan daripada pihak Admin.

    http://www.facebook.com/pages/FazFyda-Collection-Abaya-Baju-Kurung-Tudung-etc/235994003193434

    ReplyDelete
  4. lumrah hidup.. jd tak jd aje pd kt ni ..

    ReplyDelete
  5. nape ni?? akak kan ada.. klu rs tension, just call me.. akak bw awk jenjalan.. ok?? chill dear.. akak dl pun sm je.. dipulaukan dgn kwn² selama 2sem berturut² sebab fitnah.. kena tikam belakang.. kwn sailang bf akak.. see, akak still ok.. sbb akak cume fkr, semua tu ada hikmah.. nak berkwn boleh, tp jgn terlalu honest k.. bkn suh jd jahat.. tp dlm 100% tu, kena ada 20% sikap kurang percaya.. part kwn lama, klu diorg rs kite kwn dia, dia akan keep in touch.. even kwn akak sendiri akan keep in touch utk masa² tertentu.. rupenya nk kawen n suh jd pengapit la, suh teman beli brg la.. terasa, tp selagi dia xbuat jahat dgn kite, jgn kite fkr yg jahat..

    sekali lagi nk ingatkan..akak ada.. if u need me, just call me n insyaAllah i'll be there.. :)

    ReplyDelete
  6. besela adat bkwn nih..mcm2 prasaan ader...smuge pshbtn kekal selamanya

    ReplyDelete
  7. dya jd rakan baik jiha bole x?? <3

    ReplyDelete
  8. @Faz Abas

    x perlu pikir langsung pun x pe kot. heee

    ReplyDelete
  9. @MizzTina

    huhu jiwa kacau lah kak..thanks kak. thanks banyak2. nanti free kite hang out sama2 ye. rindu sangat kat akak

    ReplyDelete
  10. nice blog :) hit me back yah ! http://misskasyah.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  11. selagi mampu sabar, memang kena sabar je lah.

    ReplyDelete
  12. dalam persahabatan yang penting, kita kena jaga hati kawan. Tapi kalo mereka xleh nak jaga hati kita..so biarkan mereka..cari kawan baru..kekeke

    xdelah...biar org nak layan kita macam mana, kita just jadi diri kita. jangan nak balas dendam pulak

    ReplyDelete
  13. erm,,sabar aer farah, kite tak boleh nak buat semua orang suka kat kite...dr semua ni baru kite tau mane kwn n mana lawan.. just hidup dgn gmbira, tak pyah fkit psal orang yg x gmbrikan kte..:)

    ReplyDelete
  14. @ct kektus

    em..nak buat macam mana kan
    sabar jelah

    ReplyDelete
  15. dalam berkawan ni macam2 jihah.namee faham apa yang jihah rasa. kadang2 kita rasa dia tu kawan baik kita, tapi kawan yang kita rasa bf tu la yang selalu sakiti kita. title bff sebab kenal lama je kot. tapi sebenarnya banyak terasa hati. kalau ikutkan...bff yang sebenar....mak ayah je kot dengan bakal suami. hehe

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi