Wednesday, August 27, 2014

Kolej Serumpun UPM

Assalammualaikum

   Hai! Lately ni banyak keyword aku dapat pasal kolej serumpun UPM ni. Aku tau sebab apa, sebab adik-adik intake baru bakal sambung belajar kat sini & ada antara korang yang dapat kolej serumpun ni kan. Btw korang tahu ke serumpun means what? Ok sini aku terangkan & share sikit pasal kolej serumpun ni.

   Actually serumpun ni terdiri dari kolej 14, 15, 16,12. Kedudukan kolej ni pun macam kat luar main kampus. Macam kolej lembah yang kat dalam tu ha. Zaman aku dulu aku panggil kolej-kolej lembah ni kolej merit sebab kalau korang nak stay sana sampai habis belajar, korang kena aktif kumpul merit. Dan sebab tu juga aku suka stay kolej serumpun ni walaupun ada banyak jugak benda yang aku tak suka pada mulanya pasal kolej ni. Tapi banyak kelebihan nya. Tak caya meh sambung baca entry aku.

   Aku suka stay kolej serumpun sebab :

  • ramai member 
Kolej lain pun ramai jugak member tapi bagi aku tak seramai macam kat serumpun la kot. Macam aku stay sini member aku bukan setakat kat dalam kolej 16 (kolej yang aku stay selama 4 tahun) je tapi boleh dikatakan kat semua kolej serumpun aku ada member. 
  • menyenangkan
Means kalau ada assignment melibatkan group work, senang la sangat aku nak bekerja. Tambah pulak most of kosmate aku semua stay kat kolej serumpun. Check point nak jumpa dekat Sanggar Kolej 12 ataupun cafe. 
  • dekat dengan cafe
Yang ni paling aku suka. Kafe tutup pukul 11, bila-bila masa aku lapar aku turun. Tapi malangnya kafe sekarang dah tak best macam zaman aku 1st year dulu. Macam-macam ada. Ape pun still bersyukur sebab masih ada makanan lagi. Pasrah. 
  • transportation (mid point bas)
Selama aku 4 tahun belajar kat upm, aku naik bas je pegi kelas. Mana-mana aku pegi naik bas je. Alhamdulillah still dapat survive sampai final year. Sini aku macam nak cakap sikitlah. Adik-adik yang rasa ala-ala tak boleh nak susah sikit, belajar lah biasakan diri hidup susah. Tak payah demand sangat baru 1st year dah nak bawak kete bagai. Dan aku dimaklumkan sekarang mana-man pak guard sangat strict. So kalau nak bawak kete tanpa ada sticker yang sah tu, lupekan. 

Aku macam tak boleh blah dengan student yang "panas lah naik bas. Leceh nak kena kejar semua". Pesen nak senang je time belajar payah jugak. Dan pesen yang bajet-bajet macam ni pun annoying jugak. Kalau rasa nak belajar cara kejar bas dari aku, boleh lah tanya aku. Haha. Master kot. 
  • kolej senang cari
Kalau sedar mara aku ke kawan-kawan aku nak datang amik aku senang. Sebab kolej aku senang sangat nak cari. Dekat dengan highway. Tak payah nak face banyak pak guard. 
  • meriah
Meriah sebab dalam 1 bilik ada 3 roomate (including you). Memang nampak sempit tapi pandai-pandai lah nak hidup susun bagi kemas. Tapi seriously best kalau dapat roomate yang sekepala dengan kita. Kalau dapat yang sebaliknya nasib kau lah. Mohon tukar bilik next sem. 

Macam aku, masuk tahun 2 tak silap, aku mohon tukar bilik duduk sama bilik dengan kosmate aku, & group masa aku orentasi dulu. Best gila. 
  • banyak makanan dijual
Kau orang masuk nanti dah tengah-tengah sem jangan terkejut pulak kalau ada orang jual makanan kat tepi tepi koridor ke depan bilik semua. Senior nak cari duit tambahan la katakan. Korang kalau lapar pun, boleh sebat makanan yang ada. Yang penting, bayar!

Tak pun nanti akan ada yang ketuk bilik kau "nak beli hotdog,nasi goreng,kek coklat..bla..bla..blaa". Time hujan memang laku. Aku pernah jugak jual dulu haha.Untung. Bukan makanan je, kau nak bisness ape, semua ada. Tak percaya, nanti masuk kolej mesti ada orang tampal notis.


    Tapi dalam pada best, biasalah ada jugak benda yang aku tak berapa selesa dengan kolej serumpun :
  • sempit
Benda paling obvious masa kau daftar masuk bilik nanti mesti kau akan rasa "ala, kenapa bilik dia macam ni". Sebab dari rumah lagi kau dah bayangkan kau akan dapat bilik yang besar, luas macam kat matrik dulu bila dah masuk universiti. Adik-adik, korang akan belajar rasa selesa after few weeks nanti. Trust me! Mula- mula memanglah wei. 

Tapi aku kasi tips la. Kalau rasa korang pandai kemas, buat susun atur L atau U (aku tak reti nak kasi gambaran macam mana). Tapi mesti akan nampak luas & kemas gila kalau korang pandai susun & kemas. Pandai-pandai lah.
  • jamban banyak rosak
Dah banyak kali mengadu, macam tu jugak lah. Aku tak tahulah bila dah ada intake baru ni semuanya dah baiki kan. Masa zaman aku dulu, boleh dikatakan dari 10 jamban, 4 je yang boleh pakai. Yang lain, haram semua rosak & kotor. 
  • masalah ampaian
Paling kritikal. Tapi jangan risau. Dryer ada. Kau basuh pakai mesin je pastu keringkan pakai dryer. Selama 4 tahun aku stay sana, boleh kira bape kali je aku basuh baju pakai tangan. Semua sebab malas. Kemudahan ada, guna je. Pernah sekali mesin basuh aras aku rosak, aku sanggup pegi basuh kat kolej sebelah (kolej 12). Dalam hujan pulak. 

Tu kelebihan stay serumpun ni ha. Mesin basuh banyak. Haha. 


    Alahai, kalau korang dapat kolej serumpun yang kolej berbelas-belas ni, tak payah lah nak rasa down sangatnye. Tak payah dengar sangat ape senior korang cakap tu. Biasalah, mana-mana tempat korang pegi pun sama je. So, be happy je. For sure korang akan rasa happy gila nanti. Kompem. 

   Sebenarnya, mana-mana kolej sama je. Ade baik buruk. Aku elok je stay kolej serumpun. Yang penting korang study elok-elok. Tak payah nak peduli sangat apa orang lain cakap. Saje je tu. Ok baby! Good luck. Aku dulu duduk kolej 16 in which the best kolej ever. Ada banyak sangat aktiviti yang ada. Sila join. Rugi kalau tak join. 

   Kalau ada apa-apa nak tanya, feel free to do so ok. Akak baik je. Gitu. Ok bye!

Tuesday, August 26, 2014

Muslimah Mengghairahkan

Assalammualaikum

   Korang dah baca entry ini? Makin hangit di fb. Kalau belum bacalah. Bila aku go through keterangan akak yang dikatakan jadi 'mangsa' lelaki pervert ni, aku ada opinion aku sendiri. Tak menyebelahi sape-sape pun. Kita yang baca sendiri tahu nak cakap apa kan.

   Bagi aku, tindakan akak tu betul. Sengaja buat-buat layan mamat tu untuk tujuan nak reveal mamat tu. Mungkin akan adalah yang berkata " dah tahu mamat tu lain macam pegi layan buat apa", "engko pun sama naik gatal melayannya, padan muka". Dalam kes macam ni, engkau kena tahu suara 2 belah pihak. Memang betul pun apa yang akak ni buat. Well, orang nak cakap kan, bukan kita boleh amik selotep & tampal. So, bairkan je.

   Sekarang ni, kalau korang tengok pun bersepah kedai lagi-lagi online shop yang jual pakaian jubah dress ni. Sekarang memang tengah in trend pakai jubah dress ni. Even aku sendiri makin minat nak pakai jubah yang ala-ala pesen ni. Tapi! Kena ingat 1 perkara. Benda yang paling crucial kita amik kira kalau nak beli jubah dress bagai.

  1. " Kain jubah ni kalau aku pakai melekap tak kat badan? Nampak tak spender aku?"
  2. "Jarang tak jubah aku ni. Nanti nampak pulak bentuk tubuh badan"
  3. "ukuran & size jubah dia ni sesuai ke dengan aku. Senteng x?"

   Paling bahaya kalau nak beli online. Kita bukan tahu jenis kain dia macam mana. Memang ada seller tulis jenis kain, tapi lebih puas hati kalau kita sendiri yang pegang kain baju yang kita nak beli tu kan. So far, jubah yang aku beli online semuanya aku puas hati. Memang trusted seller. Cuma ada 1 jubah yang aku beli jenis kain lycra. Jenis yang nampak punggung kau seketul-seketul kalau tak pakai kain dalam. So, kena cari altenatif lain lah.

   Apa yang aku tengok sekarang ada banyak sangat penjual online yang jual jubah-jubah dress ni. Ada lah 1 online shop ni yang ada dapat komen dari customer yang kata pattern baju yang dia buat macam ketat sangat ukuran untuk mommy yang bf ni. Tapi meman design dia tip top. 

   Tapi tak semua seller macam tu. Banyak jubah dress yang korang boleh tengok yang boleh dikatakan menepati syariat. Longgar, labuh & cantik. Tinggal sediakan duit je. Nak pakai boleh je, tapi pandai-pandai kita lah nak pakai cara yang sebetulnya.

    Aku pun bukan lah baik sangat nak kata macam-macam tapi still, berusaha ke arah itu. Yang lebih baik. Manusia boleh berubah. Cuma nak tak nak je. Kita sendiri kena jaga diri kita sendiri. Sebelum nak pakai apa-apa tenung dulu diri kat cermin. Sesuai ke tak kita pakai macam tu. Nanti bila kalau kena tegur, kita jugak yang marah kan. So. fikirlah.

   Cakap pasal model, aku dulu pun pernah jugak bercita-cita nak jadi model. Zaman-zaman acah-acah teringin nak jadi model dulu kan. Bila sekarang, fikir balik rasa macam "eh ,malunya". Nasib baik tak teruskan niat tu. Haha. Dah makin naik umur, terasa makin malu pulak diri ni. 

   Hati-hati lah. Jangan sampai kite jadi bodoh pula pegi ikut je syarat orang yang nak jadikan kita model tu sampai macam-macam dia suruh kita buat. Ada akal fikir. 

Monday, August 25, 2014

Masalah Roomate/ Housemate/Classmate & Segala 'Mates'

Assalammualaiku

 Pernah tak korang hadap dengan roomate,schoolmate,housemate & apa-apa mate yang bermasalah dengan korang? Atau korang sendiri yang rasa ada masalah? Well biasalah dalam hidup kalau tak jumpa dengan orang yang tak sebulu dengan kita tak sah kan? Especially when you were in the college, boarding school ataupun kerja.

Bohong kalau kata tak ada. Mungkin ada tapi biasalah kita takkan nak kecoh-kecohkan. Paling tak pun kita akan share benda masalah macam ni dengan orang yang kita rasa boleh share masalah kan. Macam?

  • pemalas
Kalau zaman universiti dapat roomate pemalas agak 1 tekanan yang besar jugak. Kau bayangkan hidup dengan orang yang pemalas nak kemas katil, meja study & ruang dia sendiri. Macam mana nak hidup kan. Kalau duduk rumah sewa lagi boleh sakit jiwa stay dengan orang pemalas ni.

Aku jenis tak suka dengan orang yang pemalas nak cuci pinggan lepas makan. Suka biar for a while sampai berkulat kadang-kadang. Rasa nak baling jugak pinggan tu. Dah hidup dengan orang lain pandai-pandailah nak praktik cara yang betul kan.

  • pengotor

Ini pun 1 lagi bebanan. Jenis yang terlalu pengotor pun ada wujud jugak. Especially housemate. Stay rumah sewa sama-sama. Spender pun kalau boleh lipat bagi kepam-kepam dah sebulan baru ingat nak basuh. Jenis pesen tak reti nak jaga kebersihan jamban pun ada jugak. Taik sendiri orang lain yang kena bersihkan & flush. Gila memang tak boleh hidup dengan orang macam ni.

  • terlalu bergantung dengan orang lain
Sekali dua nak bergantung boleh lah. Kalau boleh dikatakn almost 24/7 nak bergantung dengan orang, aku rasa orang yang selalu stay dengan dia tu pun boleh jadi rimas. Contoh macam "aku pun tak naklah makan jugak kalau kau tak nak pegi kafe. Malulah nak pegi sorang". Nampak macam kelakar tapi wujud je.

Memang sepatutnya kita tak boleh biar orang yang jenis tak pandai nak adapt sorrang-sorang ni sendiri. Tapi kena jugak fikir, kita pun ada benda lain untuk dibuat lagi. Bukan tugas 24/7 nak stay selalu dengan dia & buatkan semua benda untuk dia. Kan. Belajar buat semua sendiri.

  • berpuak
Coomon. Mana-mana aku pergi mesti ada kumpulan ni. Dari aku high school sampai universiti tak pernah tak jumpa. Tak salah langsung nak berpuak semua & biasalah semua orang pun nak ada kawan dia sendiri in which 1 kepala dengan dia kan. Tak apa, as long as we're being fair to each other & tak tunjuk lagak masing-masing.

Selalunya orang selalu salah anggap dengan orang yang  berpuak ni kan. Including me. Aku mengaku kadang-kadang aku ada jugak macam " eh minah ni dengan geng dia bla..bla..bla..". Tapi tak semua orang dalam geng dia perangai macam tu. Betul tak.

  • berkira
"eh, engkau ada amik softlan aku tadikan. Boleh tak kau ganti balik, aku dah tak ada duit nak beli baru". Berkira maha dasyat.

  • psiko
Macam mana? "korang boleh tolong senyap sikit tak. Akak nak study ni". Aku jumpa spesis paling annoying sekali masa aku kat upm. Senior. Direct sound secara kasar. Bukan tak boleh nak tegur elok-elok kan. Pesen psiko macam ni elok tegur baik-baik, tak pun psiko dia balik. Mesti dia yang angkat kaki dulu. 
  • suka bersendiri
Tak boleh salahkan dia, dah memang sejak azali dia macam tu. Well, kadang-kadang kita sendiri pun nak ada masa untuk bersendirian kan. Semua orang pun macam tu. Biarkan. 

Kalau nak diikutkan masalh dengan orang sekeliling kita, tak terkira. Banyak sangat ragam. Semua nak ikut kepala masing-masing. The best thing is just let them be in their way & we too. Orang tak kacau kita, kita tak payah kacau orang.

Dan bukan senang pun nak puaskan hati orang. Tak semua orang kenal kita macam mana kan. Tapi kalau dah obvious sangat, sendiri mau fikir lah tuan punya badan. 

Sunday, August 24, 2014

Tips Jimat Dihujung Semester

Assalammualaikum

   Tak lama je lagi budak-budak degree nak masuk universiti kan. Bila masuk hujung sem mesti akan sengkek punye lah. Biasanya bagi budak yang dapat loan lah. Tak kira lah engkau dapat PT ke JPA ke ape . Tips ni paling crucial untuk si peng-apply loan lah. Macam aku. Tapi aku tak amik PT aku amik yayasan Pahang. Anak Pahang sejati.

   For the 1st 3 semester aku kat upm memang miserable & horrible gila hidup aku dihujung sem. Sengkek gila aku sebab tak ada duit. Bila dapat duit masa mula-mula tu bapak jakun gila. Yelah tak pernah dapat duit sebanyak itu dalam akaun kan. Aku pegi tibai shopping online. Lepas pada tu merana lah aku tak ada duit. Padan muka. Tapi  dalam semester 4, aku dah jadi bijak sikit & aku start fikir cara nak berjimat & save duit. So aku nak share dengan korang cara aku jimat & sure duit cukup sampai habis sem.

  • simpan dalam tabung
Aku start menabung since semester ke 3. Setiap hari aku akn simpan RM 1 dalam tabung. Kalau ada duit lebih dalam RM 5, RM 10 ke aku amik sekeping aku simpan. Dan setiap bulan aku akan simpan RM 50 dalam tabung tu. 

Yang paling penting, korang jangan sesekali guna duit dalam tabung tu kalau tak ada keadaan yang emergency. Jangan sesekali gatal tangan nak amik buat shopping. Try to control yourself. Macam aku, aku simpan tabung aku kat tempat tersorok. So that nanti aku tak kan nampak tabung tu.

Tapi. be careful dengan orang sekeliling tau! MAke sure sediakan tabung besar. Baru puas hati. So at the end of the semester aku boleh kumpul dalam RM150++ macam tu dalam tabung. Kan jimat weh. Bila aku tak ada duit masa hujung sem, aku akan guna duit dalam tabung aku. Setel masalah. Tapi hanya untuk benda penting macam makan & belanja lain. Bukan joli-joli
  • buat akaun lain
Macam aku UPM pakai CIMB. So, aku ada akaun Maybank. Kadang-kadang kalau aku rajin aku akan transfer sikit duit yang loan kasi dalam akaun ni. Aku pun simpan dalam ASB jugak. 1 sem simpan dalam 700. Simpan dalam tu for sure takkan guna punya kan. 
  • jangan rakus di awal sem
Bila dah dapat duit awal sem tu engkau jangan jadi rakus. Terus dalam kepala otak nak beli itu ini joli itu ini. Kalau sekali sekala boleh la. Kalau dah tiap-tiap sem macam tu, sakit lah. Aku pun kaki shopping jugak, tapi biasanya aku akan selang 4 ke 3 sem macam tu untuk aku shopping. Bila sekali shopping, aku spend & sediakan RM200. Tapi kalau nak shopping tak payah lah nak pegi shopping tempat memahal. Engkau student lagi. 

Aku shopping biasa kat Jalan Tar, KWC, TS & semua tempat yang murah-murah. Jimat boleh dapat banyak benda. Puas hati. 
  • elakkan guna duit buat beli gajet
Ini yang selalu student buat termasuk aku. Tapi pada zaman dulu. Aku dulu pernah beli tab pakai duit sem aku. Tapi tak banyak. Yang aku macam rasa  tak patut bila ada student yang spend almost half of duit loan tu kot untuk semata beli gajet yang mahal gila tahi. Macam rugi. Kes adik aku lah tu. Hujung sem sengkek. Padan muka. 

Nak beli boleh, tapi ikut lah kemampuan. Kau jangan nak tiru kawan sangat. Tengok kawan pakai I pong, engkau pun nak sama naik. Makan kertas jelah kau lepas pada tu. Baik kau spend duit untuk beli makanan, lagi best. Kenyang.
  • jangan terlalu ikut kawan
Jangan mudah sangat nak terikut dengan lifestyle kawan kita yang memang sedia ada kaya. Kalau dah tahu tak ada duit, buat cara tak ada duit. Tak payah belagak kaya. Nanti merana.
  • join apa-apa aktiviti yang ada elaun & upah 
Aku kalau rajin aku join lah. Tapi untung weh sebab dapat duit. Boleh lah buat topup ke buat makan. Dapat pengalaman lagi. 
  • kerja part time
Siapa yang kelas dia tak full sangat & rasa diri tu boleh buat banyak kerja dalam 1 masa boleh lah try cari kerja part time. Tak payah jauh-jauh, dalam universiti pun kadang-kadang ada je keje part time. Aku dulu pernah buat bisnes rumpai laut, ingat tak haha. Alhamdulillah sangat membantu dalam perbelanjaan aku. Tapi sekarang dah pencen sebab habis stok. 
  • beli apa yang patut
Tak kiralah makanan ke minuman ke topup ke. Kalau nak makan tu, tak payah demand sangat nak makan mahal-mahal. Makan apa yang ada sudah. Tengah awal sem boleh lah merasa. Agak-agak nak beli ais krim Coneto hari-hari tak payahlah. Makan sebulan sekali je. Sudah

Lagi 1 broadband. Kalau budak UPM, tak payah pakai broadband pun ok kot sebab ada wifi. Boleh tahan laju cuma biasalah ada waktunya slow. Wifi upm kalau kau nak rasa bahagia bila online, online time pukul 1 pagi ke atas & 11 pagi ke 12 tengah hari macam tu. Sebab time tu student tak ramai guna haha. Tapi kalau rasa nak beli, beli jelah.

   Hidup dalam universiti memang banyak sangat-sangat perlukan duit. Duit samping engkau memang kena spare setiap masa. Tak tipu. Banyak benda yang tak jangka. Depends pada kos masing-masing. Macam kos aku, benda yang paling mahal aku beli ialah suit uniform chef. Buku-buku kos aku pun boleh tahan mantap harga, tapi itu tak pe, sebab ada baucer buku. Tapi sakit jugaklah. Sekali beli almost 200.

    Paling kritikal masa final semester. Masa tu kena battle dengan fyp, thesis,semua benda yang memang melibatkan banyak sangat duit. Masa aku final year, memang hujung semester sangat-sangat masa nak hantar tesis, kena reject 2 kali kau tahu. Aku upah orang betulkan grammar, kena bayar dalam !00++. Mana nak cekau duit. Nasib baik ada simpanan. Kalau tak ada? 



   Memang kalau tak ada duit mintak je kat mak ayah. Tapi kena ingat, tak semua parents ada duit & mampu nak tanggung semua. Aku dulu pernah jugak nangis mintak duit. Malu nak mintak haha. Pastu kena marah. Yelah, dah tengah sem duit dah nak habis siapa tak marah. Enjoy lagi padan muka. 

   So, adik-adik pandai -pandai lah nak hidup nanti. Jangan sampai pengsan ikat perut tak makan sudah. Belajar jimat sikit. Paksa diri jimat. Semoga berjaya & tahniah! Siapa junior aku?

Friday, August 8, 2014

Pengalaman Guna ALTEL

Assalammualaikum



   Aku dulunya memang setia dengan maxis since tempat aku duduk coverage maxis memang tiptop. Cumanya lately ni aku dah rasa malas nak guna maxis sebab aku rasa membazir. Bayar mahal tapi coverage menghampakan. Padahal sini tak ada coverage internet maxis. Makanya aku decide terminate & pakai line internet lain.

   Aku pilih untuk guna line Altel. Korang mesti dah tahu tentang Altel kan. Memang femes lately ni. Sebelum aku decide nak guna Altel aku dah buat banyak pemerhatian daripada review orang dari pelbagai sumber. Cuma masa sebelum aku guna aku tak sure sama ada tempat aku ada coverage Altel tu atau tak. So aku main berani mati je nak try Altel.

   Sebelum ni aku ada tanya few members aku yang guna Altel ni. Most of them memang rekemen sangat pakai Altel ni sebab jimat. Aku stay kluang sekarang. So aku tak tahu kat mana tempat nak car sim kad Altel tu. So, aku hold on dulu niat nak beli sim kad.

   Alkisah 1 malam aku pegi makan dengan family aku. Datang sorang mualaf main jual-jual. Then aku terdengar dia cakap pasal Altel. Aku terus keluarkan duit beli sim kad tu & after being registered aku boleh guna line Altel dengan jayanya. Aku beli dengan harga RM 10. Dalam sim ada RM 5 kredit percuma

   Guess what? Sebelum ni ada orang-orang yang kata line internet Altel ni tetap laju even dalam ceruk kampung kan? Jawapannya ya! Memang laju. Tempat aku even line internet E tapi still bole google dengan lajunya. Makanya aku teruslah guna line Altel & aku sangat bersetuju dengan review orang yang mengatakan line internet Altel sangat laju walaupun dalam kampung.
\
   Tapi tapi tapi. Perlu diingatkan bahawa semua tu bergantung pada tempat masing-masing. Setakat yang aku buat survey line internet Altel ni, mana-mana kampung aku pergi pun tetap ada line. Tak pernah tak ada. Tenggelam timbul tu biasalah. So setelah aku guna Altel selama nak dekat sebulan ni, apa yang bestnya?

  • pakej internet yang sangat jimat & murah
  • line internet yang sentiasa tak menghampakan
   Cuma bagi aku Altel ni ada 2 kelemahan. Bagi aku lah. 
  • topup cepat habis di kedai
  • bagi online user yang 24/7 surft internet memang cepat habis quota
    Aku pakai pakej yang RM 28 tu je. Bagi aku dah memadai untuk aku. Setakat bukak twitter & whatsapp tu tak banyak sangat makan. Unless kalau kau tiap jam on instagram, fb & you tube bagai semua yang makan quota banyak tu, memang cepatlah habis nya. Tapi bagi aku still sangat menjimatkan. 

   Pertanyaan yang selalu kawan-kawan tanya :
  • mana nak beli sim kad Altel ni?
Kat mana-mana kedai telefon yang ada lambang Altel. Tak pun kau redah aje mana-mana kedai telefon & tanya ada jual ke tak. Beli melalui dealer pun ok je. 
  • nak topup Altel kat mana?
Macam aku selalu beli kat 7e je. Kat 7e, Shell, Petronas & mana-mana kedai telefon. 
  • kalau habis quota line internet down ke?
Taklah. Cuma dia akan cas kau RM 0.05 setiap penggunaan internet. Aku guna selalu topup 10 ringgit tahan sampai 2 minggu. 
  • coverage memang ok ke?
Ya. Memang excellent. Nak-nak bila dalam bandar. Laju gila. Tapi it depends on your location. Ingat ya, lain orang lain pengalamnnya
  • apa pakej internet yang ada?
RM 15/ 500mb - 30 hari
RM 28/ 1Gb - 90 hari
RM 48/ 2 gb- 90 hari

    Untuk maklumat yang lain silalah pegi website ALTEL 

    So now, i am happy with Altel. Thank u Altel. Jimat, murah & meyakinkan. Perlu diingatkan bahawa lain tempat lain coverage ya. So far semua orang yang pakai line Altel memang terlalu eksited & tak menghampakan. Bye!

Thursday, August 7, 2014

Raya Zaman Sekarang

Assalammualaikum

   Hai! Allahuakbar lama sangat-sangat aku dah tak update blog. Since i was finished my internship. Maaf. Tapi alhamdulillah still ada ramai lagi pembaca blog aku yang sudi datang jenguk blog aku walaupun macam ala-ala bangkai bernyawa. Tapi aku sayang blog ni. Haha.

   Raya dah 2 minggu hampir berlalu kan. Korang notice tak sekarang punya raya sangat-sangat berbeza daripada raya-raya yang dulu? Kan. Sangat perasan.

  • gajet ditangan
Aku tak cakap orang lain. Aku pun tak lari buat benda yang sama. Tapi taklah 24/7 kan. Bertuah jugak aku kat kampung line internet ala-ala segan nak muncul. Kalau tak aku rasa memang online lah memanjang. Tapi betul la kan. Bila dah zaman sekarang yang internet will be 1 of the most our priority, semua jadi lain. 

Kezen sorang kat utara, sorang kat selatan. Tegur sekejap-sekejap je. Lepas pada tu mata semua tertumpu pada skrin henpon je. Kadang-kadang sentap jugaklah bila kau bercakap dengan orang tu tapi orang tu tak pay attention langsung kat kau. Sentap gila kan. 
  • baju raya terlalu urban
Hari tu ada sekejap hot pasal pattern baju melayu yang ala-ala urban melampau. Ada baca tak? Bukan apa, sekarang ni feseyen baju raya kadang-kadang terlalu urban & macam over pun ada. Tak dinafikan memang ikut trend tapi tak setara dengan apa yang kita sepatutnya pakai kot. 

Cuma sekarang ni aku lebih prefer pakai baju raya yang still sama macam dulu. Simple & nice. Kalau dulu aku suka jugak pakai paju raya yang jarang-jarang kena pakai inner tu, tapi bila sekarang nak pakai rasa segan. Macam berbogel. Prefer to wear jubah dress. Biasalah manusia berubah.
  • semakin semakin sibuk
Yelah sekarang semua dah berkerjaya. Nak jumpa sedara mara kezen semua mesti payah gila. Semua raya tak sama. Macam aku ikut turn. Pahang & Perak. Kalau jumpa pun tak macam dulu lah mesranya kot. Nak-nak bila ada yang dah beranak-pinak. Lagi susah nak macam dulu. Biasalah

   
    Tapi yang paling ketara sekarang ni gajet lah. Semua sekarang manusia gila online. Including me. Tapi aku tak delah sampai dari pagi sampai petang nak pegang fon almost the time. Melampau. Kena sound dengan mak. Sekali sekala kita sambut raya meriah macam dulu apa salahnya kan. Raya setahun sekali. Apa salahnya tinggal fon tu sekejap. Kejap aje. Dah habis beraya dengan family kau nak telan fon tu pun tak apa.

   Selamat hari raya semua!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi