Monday, April 30, 2012

Ex become best friend - Doesn't matter

Assalammualaikum..

   Hai semua. Apa khabar? Bz gilos nyah almaklumlah baru lepas habis kursus kawen. Aww. Ok sangat untung amik sekarang kursus tu sebab next time taj payah nak sakitkan otak peningkan kepala nak amik kursus ni. Opss! Jangan ingat amik kursus kawen je dah gatal nak kawen ye. Gua stepler mulut awak nanti tau.

    Ok back to the point. Sape cakap ex tak boleh jadi bes preng? Boleh aje melainkan kau yang letak gap & sempadan atau prinsip yang ex tu dah tak boleh nak jadi kawan dah. Bagi aku depends pade sesorang tu. Dah kalau lah let say awak terlalu tak boleh terima ex awak tu menjadi kawan baik awak @ kawan awak takboleh nak buat apa lah kan.

    Bagi aku, ex ni akan jadi lebih2 rapat bile berkawan. Maksud aku time kapel dulu ade je bende yang dah digaduhkan but then bila dah jadi ex elok je malah jadi lagi rapat. Thats from my own experiences. Korang nye experience aku tak tau lah kan. Kenapa ade certain orang tak boleh nak jadikan ex sebagai kawan?
  • dah memang prinsip "lepas kapel kalau clash tak boleh contact langsung dah"
  • terlalu benci
  • tak boleh terima bile putus
  • ego
  • tak selesa

     Tapi aku berkate2 ni dari pihak pompuan. Tak semua begitu. Tapi kan majoriti aku tengok kawan2 laki yang aku kenal once bile dorang dah break dengan ex dorang kan dorang tak kan stay berkawan. Sebaliknya akan terus lupekan ex mereka. Am i right dear adams? Please let me know your opinion. Aku pon tak tau lah sebab ikut diri masing2 kan. 

      Act bes bile ex jadi kawan. Nak2 kawan baik sebab dari situ kite boleh jadi rapat sangat2 dengan dia. Macam aku. Dulu aku admit aku tak sebulu langsung bila kapel dengan die but then sekarang alhamdulillah perhubungan sebagai kawan lebih baik. Ade masalah kekadang cite jugak kat die, kalau tak pun rasa jugak disayangi. Cuma sekarang die dah jauh lah, payah dah nak lepak sesame gelak2 hahah opss! Dari ex aku tu sekarang ok je contact balik buat macam biase. Masing2 kenelah belajar menerima.

     Jangan lah kau letakkan barrier & buat prinsip yang macam aku cakap kat atas ni. Contoh macam " kau dah jadi ex aku buat ape aku ak kawan balik dnegan kau, terluke hati ni".Kenape pulak salah kalau ex nak jadi member kan. Belajar untuk menerima & melupakan perkara yang dah lepas. Sekurang2 nya kite dah bersedia untuk hadapi kemungkinan yang akan berlaku pade kite nanti kan. Trust me, u wont regret. Melainkan kau memang betul2 tak contact langsung ex kau. But be careful jangan pulak nanti kau terus terluka okeh.

    Tapi kat sini ade jugak baiknye tak terima ex kite sebagai kawan. Contoh ex kite dulu jahanam gilos kan. Then kite ade hak untuk terime die sebagai kawan ke tak. Kesimpulannya it depends. Ok terpulang kat korang nak tentukan. 

     Macam mana nak jadikan ex sebagai best friend @ friend?
  • lupekan semua kisah2 silam & lampau tu 
  • mulakan hidup baru
  • jangan ungkit2 perkara yang dah lepas
  • always be happy
  • saling menghargai sebagai kawan
  • buat macam biasa
     Yang penting jangan lah tengah2 dah elok berkawan balik tu kau pulak kate "em, kite tak boleh sambung balik ke hubungan kite ye". Itu akan membuatkan kite atau pun die hilang mood ok. Hold to this quote "kalau dah jodoh sejauh mane pun pergi selama mane pun hilang dia akan tetap menjadi pasangan kamu. Itu janji Allah". Ok jangan lah sedih2 bagi yang putus cinta tu.  Dont worry boleh kawan lagi lah.

     lebih baik berkawan jika dengan berkasih bercinta itu membawa kepada kesengsaraan. 

Saturday, April 28, 2012

Kucing mati dilanggar bas (pecah kepala mata terkeluar)

Assalammualaikum

   Pagi tadi tengah happy2 aku nak tunggu bas nak pegi kursus kawen ade 1 insiden yang membuatkan aku tergamam, ternganga trauma & sedih. Kucing mati kene langgar dengan bas depan mate aku sendiri. 5 minit je die menggelupur then terus mati. Yang paling sedih kepala dia pecah & mata die hampir2 terkeluar. Dah terjojol dah matenye. Darah banyak. Sedih.


    Aku nak alih kucing tu tapi tak berani sebab takut sangat. At last ade seorang hamba Allah yang mulia datang tolong angkat & alihkan kucing ni. Maaf kalau buat korang geli. Aku tak amik dekat2 sebab tangan menggeletar

Friday, April 27, 2012

Spanish Event - 2/5 for RM25

Assslammualaikum..

    Kembali untuk event spanish. Kali ni aku masak sup pulak. Sini tengok poster meh. Event ni pade 2/5 hari rabu.


  • Bread

Pitta Bread
  • Appetizer

3 tenor Tapas (Tuna Empanadas, citron salad & potatoes)
  • Soup

La rambla Cream of Carrot
  • Sorbet

Lime & Mint Sorbet
  • Main Course

Catalan Chicken with Potatoes & Spring Vegetables
  • Dessert

Valencia Creme Brule with Assorted FreshFruit

p/s : if wants to make any reservation let me know. All these are only RM25! 

perempuan merokok

Assalammualaikum

    Perempuan merokok perkara yang common ke bagi korang? Bagi aku perkara luar biasa sebab pompuan nampak sangat2 tak beradab bile hisap rokok. Itu pendapat aku lah. Tak tau lah kalau bagi korang bende tu dah biase. Cool ke pompuan merokok? Nampak setanding dengan laki. Erk.


    Aku ade nampak sorang akak ni maybe staff tengah makan kat upm. Cun bertudung! Sekali spoil bile aku tengok die syok je hisap rokok dalam kalangan member2 laki die. Aiyo ma dah bertudung tapi hisap rokok. Agak hilang kesopanan disitu ye. Bukan ape, dah la tengah2 alam kat kafe UPM boleh pulak die bangge tayang hisap rokok depan student. Waw hebat!

     Nak2 kalau budak sekolah tu. Aku geram nak cubit mulut. Bangge je tayang hisap rokok. Awak tu dahla sekolah tak habis lagi. Beli rokok pakai duit sape tah nye. Spoil semua.
     Atau mungkin dorang ni hisap rokok sebab

  • stress & terlalu tertekan
  • member cabar
  • konon nak tunjuk hebat macam lelaki
  • ikut trend (tak merokok tak remaja)
    Ape? Tak merokok tak remaja? Halu awak pompuan merokok remaja sangat lah ye. Oh! Terpulang pade pendapat masing2. Cume bagi aku kalau dah bertudung, merokok pulak tu nampak sangat buruknye. ory to say lah pompuan kalau merokok memang huduh perangai. Jadi sestress mane pon kau buat lah bende lain selain itu ye. Dan lagi 1 tak payah lah kite handal sangat nak tunjuk hebat boleh merokok macam laki. Pendek umur nanti. Ok sayang. 

nah amik ni

p/s : being an Executive of food & dinner for International Food Fair. Semoga dipermudahkan urusan untuk handle event ni. 

Petua : Masker Telur (Black/white head, haluskan & lembutkan kulit)

Assalammualaikum

   Hai! Semalam aku buat masker telur ni sebab aku rase kulit muke aku dah kotor gila. So sini aku share kat korang care aku buang semua kotoran kat muke aku ni. Ade jugak yang bertanye. Meh aku share :

Bahan2 :

  • telur putih
  • kapas / tisu

Cara2 :
  1. Amik putih telur tu.
  2. Letak kapas muka. Itu ikut cara korang sendiri. Carik2 kan
  3. Letak kat muka. Tepek2 macam mask tu.
  4. Biar sampai pagi esok
   Hasilnye macam kat bawah tu :
nampak tak cacak2 kat situ
 
   Pakai bende ni bagi aku care yang sangat berkesan nak :

  • tanggalkan whitehead & blackhead
  • licinkan muka
  • lembut
   Telur kann banyak khasiat. Mase aku buat ni memang puas hati. Segala kotor2 bintik2 hitam putih tu tercabut semua. Esok pagi kau bangun terasa halus licin je muke. Try la.  Jimat!

tada..snap lepas solat. Sory tayang kejap :)

Tuesday, April 24, 2012

Melatah On Live -so funny

Assalammualaikum

    Aku tengok dari Ady Budika punye blog then aku share..



ok yang aku kelakarnye si baki gelak tu. Dengan aku2 sekali gelak haha. Enjoy!

ww 19- when 1st time wore mekap

Assalammualaikum



Monday, April 23, 2012

cara pakai shawl tutup dada - simple & easy

Assalammualaikum

   Kembali lagi. Ade request tutorial shawl tutup dada yang lain. Sini aku provide tutorial shawl yang simple yang senang nak pakai yang tutup dada. Jom.


  1. Pakai shawl macam biase sebelah pendek sebelah panjang.
  2. Ambil yang panjang lilit macam biase
  3. Pinkan bawah dagu
  4. Adjust kan bahagian depan bagi labuh
  5. Ambil bahagian shawl yang pendek & pinkan di bahu sebelah kiri. (ikut keselesaan)
  6. Pinkan di bahu sebelah kanan juga
  7. Siap!
depan & belakang

   Maaf muka tak semenggah buat tuto ni.

Sunday, April 22, 2012

biar sahih dulu baru sebarkan kematian

Assalammualaikum

  Terkejut aku semalam bukak2 twitter orang dok post2 Bob ni dah meninggal. Siyes terkejut. Lepas beberapa jam tu aku bace dari didie alias kate dia sihat lagi. 1st aku tengok dalia yang cakap die meninggal pastu die tukar twit die. MasyaAllah. Kau tahu sebarkan kematian yang tak pasti tu berdosa sangat. Memang trend kat mesia eh?

   Kat bawah ni aku letak video dari Beautiful Nara pasal keterangan Bob ni. Kan dah dapat bodoh.



So nye sebelum nak post tu bia betul2 sahih ye. Pengajaran buat kita jugak

Saturday, April 21, 2012

tips : hilangkan bau badan

Assalammualaikum

   Suke plak aku share tips ni. Hari tu aku ade share tips jaga mata. Hari ni aku share pasal tips hilangkan bau badan yang amat ketara itu ye. Biasenye bau badan sendiri payah die nak tau. Orang lain yang tukang jadi pencium nye. Huhu. Antara sebab bau badan ni mungkin atas beberapa sebab. Antaranya :

  • cepat berpeluh
  • tak pakai minyak wangi
  • memang jenis macam tu
  • terlalu amik ringan
    Jadinye sini aku share tips yang agak2 boleh kurangkan masalah ni. 
  • pakai perfume
Kite tak kan dapat bau badan sendiri unless kalau kawan baik tu dengan baik hatinye pegi bagi tahu "badan kau busuk ah". Tapi at least bile kelua pegi mane2 tu pakai lah perfume. Tak pun spare perfume letak dalam beg tu. Bawak je pegi mane2. Perfume sangat penting bagi aku.
  • pakai deodorant
To be honest aku paling tak tahan dengan bau ketiak. Siyes aku tak tahan. Pakai lah deodorant tu. Tak letak deodorant letak bedak kat ketiak tu. Sapu kat ketiak. Boleh bikin orang pengsan woo.
  • kerap mandi
Bile dah tahu kite selalu berpeluh rajinkan lah diri tu mandi. Ini mandi sekali je. Ish agak2 tahan ke badan tu.
  • pakaian yang bersih
Sile jangan pakai baju lebih dari 2 hari. Kalau 1 hari kau pakai buat tido tak pe ini baju tu lah kau buat tido baju tu lah ko pakai pegi kelas jalan2. Lagi bikin harum

    Ade sape2 yang nak tambah boleh tambah lagi. Dari segi pemakanan tu aku tak sure sangat kang takut tersalah info pulak kan. So pandai2 korang lah handle bau badan sendiri ye. Bukan ape, pekalah sikit dengan orang sekeliling. Kesian mereka terpaksa tahan bau yang busuk tu. Nak tegur takut terguris. Perasan tak kadang2 pompuan lagi berbau dari lelaki. Opss!



p/s : rambut tercacak sebab banyak sangat asignment!

Friday, April 20, 2012

Happy Birthday Dear Paan!

Assalammualaikum

   Khas untuk bufday boy Mohamad Farhan Bin Hamdan. Welcome to the age of 21. Nah aku ade buat video selingan untuk kau . Jangan gelak tau tengok video ni!




He is not in mesia. He was in Japan pursue his degree. Sedih bile die dah fly sane tak de sape nak tolong belanje time befday aku nanti haha. Tak pe, tunggu balik mesia nanti ahaks.

pemalu amat
This video made by me tadi. Die dah privatekan wall fb die. Awak2 yang tengok sory jika tergedik dalam tu & terover. Happy birthday dear kamu :). Thanks to my dear aiza tukang rakamkan

p/s : rindu kau ah!

Thursday, April 19, 2012

istikharah cinta - sigma

Assalammualaikum

   Aku tak tahu kenapa aku suka lirik & lagu ni. Islamik sikit lah ala2 nasyid rentak dia. Tersentuh hati aku bile dengar lagu ni. Rasa tenang. Meh korang dengar sekali ye


Selamat mendengar :)

Wednesday, April 18, 2012

tips : bila kena maki

Assalammualaikum

   Hai helo. Rindu nye kat blog. Dah 3 event aku buat ni aku rase telinge aku hati aku dah cukup tahan dengan segala makian & kata2 dari lecturer kesayangan aku. Even dengan kosmate sendiri pun. Bukan apa, cume bile sesekali tak pe ini dah hari2 dah jadi rutin. Kalau sehari tak kena maki tak complete. Kau mampu?

   Macam mane nak tahan & hold on dengan semua makian ni eh? Aku share care aku. Ni care aku ngadap bile mase aku kene sound ke maki ke.

  • senyum!
Even ape pun jadi seteruk mane pun kau kene maki senyum je. Senyum ni bagi aku ubat untuk hilangkan rase bengang, marah & geram dalam diri kite & diri orang lain. Tak caye try lah nanti. Bile orang duk maki2 kite senyum je. At least tak delah sentap sangat hati tu kan. 


  • tadah je telinga
Bile dah kene maki kene sound ape lagi yang boleh kite buat selain tadah je telinge tu. Nak melawan nanti kang bertarik2 rambut pulak kan. Tak elok tau hihi. Jadinye tadah ajelah telinge tu dengar segala makian ye.
  • buat tak tahu je
Mimik muke tu penting jugak. Buat muke tak de perasaan ye. For sure orang yang memaki tu pun tak jadi maki bile tengok muke kite biase je. Tercabar
  • kuat & kentalkan hati
Hati & jiwe mesti kene kental weh. Kalau tak kental memang tang tu jugak kau nangis. Orang dah boleh nampak kelemahan kau kat situ. Cengeng. Sekali sekale kite kene tunjuk yang kite kuat  :)
  • cari partner untuk meluahkan
Ni lah selalu keje aku. Jenis aku kalau dah tak tahan sangat nak pendam kemarahan & kesedihan tu aku luah je kat member2 rapat & terdekat. At least kurang sikit rase sakit tu kan.
  • maki dalam hati
Bile kene semua ni tahan je mulut tu jangan melawan. Jangan menjawab. Ala aku pun jenis menjawab jugak tapi bile dah hari2 ngadap muke yang same tak kan nak rosakkan hubungan sesame sendiri kan. Nanti bermasam muke sampai habis sem. Nayelah macam tu kan. Nak maki maki dalam hati ye. Luaran je nampak cool gilos padehal dalam hati memaki 1 bakul.


  • makan & tido
Inilah ubat paling mujarab bagi aku. Bile bangun sure hilang semua yang terjadi hihi.
  • sabar
Ini yang paling terbaik. Sabar.

   So far cane tips aku? Berkesan? Care korang cane? Kite bile buat keje dalam 1 kumpulan ni kene ade sikap "give & take" & kene ade jugak rase " berada dalam tapak kasut orang lain". Jangan selfish sangat. Kalau tak macam ni lah jadinye.

   Aku rase dalam kosmate aku tu ade je yang tersentap dengan aku bile aku mintak tolong buat kan keje itu ini tapi bukan sengaje. Asyik aku je yang kene jage hati orang bile lagi orang nak jage hati aku kan. Jadi baik aku jage hati aku sendiri. Bengang weh kalau tiap2 minggu nak kene ketuk baru nak berbunyi. Pandai2 sendiri lah bile dah besar ni. Sekian

   Btw kalau korang dah tak tahan sangat kene maki tu doa banyak2 supaya Allah kuatkan hati & bagi kite kekuatan nak ngadap semua ni.InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan. Amin

p/s : alhamdulillah done for italian. Coming is Spanish!

Monday, April 16, 2012

Happy Annivesary yang ke 5 buat MRSM GEMENCHEH

Assalammualaikum

   Entry ni saje aku buat sebab hari ni hari jadi bekas sekolah lame aku. Mrsm Gemencheh Negeri 9. Anyone? Walaupun time aku masuk sane tu hutan bagai, panas gilos tak de pokok semua. Almaklumlah 1st batch kan haruslah rasmikan segala bangunan peralatan hihi. Tapi siyes rindu gilos.

   Sini aku share dengan korang gamba2 mase aku kat sekolah dulu.

the cafe. See tajam gila kan atap die haha
surau 
muka depan bangunan pentadbiran

padang yang dulu kering skarang dah berumputlah

tempat aku kene dende tak bawak buku lab bio
  
hostel pompuan. Siap ade jambatan gantung lagi. Sekolah kau ade?
  1 yang aku suka sekolah ni reka bentuk dia. Semua bangunan atap die berminang kabau. Tajam2 punye. Siap ade jambatan gantung tengah2 antara hostel pompuan & laki. Mule2 masuk aku kutuk sekolah ni sebab jauh sangat! Nak berjalan dari dewan ke hostel mau basah ketiak. Ok lah meh aku bawak korang cuci mate dengan gambar2 kenangan aku zaman sekolah dulu







  Kehidupan kat mrsm mase aku bes even agak ketat rule die. Skang boleh bulak bawak lappy henpon bagai. Zaman aku nak bawak mp3 pon tak boleh. Siap kene rampas lagi henpon cap ayam tu. Untung korang budak2. Banyak jugak kenangan aku mase kat sekolah dulu. Malu tapi nak share dengan korang 
  • kene denda berdiri kat ampai sampai pagi sebab ponteng jemaah magrib
  • kene panggil dengan hep
  • histeria
  • masuk silat peringkat negeri
  • kene sound dengan warden
  • bercinta sekejap hihi
    Banyak sangat, Kang bosan pulak korang. Tak pelah. Then bile majlis grad barulah terasa macam dekat u. Syok gila time tu.Feeling grad macam U. Dah banyak kali terlepas peluang nak melawat sekolah ni. Next time lah. Okla sory entry panjang. Bye!

ce cari mane aku
Happy Birthday gmc!!

Friday, April 13, 2012

tips : mata yang sihat

Assalammualaikum

   Lame jugak aku tak buat entry pasal tips2 & petua bagai ni. Meh nak share. Salah 1 elemen penting kat badan kite ni bagi aku adelah  mate. Kalau mate nampak tak sihat, lebam tu akan mempengaruhi mood & orang sekeliling jugak. Kenape aku cakap macam tu? Sebab cube kau bayangkan kalau kite tengah2 nak buat presentation dalam kelas kan sekali lecturer kau tegur " awak berjage malam ke nak buat slide ni". See kat situ dah kurang keyakinan  kan.

    Ape sebab mate panda @ lebam bawah mata @ eye bag dan segala macam term lah boleh terjadi?

  • kuat sangat study nye
  • selalu sangat tido lambat
  • tak jage pemakanan
  • tido yang overdose

   Korang yang mane 1 hihi. Kalau aku semua tu ha. Tapi mostly tak cukup tido. Lately ni banyak sangat kejenye yang nak kene hantar dalam 1 mase yang same. Juling mate woo. So ape yang aku buat nak jage mate ni?
  • urut secara perlahan
Kau jangan urut kasar2 tau kang luke mate tu nanti tak tahu. Oh! 1 lagi bile mate tu gatal jangan seenak2 nye kau seronok pegi gosok mate tu sampai berair. Tu akan buat mate bertambah sakit & parah. 
  • letak uncang teh
Aku selalu buat ni. Kat kolej kumpul uncang teh after te time ke sarapan ke. Then malam tu amik letak kat mate sampai kering. Biakan sampai kering tau. Setahu aku care ni sangat2 berkesan. Bagun pagi mate terase segar je. Jangan pulak tengah2 uncang tu basah kau pegi letak kan. Amik kain lap. Kang bersemut mate tu hihi
  • timun
Ni pun salah 1 cara yang paling berkesan yang segarkan mata & kurang kan eyebag semua. Uncang teh tu pun same. Dapat kurang kan semua masalah mata. Timun sejuk jadinye sesuai nak letak kat mate. Try lah nanti kat umah ye tapi jangan habiskan timun mak kau 


  • krim lingkaran gelap bawah mata
Dulu aku pakai Safi Balqis nye produk. Lame2 aku makin malas so aku tak pakai dah. Kalau agak2 sesuai dengan kulit korang, boleh la try mane2 produk yang ade untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mate tu.Make sure sesuai ye!
  • jage tidur
Jangan selalu sangat tidur lambat ye. Tahulah pelajar cemerlang tapi janganlah sampai mate tu jadi mate panda ye. Pandai2 manage mase tidur tu.

   Thats all. Tapi dalam banyak2 tu aku selalu gune uncang teh & timun je. Jimat duit. Tak payah nak beli ape2 produk mahal2 kan. Curik aje kat dapur tu. Jage mate anda kalau tak nanti macam hantu panda hee. Sekian tata

p/s : jangan lupe undi abg eq kat digi woow awards eh. Blogger of the year. He deserve to win that 

Kata2 Jumaat 2

Assalammualaikum

 
if u never thank to Allah after every smile u got, 
then u have no right to blame Allah for every tears that being fall

Thursday, April 12, 2012

Review : Syahadat Cinta

Assalammualaikum

   Semalam aku tengok cite ni. For sure korang mesti dah tengok lame kan. Aku baru je tengok. Ketinggalan betul. Cite ni bukan kelua kat wayang ke ape ke. Apdaptasi dari novel jugak. Cite indon. Tapi bes. Bile aku tengok cite ni sebijik macam cite " Syurga Cinta". Jom bace sinopsis dari cerita ni. LAter aku akan cite bes ke tak.

Film ini menceritakan tentang petualangan anak muda kota yang bengal, tukang mabuk, dan suka berkelahi, dalam mencari jati diri, cinta dan tuhannya
Film berkisah tentang Iqbal (Arief Rahman) terhentak penyesalan karena membuat ibunya, Ibu Dewi (Minati Atmanagara) celaka hingga menderita koma. Penyesalan tersebut membuatnya terjun kedunia pesantren pimpinan Kyai Shidiq (H Muchtar Sum). Disanalah ia mencoba mencari Tuhan sekaligus ingin mengalahkan masa lalu yang kelam.
Ternyata perjalanan pencariannya itu tak mudah. Perilaku metropolis membuat dirinya tidak sabar berbenturan dengan aturan serta tata cara perilaku orang pesantren. Iqbal akhirnya mengalami friksi dengan berbagai orang, diantaranya adalah Aisyah (Imel ) yang tak lain adalah cucu dari sang Kyai.
Dirinya kemudian terusir dari lingkungan pesantren, dan ia terdampar di Solo. Namun dikota inilah ia bertemu dengan Ibu Jamilah (Donna Harun) yang miskin tapi Sholeh. Ditempat inilah ia menemukan keangungan Islam, dan bertekad untuk menjadi seorang mualaf. Tetapi di saat ia mulai menemukan Tuhan, jsutru dirinya berurusan dengan aparat, tersangkut masalah teroris.
Namun, berkat kesaksian beberapa orang yang mengenal dirinya, akhirnya ia bebas, kemudian ia pun dijemput kembali masuk pesantren.
Copy dari sini 

   
    Atas tu trailer cite tu. Aku suke lagu2 cite ni. Huhu. Indon kalau dah buat cite islamik macam ni boleh tabik kan sebab dorang nye cite semua betul2 ikut agama Islam. Bukan aku nak kate mesia punye cite tak macam tu tapi mostly nye kureng & susah nak tanding cite islamik indon ni.

    Aku tak sure korang dah penah tengok ke tak. Kalau dah penah tengok silekan lah bagi komen pasal cite ni. Permulaan & tengah2 cite ni bes sebab sangat menggambarkan kesungguhan Iqbal nak mendalami Islam. Memule aku ingat si Iqbal ni Randy Pangalila yang malatop tu sebab sejibik jugak mukenye. Yang ni lagi kiut kot haha. bagi aku bes sebab :

  • jalan cerita yang bes. Dari sejahil manusia sehingga sungguh2 manusia ingin berubah
  • aku suke tengok pakaian wanita2 dalam cite ni
  • pertelingkahan bapak & anak yang bertukar agama. Kesian al quran hampir2 dibakar
  • sikap pro si bakal suami yang cemburu

ni hero yang aku kate kiut tu. Arif Rahman

    Cume yang aku tak berkenannye ending cite ni. Boleh plak bia tertanye2 die kawen dengan sape last2 tu. Tapi overall ok aje. Btw lagu bile die berjumpe Zainab bes hokeh. 

Pahit Manis aku berblog

Assalammualaikum

   Hari ni aku nak share dengan korang segala pengalaman yang aku dapat sepanjang aku berblog for almost 2 years ni. Yes for sure memang banyak pun pengalaman aku sepanjang jadi blogger ni. Nak masin tawar pahit payau semua ado.

   Aku mulekan dengan pengalaman manis aku dulu ye. Aku berblog ni start hujung tahun 2010. Kenape aku berblog? Mule dari kawan baik aku lah, aku saje try2 nak buat blog. Mule2 aku buat blog saje nak suke2 nak luah2 kan perasaan. Ceh bajet diary kan. Zaman dulu punye blog sumpah teruk gila weh. Aduhai. Malu aku kalau ade sape2 yang follow aku dari dulu sampai sekarang. Ni ha post 1st aku mase aku mule2 blogging. Kau jangan gelak bile bace eh haha. they were everythings.

  • sweetest moment
  1. time raye tahun lepas aku dapat agak banyak kad raye dari blogger. Antaranya dari kak yui, kak anis melon, kak fad, anis adila, abg eq, kak tina . Semua blogger tu boleh dikatakan rapat jugak dengan aku. Selalu tegur2 kat fb blog twitter. Korang boleh bace dengan lebih lanjut entry tu kat sini  
  2. Dapat hadiah GA dari blogger. Aku tak ingat blogger mane tapi dulu aku sangat gila join GA & contest. Sekarang ni dah jarang. Aku pun tak tau kenapa. Macam dah tak meriah macam dulu je dunia blog ni opss!
   Aku listkan 2 je sebab aku tak ingat. Maaf ye. Kalau korang rajin korang godek entry aku yang dulu2 ye. Cume sepanjang aku berblog perkara yang paling manis aku ade ialah dapat berkawan kamceng dengan blogger2 lain. Dulu aku ade usha2 blog  kak tina ni ha. Dulu sikit pun tak pernah terlintas nak bertegur dengan akak rock ni. Tapi sekarang alhamdulillah gua kacip die nyah. Haha. Plan jugak nak jumpe die naik cuti ni. U tunggu i ok. 

   Bukan beliau je. Blogger lain pun same jugak. Abg Eq yang aku mule2 kenal lepas die masuk paper dulu tu. Start dari blog die before direnovate lagi. Ape yang aku puji abg eq ni beliau murah hati nak bagi ape2 pun kat blogger lain & followers die. Beliau sangat pemurah & baik hati. Same goes to namee, blogger yang dulu aku ingat sombong tapi hakikatnye peramah gilos. Kak rara yang manis aku follow dari sebelum die kawen sampai die dah soon to be mom dah. Sayang akak. Kak Yui, Kak jijah, Nadh  dan lain2.
    
      Dan tak lupa semua blogger juga. Maaf kalau aku tak mention name awak semua. Aku hargai semuanya. Thanks korang sudi jadi member alam maya aku. Bajet menang award lah kan .
  • the bitter moment ever
  1. blog aku diserang anon kureng kasih sayang. Diserang anon gila seks pon ade
  2. tak de 1 komen pun yang datang 
  3. pernah ade hanye 5 viewers je
  4. disisihkan oleh blogger lain - alasan aku blogger baru time tu. Agak dem disitu
  5. dihentam di salah 1 group di fb
   Pahitlah sangat kan. Mesti akan ade yang kate " eleh baru sekejap blogging dah bajet nak ade kenangan pahit manis". Aku mintak maaf lah kalau entry ni buat kau rase annoying ke ape. Aku cume nak share aje dengan follower aku. Kalau kau tak nak bace its ok nyah. 

   Mustahil kalau jadi blogger tak bende2 ni semua kan. Tak senang pun nak jadi blogger ni. Kene tempuh maki haun benci iri hati dulu baru tempuh senang. Aku penah terbaca 1 blog ni. Die baru lagi dalam blogging. Die ngadu yang blog die selalu kene maki lah tak de orang nak bace lah macam2. Bagi aku adik tu tak tahu lagi dunie sebenar blogging ni. Bukan blogger kalau tak kene hentam kan. Bak kate aku dengan kak tina "nak jadi blogger hati kene mau kental kalau tak selalu sentap"

    Maaf lah aku dah merepek panjang. Cube kau tengok entry aku yang zaman dulu2. Budak gile kan. Tapi ape gune ade blog2 lain. Belajar lah dari situ. Ingat! Belajar bukan copy hokeh. Yang itu bikin orang marah kalau nak copy2 ni. No no no. 

muke blogger yang letih sampai payah nak update blog 

   Ok lah. Thanks for reading. Dan maaf kalau menyampah :) Last but not least lots of love from me to you haters & dear followers :)

p/s : Alhamdulillah tiada tsunami berlaku. Itu peringatan dari Allah untuk kita. Subhanallah

Tuesday, April 10, 2012

ww 18- saje suka2

Assalammualaikum

   Saje update awal2 ww ni sebab nak balik kampung. Tak terupdate nanti.


Bye :)

Monday, April 9, 2012

Johor

Assalammualaikum..

    Hai awak semua. Sejak cuti ni kan meroyan aku update blog kan haha. Yelah kalau tak update rindu pulak korang kat blog usang aku ni kan. Ahaks. Sekali sekala perasan itu tak pe ye. Memule aku sampai johor terus terbang ke Pasir Gudang tido umah mak cik aku. Bapak aku drive laju gilos nyah.

terus lipat kad kawen akak aku
    Lepas JB terus ke Ulu Belitong, Kluang, Bukit Tongkat, Simpang Renggam, Ayer Hitam. Ha kau. Nak menjemput punye pasal


Time aku kat Ayer Hitam. Bandar yang penuh jual2 dengan pasu, bunga, kerepek, bantal2 & teddy bear macam2 lah













kuceng ni so so comel weh. Siyes!


Ok last but not least. Muke aku yang sangat penat. Maaf tayang lobang hidung ngee


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi