Monday, October 1, 2012

Dear Blogger, How To Treat Your Haters?

Assalammualaikum..

    Hai semua. Sekarang ni aku selalu update 2 kali sehari kan. Sebab entah bila aku ade masa free pun aku tak tahu. Balik kelas penat, tidur dengan asignment lagi. Tak pe, loyal readers ade kan hihi. Ok enough. Talking about haters. Oh dengan nama sopan nya anon. Anon baik ke kejam? Tak baik kata jahat kata kejam. Both of it lah kan.

    Sepanjang aku berblogging selama 2 tahun ni tipulah kalau aku cakap tak de anon2 yang mengacau jiwa & perasaan aku kan. Ada je. Malah ada jugak yang buat aku rasa nak terlingkup. Oh! Bajet aku blogger terunggul kan nak ada anon haters bagai ni. Who cares. Ada yang bertanya aku, "fara, ko jadi blogger ok tak? Aku tengok ramai blogger yang kene hentam kutuk semua ni. Ko aku tengok ok je". Sayang, siapa kata saya tak de haters semua tu. Luar nampak je kental beb, tapi dalam makan hati woo. Ada tapi aku malas nak kecoh nak layan. Buat sakit jiwa. Maaf kalau statement aku dianggap takbur. Not mean to that.


    So, bila aku ada haters, start ada anon yang mula mengeji & menghentam entry2 aku, apa aku buat? Lets check it out bebeh :

  • dont take it too serious
Ada certain blogger asal ada nama anon datang  komen je terus nak melatah. No. Its not the way sayang. Tahu tak, anon ni makin kita cepat melatah makin dia galak & suka nak hentam kita. So, take it easy. Lumrah dunia blogging & kehidupan. tak semua orang suka kita, suka blog kita. Remember that. Nak berblog hati kena kental.
  • jangan layan!
Bila ada haters, anon semua ni aku nasihatkan tak payah lah membazir tenaga taip keyboard tu nak buat special entry pasal anon ni. Dulu aku admit aku penah buat tapi bila pikir balik untuk apa buat entry yang makin buat kita lagi sakit hati kan. Macam aku cakap, haters ni makin kita layan makin menjadi2. Jadi, buat tak tahu je. Biar dia syok sendiri.
  • think positive
Mungkin ada antara komen2 yang berasap dari anon tu betul. Cuma blogger ni asal nampak je nama anon yang komen terus gelabah kan. Sama jugak macam aku. Tapi cuba pikir postif dari setiap apa yang mereka cuba sampaikan pada kita. Kalau anon @ haters yang pakai bahasa kasar tu kau jawab je suruh dia behave balik. Why not kan.
  • disablekan komen untuk anon
Majoriti blogger buat benda ni. Aku tak buat. Kenapa? Sebab kawan aku bising cakap "woi aku nak komen macam mana kalau tak de anon ni, aku dah la buta it". What a funny statement lah kan. So aku tak disable kan pun komen untuk anon tu. So anon, feel free to komen my blog. Aww
  • behave
Jangan sesekali korang buat entry dengan kata2 yang berbaur ganas & kasar. Even marah & makan hati sekalipun dengan haters tu jangan lah sampai buat entry yang bikin gaduh. Tak elokkan readers lain baca. Dunia alam maya macam2 boleh jadi. Kau buat aku esok lusa aku buat kau pulak. Tak takut ke? Jadi, behave bila taip entry. Nak marah sangat pegi masuk jamban jerit.
  • tutup blog
Jalan paling tepat untuk korang kalau dah tak tahan maki sangat. Aku rasa blogger2 lain yang up tu dah terlalu immune dengan all those maki hamun dari haters ni ha. So why not kita pun jadi macam dorang kan. Kalau nak rasa sedap hati sikit cakap la "eh aku dah pemes, sebab tu ada haters". Err. Baik tak payah nanti orang meluat.

     Antara point2 kat atas, 3 darinya aku praktikkan. Selagi komen dari anon tu tak berbaur lucah & terlalu kasar aku takkan remove. Biar nanti si anon tu rasa bangga pulak dah maki aku tapi aku still published komen dia. Nanti dia malu sendiri. I love u haters. 



     Dalam berblogging jalan paling baik sekali cuma jangan layan. Tu je. Aku rasa dah ramai blogger yang buat entry pasal ni. Masing2 dengan cara masing2 & ini cara aku. Terpulang pada korang & haters2 nak nilai macam mana. Cuma 1 je aku pesan. Kalau dah terlalu berbulu & benci sangat dengan blog aku, tak payahlah rajin nak baca & why not unfollow je aku terus. Kan senang. Kau tak sakit hati aku tak semak. Done!

dear blogger, haters make us famous

p/s : mimpi bertunang lah weh. Aww

29 comments:

  1. hihi,pnhla wat entry pasal rasa ntah sgt..tp skg ok dah..nantak p la. lau buat pon dok fkir mybe org aniaya dia =)

    ReplyDelete
  2. setakat ni xde la haters yg hentam.. cuma ada la komen cik anon yg kritik entry akak.. tp mls amik pusing n akak pernah buat entry khas utk cik anon yg komen tu n puji beliau.. tp x ingat entry mana..

    btw, smpai skang akak masih terasa entry sorang blogger pemes yg mmg ditujukan utk akak.. muka baik, inesen, tapi buat entry menyakitkan hati.. y not ckp depan²??

    ReplyDelete
  3. thanks for the tips..hehe..mmg jadi blogger kena sabar if jumpe other blogger yg pelik2 or anon =)

    ReplyDelete
  4. bagus tips2 nk tepis2 haters ni...
    yea la kn xsemua akan ske kita...

    ReplyDelete
  5. saya pun selalu publish je komen anon ni...

    ReplyDelete
  6. Tak sampai setahun lagi blogging fie dah jumap satu anon nie, kutuk kutuk blog fie. Jalan terbaik fie buat tak layan je, dont take it serious. Sometimes anon nie takde kerja nak tengok kita tutup blog kot. Baru puas hati.

    ReplyDelete
  7. pernah terkenan dgn anon tp nasib baik la fikir positif..klau tak mmg dah lama terkubur blog saya tu..huksss

    ReplyDelete
  8. ye betul sangat-sangat..
    jangan layan haters nie..
    nanti lebih-lebih plak dorang nie...
    :P

    ReplyDelete
  9. betul, anon ni kalo dilayan makan menjadi.
    buat sakit hati tahap maksimun je.
    mula2 dapat komen dari anon tersentap jugak.
    tapi bila dah biasa, lantak la si anon.
    kalo komen dia negatif kita remove.

    ReplyDelete
  10. setuju.dan lebih elok buat bodoh je dengan anon tu.

    ReplyDelete
  11. kbyakan dorang neh loserr .. alah dorang mmg loser .. kalau yg shout bukan2 tuh tade nak tggal link ke ap . manusia hati busuk mmg mcm tuu

    ReplyDelete
  12. ok la tu. entry penuh emosi utk harini.

    ReplyDelete
  13. Lastly.. delete blog. Haha. Anon mmg menjiwa kacaukan hidup :D

    ReplyDelete
  14. @nuyui a.k.a miss YUI

    its ok lah kalau dah buat..cuma x yah layan sangat je :)

    ReplyDelete
  15. @MizzTina

    huyo..sape lah yg buat mcm tu ..tah ape2 buat entry semata..
    aduhai

    ReplyDelete
  16. @Syazlina Khairuddin

    most welkem :)
    yup kena banyak2 sabar lah. jgn terus marah

    ReplyDelete
  17. @Nick Nashram

    ha tahu x pe..buat apa nk layan sangat.. biar je

    ReplyDelete
  18. oh ni...namee baca dah hari tu tapi tak sempat tinggal comment je. hehe. haters ni..takyah layan. diorang nak tengok kita respond ke tak..tu je.. :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi