Sunday, June 23, 2013

Jerebu Terkini

Assalammualaikum..

    Hai! Seperti sedia maklum sekarang ni jerebu semakin menggalak berlaku kat negara kita. Pagi tadi aku bangun rasa macam mendung tapi jenguk banyak kali rupanya jerebu. Teruk oi. Tempat korang dah kena? Memang, ramai yang bersungut sebab ni termasuklah aku tapi bila fikir balik ini semua ujian Allah kan.

    Bila jerebu ni korang memang kena betul2 jaga kesihatan.

  • minum air sebanyak mungkin. Bialah sampai kencing 10 kali sehari pun janji badan tak dehydrated.
  • pakai mask. Kalau boleh amalkan sebab boleh lindung kita dari menghidu udara yang tak sihat ni
  • stay inside. Jangan keluar sangat. Possibility nak sakit tu tinggi sebab badan kita kadang2 tak boleh stand dengan keadaan udara yang tak bersih
  • dont stay outside for too long. Tak payahlah keluar lama2. Nanti bukan takat infection kat dalam badan tapi sekali dengan mata
  • makan banyak. Badan kena ada banyak tenaga. Bia pun duduk dalam rumah je. 
    Nampak tak ape aku cuba terangkan. Kang aku masuk sampai sains makanan korang pening pulak nanti haha. Lagi 1, kalau nak beli barang basah kat pasar ke kat mana2 tengok dulu keadaan makanan tu ye. Jangan kau main sebat je nanti tak sihat. Keadaan persekitaran memang sangat2 mempengaruhi kualiti bahan makanan tu ye. 

    Jerebu ni kalau IPU dia teruk sangat memang akan datangkan kesan kat badan kita. Sini aku share dengan korang


     Buat masa ni aku baru terasa gatal2 kat tekak & batuk. Peringkat ke 2 aku dah sampai hidup berair & mata rasa pedih. Oh!! Korang jangan kasi adik,anak korang main kat luar tu kalau keadaan berjerebu macam ni. Bahaya!

 So langkah keselamatan nya, duduk je dalam bilik atau rumah. Lagi selamat. 

ni kat kolej 13 UPM pagi ni


KL- 11 pagi


kuantan - 11.25 pagi
   Keadaan kat upm serdang pun agak lah teruk jugak. Nanti kalau rajin aku update gambar lagi. Bye!

Saturday, June 22, 2013

Perkara Yang Selalu Berlaku Di UPM

Assalammualaikum..

    Rasa2 nya majoriti student upm selalu buat & fikir tentang benda2 kat bawah ni termasuklah aku. Selalu jugak berlaku perkara macam tu. Bila ingat balik mesti tergelak










   Thank UPM's GAG sebab selalu ceriakan hari aku dengan lawak2 yang tersangat kena dengan aku. Haha. The most hectic & best student life. Sudah tentu student upm.

Persoalan Tentang Ex Bf/Gf

Assalammualaikum..

    Hai semua! alhamdulillah final exam aku dah habis. Officially done my 3rd year degree. Yey! 1 more year to go. Lepas ni tinggal nak focus kat fyp je. Itu pun dah semput. Aku rindu tersangat2 kat blog ini. Dah lama gila tersadai. Kesian dia. Kali ni aku nak update pasal cerita ex bf/gf yang meninggalkan then nak rujuk balik. Paham?

    Dulu aku pernah dalam situasi ni yang mana aku yang tinggalkan ex bf aku then aku terasa nak rujuk balik sebab dia dah ada gf baru. Korang pernah rasa macam ni? Yelah, rasa cemburu sebab salah kita tinggalkan dia sedangkan dia tak buat salah sangat pun. Nampak tak.


    Jadinya, kenapa boleh timbul persoalan macam ni?

  • tak boleh terima hakikat
Tak boleh terima hakikat yang ex bf/gf dia dah ada pengganti dia. Setiap masa ada je benda yang dia buat untuk dapat kan balik perhatian ex bf/gf dia tu. Sounds like desperate a bit. Itulah silapnya. Kadang2 tak nampak, baru nak rasa menyesal.
  • rasa cemburu
Yang mana terasa tercabar & jeles bila dapat tahu ex bf/gf dia ada orang baru. Bajet macam "alah,aku tinggal dia mesti susahnya dia nak cari baru". Macam tu lah tapi hakikatnya tak. aku pernah tanya ijam, kalau aku tak de atau pun diberi pilihan untuk balik semula kat ex dia, dia nak tak. Dia jawab "tak. Dah banyak kali peluang dah bagi tapi tak dihargai. Time to move on". Even aku pun dulu masa ex bf aku dah ada yang lain aku still rasa cemburu. Jelas aku sayang lagi kat dia time tu. Kan. 
  • forever alone
Terasa sunyilah sebab tak de bf/gf yang baru yang sama macam ex dia kan. Bila terasa sunyi macam tu lah jadinya. Even terfikir rasa nak musnahkan kebahagiaan & hubungan orang lain. Maha kejam.
  • desperate
Selalunya macam tu lah. Bila dah tak de orang yang sama macam ex dia dulu dia akan cari balik ex dia. Masa tu baru tau yang dia buat silap sebab tinggalkan orang yang yang sayangkan dia. To be honest, i hate those peoples that being act like this. 
  • kurang kasih sayang
Biasanya kalau orang yang macam tu lebih kepada kurang kasih sayang. Bila time kena dia meroyan tak boleh nak buat apa. Hadap jelah kan. Kadang2 kesian 

    Itu yang aku tengah hadapi sekarang. Situasi yang mana ex ijam terasa menyesal lah kot sebab tinggalkan dia. I dont know her, yet i even dont have problem with her. Aku faham apa yang dia rasa sebab dulu aku pernah jugak rasa benda yang sama. Mungkin dugaan untuk aku dengan ijam. Ya. Cabaran sebab nya disebabkan benda tu aku bergaduh teruk jugak dengan ijam. I felt like peh!! Tapi bila aku fikir balik its ok. Allah suruh aku sabar.



     Apa yang aku boleh buat sekarang ialah 
  • sabar
  • sabar
  • sabar
  • let her be
  • ignore her
     Aku tak salah kan dia. Aku tak salahkan sesiapa. 

    Ape pun, persoalan pasal ex gf/bf yang datang nak rujuk balik sebab rasa menyesal tinggalkan bekas dia dulu memang 1 perkara yang menyakitkan hati. Silap haribulan boleh bergaduh besar sebab ni. Mungkin pihak disana gembira bila ada pergaduhan sebab benda remeh macam ni tapi sedikit sebanyak benda ni tinggalkan kesan kat dia jugak. Kalau korang jadi aku, ape korang buat ye?

    Aku maafkan dia. Tapi jauh disudut hati aku, please go away. Please. "kalau ada jodoh inshaAllah tak kemana". 

p/s : rindu rakan blogger

Monday, June 17, 2013

Final Exam

Assalammualaikum..

    Oh!!! Lama gila tak update blog ok. Rindu gila-gila kat korang. Nak dekat sebulan! Buat masa ni aku tersangat bz dengan exam & fyp aku. Nanti dah habis final exam aku update banyak banyak banyak entry sampai korang jemu ok. Ada banyak sangat dugaan aku untuk hadap final exam ni. Nanti aku story. Ok darling.

P/s : Doakan kejayaan aku ya, semua ♥♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi