Friday, August 30, 2013

Senggugut : Bahaya & Tips Kurangkan Sakit

Assalammualaikum..

    Hai! Hari ni nak cerita pasal sakit perempuan. Entry hari ni pasal perempuan. Yang lelaki nak baca ikut sukalah. Tambah pengetahuan untuk makwe, ibu & isteri ye. Sebenarnya ada banyak persepsi pasal senggugut ni. Ada yang aku dengar yang tak elok. Mostly nya lah. Aku pun tak tahu lah sebab aku tak pakar.

    Pengalaman aku alami senggugut? Tak pernah rasanya. Setakat sakit perut biasa je. Aku tak de lah seteruk orang yang alami senggugut tu. Mostly yang aku tengok sendiri kawan aku, kakak aku kalau kena senggugut memang teruk gila. Ada tu kawan aku sampai tak boleh bangun langsung kot. terpaksa amik MC. Kesian.

    Tapi dalam pada tu, tak boleh jugak kita amik remeh pasal benda ni kan. Kauorang pernah dengar yang  orang kata "senggugut menyebabkan kemandulan?". Aku tak arif pasal benda ni thats why aku tanya. Apa yang aku tahu bila aku tanya mereka yang kena senggugut ni dorang kata akan rasa sakit gila perut & pinggang. Lain orang lain rasa senggugut & simptom diakan.

    Ada juga kaitan senggugut & penyebab cyst (ketumbuhan). Korang boleh baca kat sini. Bila aku baca agak scary sebab berkaitan dengan kehamilan. Orang yang ada cyst ni sukar nak pregnant kan? Maksu aku pun ada cyst jugak. Tapi alhamdulillah dah selamat lahirkan baby girl puasa hari tu. Dia berubat kampung tak silap aku untuk kecutkan cyst tu.

   Sini aku share dengan korang sikit info dari blog Dr Hamid ni. Pasal Dari senggugut ke endometriosis. Kat bawah contoh gambar dari blog dia.

Lihat darah kotor warna coklat kehitaman, yang terkandung dalan endometriotic cyst dalam ovary (warna putih)

Lihat gambar diatas, saya belah rahim dan kelihatan dinding rahim jadi sangat tebal akaibat adenomyosis.

    Scary kan? So, better kita refer doktor untuk rawatan yang selanjutnya. Mana lah tahu kalau-kalau kita terkena benda ni. Mintak dijauhkan.

    Selalu kalau orang nak hilangkan senggugut ni mak aku selalu suruh kakak aku buat macam-macam cara. Nak kurangkan rasa sakit tu. Contoh :

  • minum teh pahit tanpa gula
  • letak air panas dalam botol & balut dengan towel nipis. Tuam kat perut (cara ni best gila)
  • makan panadol ( tak digalakkan takut ada long term effect)
  • minum air halia
  • tidur
    Kalau korang ada cara korang sendiri share lah kat sini. Sebenarnya bertuah jugak aku sebab tak sakit senggugut macam tu. Alhamdulillah. Dia kalau nak datang,sapai masa dia datang je. Haha. Cuma sekarang agak tak teratur & lambat. Siapa tahu apa yang perlu aku buat? Kalau korang ada masalah yang sama dengan aku sharelah. 

    Oklah. Ini yang aku tau aku share dengan korang. Jaga kesihatan kita baik-baik sebab takut akan ada effect di masa akan datang. 

20 comments:

  1. Akak baca ada yang guna Shaklee untuk masalah senggugut dan tak teratur nie. Tapi akak pun x cuba lagi. Akak memang ada senggugut sejak azali. Bukan sikit...memang teruk. Sampai hospitalized. Tapi bukan sebab endo. Sakit sebab ada PCOS. So far, Alhamdulillah, ada lah anak sorang. Kalau ada PCOS nie, susah sikit nak preggy. Tak teratur period pun simptom PCOS juga. Kalau ada masa nanti check yer.

    ReplyDelete
  2. hmm akak sengugut bukan setakat sakit perut je...
    jarang kena sengugut ni tapi sekali kena..
    tangkap pinggang.. x boley jalan..
    last2 g berurut.. allhamdulillah lega gak..
    setakat ni x de petua untuk sengugut yang tahu tuam air suam je la.. lain2 makan ubat tido hahaha

    ReplyDelete
  3. dulu akak pun selalu kena..biasanya tuam dengan air panas dan tidur je la..sehari je dia sakit..esok2 masuk hari kedua ketiga ok dah..

    ReplyDelete
  4. fuh takut nye tengok gambar tu. alhamdulillah takde masalah senggugut,

    ReplyDelete
  5. Try catalyst ..mmg the bes.. bru mkn 1btol..mmg btul2 berkesan..klo bgun pagi trus bersin..sye ade alahan..skrg x de bersin lagi time menumis @ bgun pagi..slain tu period x teratur..bln lps mkn catalyst ..bln nie sye period ..dh 3bln xperiod..mmg best r catalyst..adik sye mkn catalyst nie dlu dh 5bln..skrg senggugut mmg xde dh..just skit perut biasa..kwn sye smpai msuk hosptal sbb senggugut.skrg die xpyh prgi dh..n die dh ade bby..dh 2thun kawin..bru skrg ade baby

    ReplyDelete
  6. Hmm.. memang menakutkan.. setakat ni memang tak de sakit teruk sangat.. just sakit pinggang sikit je time nak period.. tapi tau tak sakit semasa period tanda-tanda rahim terbalik? Dulu saya tak tau pastu scan doc cakap rahim terbalik.... huhuhu.. tp alhamdulillah rezeki Allah bagi anak juga...

    http://sweetmom83.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Cuba try GLA shaklee..ia untuk menstabilkan hormon smasa period dan melegakan sengugut..ramai yg dh cuba,mmg brkesan..mak sy mkn utk hilangkan sakit kulit dia,tp yg kami perasan ,sakit kulit kurang,jeragat kulit dia pun hilang..

    Kalau nk tahu lebih lanjut blh whatsapp/ wechat 0143853977

    Sms 0169866521

    ReplyDelete
  8. Cuba try GLA shaklee..ia untuk menstabilkan hormon smasa period dan melegakan sengugut..ramai yg dh cuba,mmg brkesan..mak sy mkn utk hilangkan sakit kulit dia,tp yg kami perasan ,sakit kulit kurang,jeragat kulit dia pun hilang..

    Kalau nk tahu lebih lanjut blh whatsapp/ wechat 0143853977

    Sms 0169866521

    ReplyDelete
  9. Ada kwn sy pun alami masalah yg sama....period tk teratur dan senggugut yg teruk smp amik mc, tp lps mkn qaseh gold...ok lak...smp skrg die continue mkn....tk nmpk lak die amik mc akhir2 ni....

    klau ada sape2 brminat...blh contact kwn sy...whatsapp 0136222290 or sms je die....

    ReplyDelete
  10. Utk haid tidak teratur & masalah senggugut, blh cuba GLA Shaklee. Ianya mmg dirumus khas untuk masalah wanita. Nak tahu lebih lanjut, blh sms/whatsapp saya 0122218698 atau ke blog cikmasland.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Good Info..alhamdulilah izan takde masalah senggugut.. jemput singgat blog izan http://prettyiz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. pernah sekali dulu masa kat asrama kawan saya sampai merangkak2 jalan dalam dorm akibat senggugut.kalau nak ke toilet, berpaut kat tiang2.so memang boleh imagine la betapa sakitnya senggugut ni...

    jalan2 di blog saya juga untuk info berkaitan senggugut..
    http://bit.ly/1pIwwCz

    ReplyDelete
  13. adik ipar ida makan ostematrix utk hilangkan sengugut ni..mula2 die amik gla tapi tak berkesan..sesetengah org berkesan dgn gla..berminat boleh pm ida sms/whatsapp 0174636210
    jemput singgah blog ida http://mummysupplementshop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Org tua2 ckp kalw time anak dara senggugut teruk, khwin nt hilang.. Xde pn.. Huhu..

    Sy consu.e set Shaklee alhamdulillah baru berkurang.. Sesiapa nk cuba bole contact sy.. 0193514245. Breastfeedmemom.blogspot.com.my 😆

    ReplyDelete
  15. Bertuahnya tak senggugut :D Anyway, good info

    ReplyDelete
  16. sy kena senggugut sejak dari darjah 6.. dh bermacam2 sy buat, tp still jd. smpai sy dh de appt doktor pakar. n doc nk bg pil perancang. sy tolak. lpas kwin sy jd jgk. slpas bersalin pn jd jgk. smpai sy buat petua sndiri mndi air pnas (water heater). 38'c pnas air tu sy mandi.. mmg berjam2 la dlm blik air tu.. alhamdulillah byk.. dgn petua tu smpai skang sy dh x senggugut.. sy suka.. sy suka.. (bak kata mey mey upin ipin.)

    ReplyDelete
  17. Atasi masalah senggugut anda dengan GLA complex.. lagi info lanjut http://www.cheentaku2.blogspot.com/search/label/GLA

    atau boleh sms/whatsapp ; 0196125530

    ReplyDelete
  18. Untuk yg mengalami masalah sengugut tu..korg boleh try Jus Sengat Dara..nama mgg mcm tu..tapi khasiat dan manfaat dia superb..sye dh consume 5 botal dan masih mengamalkan just ni..dh lepas period 2 kali..sengugut dh kurg..jus ni bukn melegakn sakit..tapi dia MERAWAT..sbb dlm dia ada 14 jenis herba seperti delima, habbatussauda, madu, saffron dan macam2 lgi..sye suggest supaya you all try jus ni..boleh contact +601115421200 kalau berminat dan untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi