Tuesday, April 8, 2014

Tips Nak Pandai Masak Sekelip Mata

Assalammualaikum..

    Hai! To be honest aku memang tak pandai masak. Benda simple bolehla. Aku jenis yang malas nak belajar. Berkali mak aku suruh belajar tapi aku malas. Bila dah duduk rumah sewa & everything kena buat sendiri including memasak ni baru tahu erti hidup & bermaknanya kena pandai masak. Seriously.

   So far boleh lah sikit sikit memasak haha. 1st trial aku hancur wei. Masak telor berlada pon hancur. Anak dara ape lah ni. Sini aku kasi tips yang tak berapa nak tips kat lorang yang nak pandai masak sekelip mata. Bukan lah kata tak boleh langsung. Ok lah tu dapat belajar sikit sikit.


  •    telefon mak
Inilah cara aku. Everytime aku rajin nak masak kat umah sewa ni, mesti aku telefon mak aku & tanya nak masak macam mana including bahan-bahan dia. Ini cara paling mujarab lah. Sebab ikut 100% cara mak masak kan. Tryla!
  • try & error pakai buku resepi
Kalau rajin bolehla beli buku masakan. Pastu ikut 100% instruction dia. Campak aje. Yang penting rasa tu.
  • belajar online (youtube)
Cara ni leceh. Kena online bagai. Tapi boleh jugak. Leceh nak salin & ingat cara & bahan. Tulis dalam buku senang.
  • rajin
Ini paling penting. Nak belajar masak ni yang penting kena rajin je. Kalau tak rajin memang tak jadi. Memang takkan jadi. Kalau rajin, bila masakan kau menjadi rasa puas wei. Puas. haha.

    Setakat ni cara aku telepon mak jelah. Bila mula-mula masak tu fail normal lah tu. jangan pandang rupa masakan yang penting rasa tu ha. Janji sedap. Tapi aku rasa ijam lah kot lagi teror masak dari aku ni. Padan muka aku. Haha. Tak pe yang penting ada niat nak belajar kan. Dari tak ada langsung. Dari tak pandai masak langsung kan. 

    Aku kalau masak ngan kawan aku ni, sedap tak sedap telan aje. Ber 2 je pun. Tibai janji kenyang. Ok bye. 

5 comments:

  1. hehe try and error la senang. janna pun xpndi masak. wexx

    ReplyDelete
  2. tak pasti samaada my bini guna teknik ni ke.. haha

    ReplyDelete
  3. Belum kawen tak pandai masak nnt dah kawen automatik terrer masak..hihihih

    ReplyDelete
  4. hee...kena belajar la kan...ingat chef yang hebat2 sekarang ni terus pandai memasak ke...semua belajar daripada pengalaman...hee :D

    ReplyDelete
  5. Resepi dihujung jari!hehehe.ha nak request masak apa?type je.kluar la segala resepi n tips.sedap ke x.tu cerita lain.hehe

    Yang pentig..konpiden!

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi