Thursday, December 23, 2010

TIPS PUTUS CINTA

ehem2..malam ni daku nak buat 1 entry pasal tips percintaan : Kenapa Harus Sedih?


daku admit le penah jugak heart2 broken  ni kan..adush!! sakit gila! tapi sekarang cool bebeh..hoho..ha jadi kat cni daku share la tips(s) macam mane nak bg kureng itu sakit putus cintes tu versi diri sendiri ni berdasarkan pengalaman ..


Bersikap Optimis

try to look everything positive..cece nak speaking plak yek..panjang pendek katenye BE POSITIVE. Dengan bersikap macam ni korang akan lebih bersemangat & bahagie dari yg sebelumnye.Ha lagi 1 muke korang akan tambah serinye tau..macam daku ni ha**gediks..haha BONUS ni!!

Jangan takut untuk berharap

pabila terkandasnye hubungan cinta ini**alamak skema nye ..bile clash ni konpem2 akan wat korang trauma kan2..tipula kalau x..yela sebab takut akan kecewa lagi bile nak mule balek dengan org laen.. aiyak kate org pandai minah tukang tulis nie**abaikan. Wahai korang2 janganla takut untuk memiliki harapan & mimpi mane tau nnt jadik kenyataan..*winkwink

Bersyukur
          manusia hanye merancang,Allah yg tentukan segalanya

bile da berpisah tu anggap je x de jodoh antare kalian.Cube utk bersyukur & percayelah setiap ape yg berlaku itu pasti ade hikmahnye. Mungkin saje Allah sudah sediakan org yg lebih baik utk kamu nanti. Jadi sabarlah!

Nikmati hidup (ENJOY)

mase korang bersame2 dulu konpem ade kenangan yg pahit manis payau masin bagai tu kan. Cth : dulu mase berkapel mase nak melepak2 dgn kengkawan pun terbatas sbb nak teman si dia je. Bangunlah,tengok sekeliling kamu. Kalau dulu korang sebok dengan hal2 personal so sekarangla masenye nak hargai semula ape yg ade tu..yeay!!

Sayangi tubuh anda

Percaye ke x klu daku kate putus cinte ni membuatkan diri ni jadi bebas gila! opss jgn lebeh2 tao haha..Yela mane x nye kalau dulu asyik sms / call 24/7 sampai kredit abes pon sanggup tu g korek duwet  marayau meraban cari kedai topup *pengalaman sendiri. Ha waktu da putus ni la time nak g shoping,g spa ke, g manjekan diri gituh. **mane tau kot2 ade yg tersangkut kat kamu..(^^,)

Hubungi kawan lama

Ha!! kalau dulu x de mase langsong nak mesra-mesraan dengan kengkawan lame so this is da rite time!ape lagi g penuhkan wall teman2 korang dengan post2 + komen korang. X pun bole la YM ke..Bile dengan kengkawan ni konpem masalah2 ilang x gituh?? konpem!!! 

Luahkan masalah kepada teman rapat

Care yg ni pun korang bole try tau. Tapi kenelah pilih kawan yg sesuai, yela buatnye pilih kawan yg bermulut longkang tu kan naye kau! haha **be careful darl. 

Sahabat bergelak ketawa senang dicari
tapi
sahabat utk menangis bersma berkongsi kedukaan sangat susah dicari

carilah sahabat karibmu! Dengan mereka konpem la korang akan terseeenyum je tau macam daku ni untung ade kawan yg gila + senget tu..haha..mesti ceria hidup korang..

Luahan atas kertas

Sesetengah org ni x suke meluahkan ape yg dia rase pada seseorang tapi lagi suke memendam. Bagi korang yg senyap + pendiam ni korang boleh jugak jadikan kertas sebagai teman korang. Cthnye buatla diari untuk korang luahkan segale isi hati korang kat dalam tu. Bile da puas menulis tu korang ade option same ade nak simpan ke x pun terus buang / bakar je ape yg telah korang tulis tu.

Belajar memaafkan

PENTING!! kalau korang bace entry daku yg INI korang tau lah kan..kalau nak,belajarlah. Belajarlah untuk memaafkan bekas korang tu even dala hati ni rase macam nak bom2 je muke die kan. Setiap org ade kelemahan masing2**ingatlah! Bersihkan hati dari semua masalah itu then lepas pade tu mulekan hidup baru!


wah! panjang sungguh entry daku kali ni. Bukan ape cume nak share je dengan korang..putus cinta x bermakne hidup korang pun da berakhir..daku dulu mcm tu la da mcm nak jadi org gile tau tapi nasiblah diberi sedikit kekuatan oleh Yang Maha Besar. Jadi, ENJOY!!


No comments:

Post a Comment

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi