Wednesday, April 9, 2014

5 Perkara Paling Mencabar & Payah Buat Blogger

Assalammualaikum..



    Hai. Korang pernah menghadapi perkara yang susah & payah masa berblog? Mesti ada kan. Tak banyak pun adalah jugak kan. Lagi-lagi blogger baru. Aku pun ada jugak. Aku dah 4 tahun dah berblog. Lamanya. Alhamdulillah syukur ada jugak orang nak baca blog kusam aku ni. Bertahun usaha nak kasi orang baca & tarik readers.

   Perkara yang aku pernah hadap masa aku berblog sepanjang 4 tahun ni & aku rasa agak payah dan rasa kekadang nak surrender. Apa dia? Meh aku share :

  • gain followers
Yang ini aku rasa tak payah sangat kot. Kalau dulu masa berblog or even sekarang pun ada banyak blogger yang buat GA, contest & banyak lagi benda yang membolehkan kita gain followers yang ramai. Honestly aku gain followers dulu melalui cara macam tu. Almost 70% of themlah. Yang lain aku rajinkan diri cari & baca melalui bloglist orang lain.

Mungkin 90% blogger senang dapat followers kalau cantik & hensem. 
  • gain loyal readers
This is the hardest aku rasa. I bet u, bukan senang bagi sesorang blogger nak gain readers yang loyal tau. Depends semuanya pada isi blog kita, cara kita sampaikan entry kita kat orang, susunan blog & semuanya. Aku dulu tebalkan jugak muka pegi ping sana sini link blog untuk dapatkan readers. Seriously that was not easy.

Tambah lagi bila kita jarang update blog. Macam aku dah tertangguh berbulan kot. Kalau dulu aku rajin sangat up entry. Sehari kadang2 4 entry. Sekarang dah ada komitmen agak susah nak spend masa update blog. Memang susah! Tambah pulak aku spesis yang malas. 

So then aku rasa aku nak sambung balik blogging sebab rasa sayang weh. Sayang kat blog, sayang kat readers, sayang kat followers yang dah lama aku kumpul tu. Sedih pulak tetiba & nyesal tinggal blog dulu. haha.
  • got comments from readers
Yang ni lagi 1 hal. Aku yang dah lama berblog, delay blogging pastu sambung blog balik nak gain komen macam dulu memang susah. Kalau dulu bolehla dikatakan banyak komen yang datang. Sekarang macam biasalah. Adat kalau kita dah lama tak berblog, readers akan rasa jemu & kadang kadang je nak komen. Tak pun lupa terus. 

Macam macam cara boleh buat sebenarnya nak dapatkan banyak komen. Kunci dia senang. Rajin kan diri datang komen kat blog orang lain jugak. Simple!
  • disisih
Point ni macam 2/10 kot tendency dia. Amboi! It depends. Kenapa kita disisih oleh blogger lain. Contoh macam kadang-kadang kita tak sedar.

- up entry yang sakitkan hati orang lain
- tak sensitif dengan entry
- sombong
- over acting

Kalau nak rebuild balik nama blog memang susah once orang especially bloggers tahu kita macam tu. So kena careful. Extra careful!
  • design blog 
Yang ini pun genting & susah jugak aku rasa. Dulu Ya Rabbi blog aku dah lah bersepah, semak pulak tu. Macam-macam benda aku letak. Almaklumlah dulu masa newbies mana aku tahu citarasa readers. Bagi aku kalau dah jadi blogger ada few things yang kena consider. 

- berat blog
- susunan blog
- isi blog
- cara kita berblog
- URL

    Mungkin banyak lagi tapi blogger suam kuku macam aku ni ini jelah kot. Cakap lebih-lebih tak pandai. Nanti ada yang kata aku over pulak kalah blogger yang ternama. Opinion masing-masing. Korang pun kalau nak share pendapat pun boleh jugak. 

   Aku suka baca blog Namee RoslanAfzal. Entry simple, fresh & bloggernya pun friendly.

   Btw thank u so much kepada readers blog aku yang ada komen, ada yang datang baca entry aku. Thanks! Ok nak sambung masak. Bye!

4 comments:

  1. Rsenya senang gain follower klo cantik (yg pmpoan)

    ReplyDelete
  2. 1 - Followers : awal2 berblog dulu memang senang nak naikkan followers...join je segmen, GA dan macam2 lagi...sy dapat follower blog pun memang banyak daripada segmen Ben Ashaari dulu...

    2 - Readers : yup...betul tu...bukan senang nak kekalkan readers blog kita ni...dulu memang rajin nak update blog hari2...memang ramai la yang komen...sekarang ni da makin busy...sebulan dapat update lebih 10 entri pun da kira ajaib da...tapi Alhamdulillah...masih ada yang singgah lagi walaupun tak seramai dulu...mungkin blogger yang sy kenal awal2 dulu pun entah masih berblogging ataupun tak...bila sy check2 balik komen lama...pergi blog dorang...banyak yang da stop blogging...

    3 - Design blog : ni mesti diambil kira...dulu masa newbie yela...tak tahu apa2 kan...sumbat je widget sampai blog jadi berat nak loading...sekarang ni mungkin da boleh design blog nak kasi smooth...memudahkan pengunjung datang blog...jangan bagi mereka serik nak masuk blog kita lagi...hee


    P.S - oppp...terpanjang pula taip komen kat entri ni..hee :D

    ReplyDelete
  3. blog eden ni pon mcm nk tak nak je hidup..h aahaha

    ReplyDelete
  4. blog saya pun...tah apa rupa..hehehe~~
    but it doesn't matter...because I do enjoy write it

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi