Wednesday, February 29, 2012

Masterchef Junior - versi UPM

Assalammualaikum..

   Tadi aku ade lab dengan Dr Shahrim. Kenal tak Dr Shahrim? Ala korang tengok masterchef tak? Yang episod kat umah sazzy & azura tu. Dr Shahrim diinvite sebagai jemputan. Ha tu lah lecturer aku yang ajar aku subject ni sem ni. Waw. Bangge weh. Sem lepas belaja dengan Chef Kadir. Pon diinvite dalam MasterChef Mesia tu. Pewit. Tempias sekejap ngee.

   Ok lah aku nak share dengan korang pengalaman yang tak kan aku lupe sampai bile2. 1st time kau tahu final exam macam sebijik dalam Masterchef tu. Kau masak sendiri, kau garnish sendiri then bagi chef & lecturer rase. Pastu kene komen.

   Pade awalnye lecturer tak bagi bawak resipi. Tapi setelah berunding bawak la. Gila kau kalau tak bawak memang hancur lah makanan. Then di pisahkan dengan partner masing2 & station masing2. Aku dapat partner dengan kosmate laki yang pandai gilos memasak. Tompang sekaki mintak ajar. Menu yang aku dapat

  • Appertizer - cream of cauliflower
  • Main course - Pan seared tenderloin with black pepper sauce with vegetables
  • Dessert - vanilla cream puff
    Ha korang tau nak buat camne? Mase yang die bagi dari pukul 9.30 sampai 1.30 macam tu untuk kau siapkan semua menu kat atas ni. Then bile name aku dipanggil cuak gilos! Appertizer dipuji tapi malang sebab main course aku salah buat. Dengan daging tak masak vege aku salah buat. Kene lah jugak dengan Chef Kadir mase tu.

" what is ur vege?"
"ur vege is supposed to be a cherry tomato rite?"
" errrrr- jawapan aku "

" how u did u do the pastry cream?"
"bla bla bla.."

    Mane sempat weh nak siapkan semua. Nak2 aku turn yang ke 5. Gelabah ayam gilos. Then bile tang dessert lagi 1 hal. Kawan2 aku mostly tak jadi dessert dorang sampai nangis2 cakap kat chef & lecturer. Gila cuak mase tu. Turn aku alhamdulillah. Sedap! Lepas pade settle semua tu barulah lega yang sangat2.

    Aku act bukan minat sangat memasak ni. Siyes. Jujur aku cakap bukan passion aku lah bidang ni. Tapi aku sampai sekarang pegang kate2 mak aku " ade hikmah atas semua ni. kalau tak sekarang akan datang, go on je". Yes dan sebab tu sampai sekarang aku go on & makin lame makin enjoy ok. Best.

partner2 aku yang selalu gelabah & masakan nye tak jadi
creme brule

    Aku dah tak kisah ape tanggapan orang lain kat kos aku. Aku tau je ade mulut basi yang kate " eh nanti ko keje ape eh? Ade ke keje?", "bes ke masak2 ni. Nak jadi chef eh". I dont care weh. Up to u. Mulut orang sampai bile2 pun tak boleh diam. Cume ape yang aku nak cakap kat korang, even tak pernah langsung terlintas dalam hidup aku nak belajar bende2 ni semua, aku bersyukur sangat2 sebab berpeluang belajar dengan orang2 yang sangat berpengalaman & berpengaruh.

   Bagi aku kos aku payah nak skor sebab subjek agak lah susah jugak dengan mikrob kimia math semua. Yang paling penting application & pengalaman yang aku dapat sepanjang 8 sem aku dok upm ni ha. Mahal tu weh. Kau ade pengalaman ni? 

    Sem ni aku belajar both, kat restoran & kitchen. Aku belaja macam mane nak setting meja, served guest & yang paling penting merasa jadi "executive chef palsu". Ahaks. Sem ni jugak kitorang kene buat event. Setiap 2 minggu akan ade cuisine yang berbeza2. Kami masak Thai Cuisine, Greek, Italian macam2. Bes gilos. Banyak sangat pengalaman aku dapat.

zaman sem 2 pegi kilang Brand's

    Aku yang tak penah2 angkat plate pakai dulang sebelah tangan ni tadi buat rase nak nangis sebab takut pecah. Phew. Alhadulillah everything was fine. Aku akan buat kuih tradisional dari resipi2 mak2. Yang kau masak tu kau jual kat orang. Bagi aku unbelievable! 

    So sekarang aku bersyukur dengan ape yang aku belaja. Even ade mulut2 busuk kate macam2 tapi aku bukan nak bangge tapi nak cakap yang fakulti makanan is one of the best fac among the ipta. So aku bangge kejap sebab menjadi sebahagian daripade itu. Wee. Jadi korang, dalam ape2 pun yang kite buat make sure kite ikhlas jangan terpakse. For sure korang akan dapat pengalaman yang sangat2 berharge yang orang lain tak pernah berpeluang nak rase. Siyes.

    Aku yang tak pandai masak jadi terer pandai sikit nyah. Aww. Oh btw kalau nak rase kitorang punye event untuk Thai Cuisine nanti bole lah bagitau aku eh. Nanti aku promote kat sini. Aku & kawan2 aku akan buat korang puas hati dengan layanan & masakan kitorang. Dan bagi engkau2 yang suke sangat dok mengondem kos orang lain sile sedar diri sebelum kau lingkup.  Ok babai :)

p/s : oh btw trimas untuk tangan2 yang gatal search keyword "najihahfara bohsia" kat blog kak tina. Sentap tau nyah haha. 

Tuesday, February 28, 2012

judgemental yang annoying

Assalammualaikum

   Act aku tak de idea pun nak update. Merapu meraban je. Semenjak tak de lab sangat ni hidup aku bahagia sangat haha. Tak sedar asigment dah mule kene buat. Oh! Ok lah malas nak merapu meraban. Meh sini nak cite pasal judgemental. Yup manusie2 ni suke sangat judge orang kan. Jadi hobi dah pun. Isk2. Aku admit aku pon same tapi at the 1st time being meet. Paham kan.

"minah ni kerek doh aku tegur x nak layan"
" pakai tudung tapi dada tayang"
" nak konker je keje die. semua duty die nak amik.nyampah!"

   That was the 1st judgement orang2 & mulut busuk orang. Then after 2 to 3 weeks being together as a classmate or whatever pon terus bertukar judgement tu. 

" eh die baiklah sebenarnye"
" dah memang care die pakai macam tu bia jelah"

    Mostly banyak aku tengok artis2 lah. Dari orang tu free hair kau kutuk sampai sekarang die dah bertudung tak habis2 muke kau je kutuk. Bile free hair kate tak ingat dose bagai. Bile dah betudung bertutup kau kate tak tutup habis. Hukum ape kau pakai. Nak nilai orang je keje. 

   Tapi penah tak kite pikir yang orang akan nilai kite jugak? jadinye tak payahlah nak sebok2 nilai orang lain. Annoying. Itulah die lumrah manusia. Aku ni kadang2 dah naik muak dengan orang sekeliling yang tak habis2 nak judge aku. Bile aku berbaik dengan kau kau orang dibalingnye pulak taik kat aku. Bile aku tak baik kate aku sombong. Oh sungguh kurang kasih sayang.


   Bagi aku nak judge orang boleh tapi tak payah lah sampai melampau sangat. tajuk aku "judgemental yang annoying" maksud aku judgement yang same je kau buat. Bukan ape, even aku yang orang dok kutuk2 kebudak2 kan & tak matang ni pon aku reti lagi lah nak jage perasaan orang lain kan. Dan aku rase yang tak reti nak jage sensitiviti orang lain tu lagi kejam kot.

   Asal beli barang mahal2 " orang kaye lah katekan". Asal join mane2 event kolej " ade orang dalam bole la, gesek2 sikit", asal blogge muke lawa pakai shawl sikit kau kate "nak pemes lah tu" . Kau tak rase annoying ke macam tu? Awak2. Tak patut. Tak patut awak2 kate macam tu sebab tu dah kire awak fitnah die. Do mind this when u're always judge a person.

   1 more thing. Kite langsung tak de hak nak persoalkan & menilai seseorang itu lebih dari ape yang kite lihat. Semua tu hanye Allah je yang layak menilai kite.

bile orang baling taik kat kite, jangan kau balas dengan taik juge. Tapi kau balas dengan senyuman. For sure die akan rase jijik bile terpalit balik taik yang die baling kat kite tu.  
p/s : muke kau cantik manis tapi sayang kau sombong sangat2.  

Sunday, February 26, 2012

Ape? Blogger itu kerek?

Assalammualaikum

    Petang2 ni baru terbukak sikit otak ni nak update. Cakap pasal blogger. Blogger blogger & blogger. Skang ni semua nak jadi blogger. Ramai jugak yang tanye aku cane nak buat belog, nak cantikkan blog nak buat itu ini. As long as i can help i will. Tapi kalau bab2 cantikkan blog aku memang tak pandai. Aku bagi je blog2 yang ade tuto2 yang yang cantikkan blog tu hee.

   Cite pasal blogger kerek ni. Oh btw kau tahu tak ape tu kerek? Bukan cerek ye anak2. Tak pun dalam bahase kasarnye sombong. Bile cakap sombong mesti dalam kepale otak cakap "otai" blogger kan. Sebelum tu aku nak tanye, korang dah kenal sangat ke dengan mereka2 yang sinonim dengan blog ni? Sape? Korang listkan sendiri ye tak pun pegi search kat google tu taip "blogger paling pemes, paling ngetop". Stalk sampai lebam.

   Ok lah. Kat sini aku tak de lah nak cakap kat semua blogger tapi ade certain lah. Aku penah jugak dulu tegur2 certain blogger yang besar jugak namenye dalam dunie blog ni. Tapi bukan nak kate ape. Kalau sekali 2 aku tegur tak layan tak kisah pun. Tapi ade jugak aku tegur berkali2 tapi haram!


   Sape blogger tu? Laki ke pompuan? 2 2 pon ade. Same je. Tapi always think positif. "oh maybe tak perasan kot aku tegur", " die bz lah tu". Nvm. Tak kisah. Bukan ape, isu ni dulu sampai sekarang dah selalu sangat timbul. Nak2 bile newbie ramai sangat butt heart bile tegur blogger itu ini kate tak dilayan. Huhu. Nasib badanlah. So newbie, jangan butt heart sangat lah ye :) Cool sudah.

   Ala, jangan kite selalu mengate orang. Nanti 1 mase bile kite rase kite dah top dah kat atas kite pulak buat macam tu. Sekarang boleh la sembang lebat kate macam2 kan. Bagi aku,bialah die nak kerek ke sombong ke ape ke. Lantak dielah. Dan aku nak kasi advice sikit kat awak2 yang baru nak bermula blogging ni. Awak, tak semua orang suke kite tau. Tak semua orang berkenan dengan care kite nak berkenalan. Jadinye tak perlu kot awak nak terlalu bergantung dengan mereka2 yang senior itu untuk awak jadikan tempat "pancingan" meraih simpati. Believe in yourself. Much2 better.

    So, bile orang dah tak nak layan kau buat tak tahu je. Buat bodoh je. Blogger lain orang lain ragam so biakan aje. Janji kite ni ha. Diri sendiri tu penting. Tengok diri sendiri dulu sebelum nak mengate orang. Ok sayang.

p/s : thanks nisa kay letak header aku besar2 kat blog awak :)

Saturday, February 25, 2012

4 syarat pakai tudung dengan sempurna - Ustaz Don

Assalammualaikum

   Tadi blog walking terjumpe 1 viceo ceramah dari Ustaz Don yang bagi aku sangat2 penting buat kita semua terutamanya bagi kaum perempuan. So aku nak share dengan korang lah. 



Bile aku dengar sedikit sebanyak sedar lah jugak. Perlahan2 berubah tak pe kan. Syukur dapat pengajaran. Tutup ape yang sepatutnya jadi hak milik suami kita akan datang. Semoga kita dipelihara :)


Thursday, February 23, 2012

Al fatihah Buat Arwah Adik Faris - i was crying too much on this

Assalamualaikum

   Tadi mase kelas petang Dr ade bagitau pasal kisah arwah adik Faris yang baru meninggal lebih kurang pagi tadi. He was being suffered from blood cancer. and unfortunately he was just 6 years old! Too young. Sedih gila bila bace kisah die kat blog Mazidul Akmal.  Kat blog beliau banyak kisah arwah adik ni. Aku pun tertarik nak bace semua.

   Nak tau? I just crying when being read those articles bout arwah. That was too sad. Menyayat hati bile tengok die macam tu. Lagi2 tersentuh bile arwah meninggal bersama2 linangan air mata. Bayangkan ibu bapa die mase tu. Ya Allah. SIni daku kongsi gambar dari blog Mazidul





Aku tak dapat bayangkan sakitnye arwah bile kimo 4 kali. weh sedangkan orang tua pon kimo 2 3 kali dah tak tahan inikan budak kecik. Dr yang ajar aku mase dalam kelas tadi pun sebak bile cite pasal arwah. Bile aku bace blog ni nothing i can do. Crying. Entahlah. Sebak sangat.

Korang bacelah. Mungkin korang akan rase ape aku rase. Same2 kite sedekahkan Al fatihah buat arwah. Jaminan syurga buat kamu adik Faris. Bahagialah kamu disana. Amin.

Korang boleh bace berita & kisah2 yang selanjutnya juga gambar2 di blog Mazidul Akmal

Wednesday, February 22, 2012

syarat2 tak masuk akal bile kapel

Assalammualaikum

   Hai! Terpikir nak buat entry ni. Especially for kapel hokeh. Oh sebelum tu nak citer, dapat kawan baru yang juge blogger mase kelas statistik lah. I didnt notice her & she did. Jom stalk blog beliau miss pika poka

   Maaf lah kalau entry ni buat anda2 semua sentap kan. Cume bagi pendapat aku kalau nak kapel sekali pun tak patut nak letak syarat2 nonsense macam ni. Baru kapel belom kau kawen lagi dah nak bersyarat2 bagai. Kadang2 boleh panggil syarat bodoh jugak.

  • wajib berpegangan
"bile kite dah kapel i wajib pegang tangan u sebab u i punye". See what? Aku tak cakap aku ni baik sangat. Aku pon remaje buat silap jugak. Dah cop dah kau punye sedangkan tak de ape2 ikatan pon lagi. Sure bagi aku tak salah kau nak cop pompuan tu sebagai hak kau tapi buat dengan care yang betul kalau nak cop anak orang tu. Kumpul duit masuk meminang. Time tu bile dah sah lebih dari tu kau boleh pegang.
  • report semua bende
Semua bende yang kau buat kene bagitau die. Oh! Sory to say bagi akulah sangat2 menyampah bile ade laki ke pompuan ke yang pakse2 pasangan die bagitau itu ini. Nak pegi sane nak pegi sini buat ape dengan sape semua bagitau. Dah macam reporter. Naseb baik tak tanye "pakai spender wane ape ari ni?"
  • tabur duit
Maaf aku cakap pasal ni. Belum kawen kau dah manjekan sangat2 pasangan kau. Nanti mule ngadu tak de duit lah itu ini. Bile dah declare kapel je "u,duet u untuk i sorang je tau. kite kan kapel". Berpadelah dalam menabur duit untuk awek pakwe semua nanti nyesal tak sudah.
  • no privacy
"kite dah kapel so i nak u citekan semua yang u buat yang u pakai pade i". Ape tu? At least kite nak jugak privacy untuk diri sendiri kan. Takkan almost all the time nak cite kan semua.

   Dats it. Ni pendapat & 3 dari itu dari pengalaman aku. Aku cukup tak suke bile kapel aku jenis nak control aku sangat. Bukan laki lagi pun nak control bagai. Tahu tak rimas? Even laki pon rimas weh kalau kau control die 24/7. Err. 

    Aku tak kate semua pendapat aku betul tapi korang pikirlah sendiri. Skang ni bile kapel je semua dah jadi macam "kawen". Alasan "kite kan dah kapel". Bile nak buat sesuatu bende tu pikir dulu. Dalam nak jage hubungan kite dengan pakwe makwe tu kene jugak tengok perkara2 yang diminta tu. Tak de lah semua yang buduh & tak masuk akal tu nak ikut jugak kan. 

motif : missing this budak :(

   Simply said just be urself when u're in crush. Jangan bile before kapel dulu prinsip lain tapi bile dah kapel habis hilang semua prinsip. Tak semestinye bile dah sayang semua kite kene turutkan. Nanti makan diri sendiri. K tata.

p/s : going to be too too bz with 8 tough subject for this sem. Pray for me & wish me being more & more strong to face it dear. Thanks!

Monday, February 20, 2012

pengalaman & hidup

Assalammualaikum

   Hai. Maaf, bile dah start kuliah memang tak dah la nak update selalu. Bz nyah. So hari ni nak bukak cite pasal pengalaman & hidup. Selalu kan orang kate pengalaman mengajar erti hidup yang sebenar. Yes, definitely true. Definitely works on me bebeh.

   Sepanjang 21 tahun aku hidup di bumi Allah ni macam2 pengalaman hidup yang aku dapat. Baik manis payau masin pahit semua lah. Nak tau ape? Meh nak share. Maybe pengalaman hidup aku tak same dengan korang tapi aku nak share dengan korang. Ok bebeh



   Pengalaman yang biase sangat orang alami for sure lah :

  • cinta
  • fail dalam exam
  • pasal family
  • hidup
    Macam2 kan. Tapi bagi aku pengalaman hidup yang aku alami mahal. Tak semua orang alami ape yang aku alami. Aku penah gagal dalam exam, aku penah gagal dalam bercinte sampai frust tonggeng2 nangis2 macam orang gile wei. Aku pon penah jugak fail dalam memilih future life aku. Tapi dari situlah buat aku reti sikit nak hargai hidup ni. Kalau tak memang hampeh.

   Aku berani cakap lah, orang yang tak reti nak belaja dari ape yang die penah alami tu loser. Sebab ape? Sebab bagi aku tak gune langsung kalau kite meratap je ape yang kite alami tu. Contoh kalau frust bercinte sebab pakwe tinggal kau kan. Its ok lah  kalau kau nak meroyan sehari 2 tapi jangan sampai berbulan2 kan. Buang mase!

   Aku pon penah gagal dalam exam sampai terlintas dalam otak aku ni nak quit je belaja weh. Tapi tu sume setan2 yang hasut. Kau tahu ape yang sangat2 penting bile kite ngadap semua2 ni?
  • Allah
  • mak ayah
  • kawan2
  • diri sendiri
  • buku
    Korang pikir lah sendiri ye. Kite ade Allah yang sentiase dengar ape yang kite luahkan. Kite ade mak ayah, kawan2 yang bergune yang tak gune tolak jauh2. Motivate diri sendiri ok. Kalau rajin tu bace lah buku2 motivasi ke buku2 agama ke kan. Thats the way i did.

   Tak perlu nak meratap kesilapan & kegagalan lepas sebab tak beri ape2 ganjaran pun. Ape yang boleh kite buat kenang balik ape yang dah berlaku & ubah ke arah yang lebih baik. Betul tak. Aku sembang lebat kan tapi itulah hakikat yang sebenar. Bukan hidup kalau tak de pengalaman.

   Cube kau bayangkan, kau meroyan kalah orang mati laki, nangis sampai lebam2 mate tapi laki yang tinggalkan kau tu senang lenang gembire dengan minah lain. Tak ke kau rase tak gune manusie macam tu? Dan tak ke kau rase "oh bodoh gila aku nangis sebab orang yang x reti jage hati aku?". So always motivate urself ok sayangs.Be positive. Jangan selalu cengeng je. Cube try jadi kuat even dimaki sekali pun. 



   Fail dalam exam bukan fail selamenye der. It just a number on a paper. Wah! Haha. Time aku down bagai nak gile hari tu meroyan gak naseb baik ade mak ayah dengan kawan2 yang support kalau tak mati kering aku meratap kesepian haha. So jangan give up sangat bile fail tu ye. Belaja jangan main2 tau adik2, jangan sebok bercinte sangat tau tau. Exam tak masuk bab cinte. 

    Alamak! Panjang pulak. Tapi itu lah cite nye. Hidup ni sekali je. Bile lagi nak rase hidup susah, sedih senang gembire kan. Perjalanan aku sendiri pon jauh lagi. Tak tau lagi ape yang akan terjadi akan datang. Tu semua kerja Allah. Cume kite hambe Dia berdoa je semoga kite diberi kekuatan untuk tempuh ape pun dugaan yang bakal datang. So, jangan jadi bodoh & bute sebab cinte. Pengalaman hidup jugak banyak sangat ajar aku hidup sebenar & jadikan aku lebih matang. Bukak mate aku

     Done. 1 more thing, glad to have u guys dalam dunie blog ni. Most of u sangat baik & peramah dengan aku. Aku sayang korang even tak pernah langsung jumpe di alam realiti tapi u guys makes me happy dengan relationship di alam maya ni. Mostly ape yang aku taip dalam blog usang ni adelah pengalaman aku sendiri. Aku share dengan korang sebab aku rase korang pon penah alami ape yang aku alami kan. So its fair Twitter ade fb ade rajin2 lah tegur. Ok. Tata

Allah tak kan menguji hambaNya diluar kemampuan mereka. 

p/s : dan bile cikgu sekolah rendah aku bace blog ni & kate kagum dengan gaya santai penulisan aku, aku rase nak tutup muke dengan baldi sambil kembang hidong haha! 

Friday, February 17, 2012

Kata-Kata Jumaat

Assalammualaikum

tak kan cium bau syurga jika ada sifat & rasa sombong dalam diri walaupun sebesar zarah

Subhanallah. Semoga dijauhkan. Amin

 

Thursday, February 16, 2012

kawan

Assalammualaikum...

   Tetibe hari ni rase nak post entry personal. Saje2. Sebab rindu sangat. Sory lah der kalau bosan. Bukan ape. Semenjak umo dah meningkat ni aku rase makin jauh pulak dengan mereka2 ini. Yelah masing2 dah bawak haluan masing2. Even dekat je pon tempat belaja pon susah nak jumpe. Wuuuwu

    Aku ni jenis senang nak bawak berkawan. Senang nak close dengan orang. Nak2 dengan yang sekepale gile2 macam aku ni. since aku sekolah rendah menengah matrik sampai U ni alhamdulillah mostly kawan2 yang aku kenal sebijik perangai cam aku. Tapi biaselah manusia. Ade yang berubah

 
    Tu ha himpunan gamba2 girl2 prengs aku. Starting from school being a classmate then sampai sekarang jadi soulmate. Aww. 1 of them she is Anis Adila Aris. Dari zaman sekolah kat maktab dulu, i do have 10 great frens that used to called bes preng. Tapi bile dah abis spm ni masing2 split semua dah jarang2 contact. Nak wat cane.

    Honestly kan aku rase rendah diri dengan mereka2 ni semua sebab mostly dorang ni amik kos yang hebat2. Tesl,doctor,civil,biomedic,akaun,kimia,ukur bahan semua lah. Bile dah besar of kos keje masing2 besar kan. Compare to me yang emm tah la tak tau lagi hale tuju ni.

   Ok biakan jelah. Cume nak luahkan je perasaan ni. Sekarang ni perlu berhati2 pilih kawan der. Yang nampak baik tu lah yang jahanam sebenarnye. Even kawan baik sendiri pun sanggop tikam kawan sendiri kan.So nak percaye tu boleh but not too much. Nak2 bile kat U ni kan lagi lah susah nak jumpe "kawan" yang betul2 kawan. Kau paham kan maksud aku. belum tentu yang ade sekarang akan stick dengan kite sampai bile2.

   Tapi kan honestly aku cakap, kawan dari sekolah dari kecik tu selalunye lebih baik dari sekarang atau sebaliknye. Alhamdulillah even sekarang selalu jugak hangout dengan kawan2 sekolah. Ade yang dah tunang dah pun. Tahniah & rase gembira sangat tengok dorang.

   Cume yang sedihnye. Aku ade sorang member,laki. Dulu rapat gila tapi since die dah ade awek die sangat lebihkan awek die dan sangat jarang dah contact aku. Kalau dulu even ade masalah pun ngadu kat aku sekarang dah lain. Lost terus dengan die. Biakan jelah die. Asalkan die bahagie. Malas nak mencari pasal menagih simpati kate itu ini nanti kate merampas hak orang pulak. Biakan.


   Opss panjang pulak cerita kawan ni. Ok lah . Sory kalau buat korang bosan bace entry ni. Sekali sekala nak meluahkan perasaan. Ok lah kan. Their you, aku rindu sangat2 korang & wish to meet korang 1 hari nanti. Amin

hilang bf @  gf tak pe boleh  cari tapi hilang kawan rapat memang payah nak ganti 
p/s: sensitif doh cite pasal member. Mudah nak nangis

Tuesday, February 14, 2012

Valentine?

Assalammualaikum

    Bersepah kat twitter, blog & fb kate pasal valentine. Bukan nak kate ape. Bukan nak memalukan. Dalam berita pun. 1000++ orang melayu kene tangkap khalwat. Kene serbu. Persoalan. Yang dikatekan haram yang disebar2 kan itu bagus, tapi awak yang buat jugak bende tu. Ape nak jadi?

 


   Peringatan untuk orang lain itu bagus. Tapi lebih baik & bagus jika diri kita sendiri yang sentiasa kita ingatkan. Even bagi aku pun tengok membe2 tak seagama sambut valentine dengan crush dorang aku rase happy for them. At least kite berusaha menjauhi. Sebagai orang melayu, malu jugak aku dengan kaum sendiri.

    "akak, bape ari bulan ari ni?"
" tah la dik dok umah x ingat pulak bape ari bulan"
" patutla ramai orang kelua hari ni"
" bertambah lah generasi kite"

     Awak faham? Tengok je. Berbuih2 mulut berkali2 cakap haram2 nak jugak sambut. Tu lah kaum kite. Babe sangat. Degil. Pastu meraban nangis tak tau nak buat ape bile kene tangkap. Malu sebaldi. Ape yang kite boleh buat, sentiasa mohon perlindungan dari Yang Maha Esa. Mintak dijauhkan semua tu. 

    Always, jangan cepat sangat & suke hentam orang suke2 hati. Tak elok.

Monday, February 13, 2012

jenis kedai makan yang aku banned

Assalammualaikum..

   Halo koreng. Korang penah tak pegi makan kat kedai makan yang super duper buat korang rase nak bako je kedai tu? Means what? Haha. Macam cite kat bawah ni

  • order cepat, sampainye bapak lambat
Family aku kan bile pegi je kat kedai ni kompem angkat kaki bla. Tak peduli dah owner kedai tu nak marah ke orang tengok ke ape ke. Kalau lambat dalam 5 minit ke 10 tak pe ni nak sampai 20 minit . Tengok customer tak de lah ramai mane pon. Yang hangin yang datang lambat tu yang dapat dulu. 


  • order lain dapat lain
Sekali sekale tak pe der. Ni berkali2 memang babai lah. Order nescafe ais dapat susu ais. Nak kate kurang dengar aku rase dah terlebih kuat dah kate kan. 
  • jenis pelayan tak reti bahase
Dah kate nak ikan tu garing sikit. Ape yang die bagi ikan tak masak. Then my mum panggil pelayan susruh kukus balik ape yang tinggal kuah ikan yang kering gila. Bile bayar komplen kat tuan punye kedai. Kurang harge. Pekerja die kene sembur on that time!
  • kotor
Agak2 nak tak korang makan kat kedai yang masyaAllah kotor gila. Tak de selera kan nak makan. Bau nye lagi. Err.
  • mahal sangat
Harga terlalu mahal. Nak kate kedai makan eksklusif tak de lah sangat takat tepi jalan je. Harge kalah kedai mewah. Ish2
  • kedekut
Ade kedai yang daku pegi sup die mangkuk kecik. Pesan sup ayam supposed bekas besar lah sikit kan. Nak makan dengan nasi puteh, ni bekas kecik yang nak makan dengan nasi goreng tu. How come?


   Ha tu lah kedai2 makan yang aku banned. Memang tak lah nak pegi dah. Serik. Bukan ape, kalau dah name nakniage tu buat la care nak niage. Kate nak maju kan kedai. Kenelah jage prior customer kan. Jangan ikut kepale sendiri je. Itu aku korang cane?

p/s : maaf, tukar panggilan ke 'aku' pulak. Lebih selesa. Maaf, hati tengah panas. Sekian

Friday, February 10, 2012

kapel- bahasa panggilan

Assalammualaikum

   Halo semua. Hati tengah panas dengan esmp ni sebab kate waktu pejabat da boleh daftar subjek tapi harem. Tu lah die akademik. Geram betol. Sabo jelah hati. Tapi gua nak rebut kelas bi lah der. Aiyo. Ok lah jom la bace cite daku ni. Kasi cool sikit. Ahaks.


   Panggilan kapel. Ape panggilan yang korang panggil kat bf gf korang? Bukan ape kadang2 lucu jugak bile dengar panggilan2 ni. Alah bukan daku tak berpengalaman nak panggil2 tu bagai kan. Tapi kan ade jugak certain panggilan yang buat daku geli & annoying jugak haha. Yelah sebab macam tooo too over & kalah orang kawen kau.

   Meh sini nak share antara panggilan manja korang2 :

  • baby/b
  • abg/syg
  • abg/anje
  • mama/papa
  • umi/abg
  • ayang/abg
  • saye/awak
  • kite/awak
    Banyak lagi lah kot. Tapi kan sory to say lah daku agak tak berkenan nak dipanggil 'ayang' & 'mama' bile kapel. Sebab entah. Macam geli pulak. Haha. Sory lah . Thats my opinion not yours. Korang lantak korang lah nak panggil ape pun kan. Korang yang kapel.

    Alah even akak daku pon dok bermama papa. Kalau depan mama & abah sayang abang. Aww. Naseb kau dah bertunang. Boleh consider sikit. Bile tengok adik2 kecik sekolah tu berpanggilan macam ni dengan pakwe makwe, rase alahai. Manjenye. Kalah aku nyah.

   Sepanjang daku kapel kan mase dulu2, 2 orang mintak daku tukar panggilan bile dah kapel. Persoalan : "perlu ke nak tukar2 panggilan lepas kapel?". Oh atas 1 sebab untuk nampak lebih mesra. Awak saya pun mesra & manje ape.. Opss. Terpulang kat korang ye sayang. Just saying. 


    Nak bermanje bagai ikut suke korang lah tapi jangan bikin orang meluat sudah der. Bukan awak sorang je yang bercinte. btw tak payah nak butt heart sangat. Tata

p/s : tolong2. Nak daftar bi cepat2 :(

Thursday, February 9, 2012

ww 15 & ST - Dang Suria dulu & kini

Assalammualaikum..

   Hai semua. Semalam daku tengok On Air pon sentap nyah bile dengar si Dang Suria ni kritik sorang peserta pompuan yang fizikal nye chubby ni. Direct je komen die. Kalau daku kat tempat orang tu pon ase nak jirus 1 baldi. Panjang pulak mukaddimah


Besar bibir awak. Tak baik tau ngate orang camtu.

Wednesday, February 8, 2012

Fake profile

Assalammualaikum

    Lately banyak yang ngadu sebab ade manusia jahanam buat fake profile kat fb kan. Mostly lah. Sebab kawan sendiri pon penah kene. Kadang2 wonder, terjadinye & wujudnye fake profile ni sebab ape eh?

  • terlalu banyak gambar yang diuplod
  • iri hati sebab cantik sangat 
  • dengki
  • prank!
   Bahaye jugak kan. Tak dinafikan daku sendiri pon adore & teruja bile tengok orang cantik2 ni. Tapi tu lah kadang2 tengok over sangat uplod gambar. Banyak sangat. Kadang2 tu lah punce yang jadi nye fake profile ni. dah name komputer. Manusie skang dah tak de yang bute IT. Terlebih celik lagi ade. Just right clik then save as. Done. Bersepah2 gambar si cantik2 semua.

9GAG

   Jaranglah dengar fake profile untuk laki. Ade tapi tak sebanyak pompuan kan. Kenape? Maybe sebab pompuan lebih tinggi daya tarikannya. Mungkin lah. Tapi setiap orang ade tarikan die sendiri kan. Jadi kite pun pandai2 lah beringat sendiri. Almaklumlah ramai orang tak de keje. Nak cari keje buat bende2 gile ni lah. 

   Haruslah orang bile dah cantik fofular ada yang tak senang duduk. Itulah manusia. Tapi kan boleh jadi jugak kawan2 saje nak kenekan kite kan. Aww. Gila. Awas. Fakers ade je bersepah2. Jangan sampai gambar kite ade tercalon dalam profile2 yang memalukan macam "koleksi awek2 hot" & macam2. Dan kau tak rase itu seram?

Tuesday, February 7, 2012

manusia - bile diberi kebebasan untuk bergaul

Assalammualaikum..

   Sekadar untuk berkongsi. Manusia bila dah diberi kebebasan bergaul maka akan timbul 4 perkara yang kemudiannye menjurus kepada berlakunya maksiat :

  1. pandang2
  2. senyum
  3. tegur menegur
  4. berjumpa
   Daku terpanggil nak share dengan korang ape yang Ustazah Nor Baiyah cakap kan kat Suria fm. Kalau korang pasan ade je ustazah akan bagi motivation & talk dalam tu kan. Tak rugi dengar. Boleh kite share same2. 


Monday, February 6, 2012

CONTEST : DUIT vs MIMPI by YUI & EZA

Assalammualaikum
 
    Being invited by blog owner. Sory kak terlepas pandang hihi..




  • duit tu nilai die RM 223
  • impian? Built my own restaurant for one day & bercuti kat mekah!

sweet talker

Assalammualaikum

   Hai semua. Sory mendiam tak update. Malas + tak sehat. Cite hari ni pasal sweet talker. Tau tak sweet talker tu ape. Laki bermulut manis. Kenape laki? Sebab dah memang laki sinonim dengan panggilan ni. Ahaks. Jom sini teruskan bace entry.

   Simptom sweet talker ni cane?

  • kuat sangat mengeluarkan kata2 manis 
  • berjanji itu ini tak hengat dunia
  • kau tengok mimik muke die tu 
  • kerap sangat bagi lirik lagu bagai
   Opps. Pengalaman daku jumpe mat sweet talker ni adelah sekali. Kau nak tahu ape yang die cakap? Kate2 yang die taburkan walamak sumpah kau sendiri akan rase diawang-awangan. Ala mase tu daku ni jahil lagi bab2 cinta ni. Mudah sangat nak caye pastu dah kene tinggal baru reti bahase nak sedar.

   " nanti kite kawen duduk kat umah mak i ye, die bole jage"
" i janji i akan jage u baik2"
" u, lirik lagu ni same macam ape yang i rase"

   1 je daku bole kate dengan laki yang macam ni. Pui! Mase yang daku dipermainkan oleh mat sweet talker ni daku lepas spm. Gila lah mase kapel dengan die bahagie tak usah nak cakap sebab yelah kau dikaburi dengan kate2 manis die kan. Nak2 MASE tu muke hensem tapi skang macam jamban rosak. 


   But then Allah Maha Kaya & alhamdulillah Allah masih sayangkan daku. Dengan kebesaranNya terkantoi semua perangai2 die. Bialah die. Then lepas pade situlah daku banyak sangat berpikir pasal laki & cinta ni oi. Kau nak tahu memang serik tahap gaban weh nak bercinta bagai ahaks. 

   Bout near to 2 years i was keep on being alone. Alhamdulillah 'tak mati' langsung tak de cinta dalam hidup. Dari situlah jugak kite boleh tengok kawan yang mane boleh pakai & yang mane tak boleh harap. Luckily i have Anis Adila Aris. Blogger ni power beb bab nasihat. Siyes die jugak yang tolong daku mase tengah down tu. Thanks babe.

   Sweet talker ni daku nasihatkan kalau nak berkawan tu boleh aje tapi tapi tapi jangan sesekali kau percayakan die. Nak2 lagi kate2 die. Sakit bile kene tipu ni wa cakap lebih sakit dari kene tipu dengan member sendiri. Tak caye? Pegilah try. Tapi bukan semua lelaki mulut manis begitu


   Bagi adik2 yang macam sangap sangat nak bercinta bagai ni kan. Bukan adik2 jugak lah, kakak2 semua tu. Bukan ape, lebih baik beringat sebelum kene kan. Adik2 kakak2 kalau ade laki2 yang lain macam dengan kate2 bapak manis tu tak payah nak cair sangat lah. Tak besar, sikit daku cakap kan it was a lie! Tipu semua. Mane ade laki yang umur dalam 17 18 tahun tu nak siyes sangat. Nak2 die tengok kau lurus je. Ikut je.

   Tapi tu semua terpulang kat korang. Cuma ingat ini je. "Ape yang kite buat, akan kite dapat balik balasan nanti baik cepat @ lambat". Sekian. Maaf lah kalau annoying dengan entry ni der. Nak lebih paham bace lah entry minah cun ni .Tinggalkan & ditinggalkan. It was all about karma. 

p/s : gagahkan juge update entry ni even sakit.

Saturday, February 4, 2012

renungan

Assalammualaikum

   " tak semestinya yang nampak baik itu baik & tak semestinya yang nampak jahat itu jahat..
Kadang2 yang nampak baik itulah jahat. Pandangan boleh menipu tapi Allah lebih Mengetahui

" dont simply judge peoples sayang.."

p/s : sory tak update untuk hari esok & hari ni jugak kot sebab bz & tak sihat. Babai

Friday, February 3, 2012

4 blog personal pilihan

Assalammualaikum..

   Tak de keje. Nak share dengan korang blog personal yang bes bagi daku lah. Daku suke singgah bace entry dorang. Opss. Ini bukan entry bodek hokeh. Just sharing personal blog yang daku rase korang patut pegi telek2

Blog sis rara bes. Daku tak penah miss lagi ot komen & bace entry die. Tak tahulah kenape. Start die tak kawen lagi sampai dah kawen bes je. Btw cantik ok akak ni. Baik pulak. Tak sombong


Kak Liza. Selalu jugak stalk blog die hihi. Sebab suke dengan care die style die.

Baru je jumpe blog die. Suke sebab banyak cite pasal personal die yang tak bape nak berat sangat hee


Blog die sentap ma. Suke weh sentap2 ni. Ayat die pedas jugak. She was mysterious. 


Nak bace blog dorang sile tekan je header tu hokeh. Sambil2 tu buat hobi baru buat kawan. Blog personal orang lain pon boleh tahan ape. Kite je yang tak perasan kan. Tata

Thursday, February 2, 2012

aku gagal & kecewa

Assalammualaikum

   Mood hari ni tak bape nak ok lah. Nak update pasal gagal. Gagal sebab ape? Semua bende dari cinta hidup belajar semualah. So kalau korang nak bace bace jelah. Pastu nak komen suke ati. Yang penting nak luahkan perasaan ni ha. Bengkak dah dada pendam haha

   Alkisah semalam. Cek result. Hem. How i can say. Very2 disappointed. Kecewa dengan diri sendiri. Hanye 1 je daku katekan lepas tengok result tu " Ya Allah, alhamdulillah". tahu tak kenape? Expecting 2 paper was being terrible & alhamdulillah those paper was great. Even tak de lah sehebat mane tapi still bersyukur sebab jauh dari yang disangkekan. Bersyukur.

   Dalam mase tu sedih jugak sebab tak dapat ape yang kite nak. Siyes. Bile dah nak tido malam tadi baru lah mengalir air mate ni pikir kan bende tu. Dah lame tak nangis sekali nangis terok weh. Haha. But then alhamdulillah free2 dapat advice dari kawan2.

" ko kne amik pengajaran, jgn cepat give up."
" x pela fara, next sem kite cube lagi. Jgn la sedih2"
" kite same je fara,x de rezeki"
" tu lah ko banyak main." - that what abah said to me

    Bukan kali pertama gagal dalam blaja ni. Sebelum ni ade jugak. Before nak masuk u ni. Dapat result matrik hancur. Nak jadi doktor tah kemane. Hancur! Mase tu dah set dalam kepale tah dapat ke tak aku masuk u. Tapi Allah Maha Mengetahui semuanya. Allah Maha Kaya. Alhamdulillah. Duduk menternak kat upm ni ha. Haha.

   Bile kecewa dalam blaja ni 1 je daku pikir. "Kau dapat setimpal dengan ape yang kau usahakan". Beselah tak selalunye kite selalu kat atas kan berjaya. Tak bermakne hidup kalau tak penah fail. Bile dah fail ni kecewa reti2 lah muhasabah diri. 
  • kenang ape yang kau buat dulu
    Selalu ape yang daku buat bile kecewa dalam belajar ni :
  • termenung
  • makan
  • bace blog Dr Cinta
  • mesej kawan2
  • menangis 
    Tu kalau dalam belajar. Kalau bercinta? Tu lagi 1 hal. Daku akan cite share dengan korang dalam next entry eh. Pengalaman kecewa dalam bercinta. 

    What can i say. Yet for self motivated. Keep on moving even it was hard & full of pain. Allah ade untuk bantu kite selagi tak henti kite berdoa kan. Cuma hati ni rasa sedih sangat. Tak pelah. Sedih hati boleh diubat. Sem depan kan ade lagi. Semangatlah hati. 



    Bukan sebab bodoh ke pandai ke. Tu rezeki. Kalau dah tak de rezeki nak buat macam mane. Padan la dengan daku mase exam tak blaja sangat pastu nak nyesal memang tak gune. 

time will heal everything

p/s : bile taip entry ni ase nak menangis lagi. Cengeng betul lah kau. Sory korang kalau bosan 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi